muca-zakaj ne v več v pesek?
Živjo.
Doma imam 5 mesecev staro muco, ki je bila ves čas zelo čista.
V stranišču ima posodo s peskom in vedno je hodila tja lulat in kakat brez problema. Zadnji teden pa je kar naenkrat začela lulati na kauč, preprogo, kakati pa hodi v pesek. Zakaj je začela to delati ne vem in vas prosim če se je vam dogajalo isto kako ste spet dosegli, da gre v pesek.
Hvala lepa.
Živjo,
muca ni sterilizirana.
Ko pa sedajle razmišljam pa res ko zamenjam pesek gre v njega lulat, šele kasneje gre drugam. Tako, da jo bom sedaj bolj opazovala.
Kateri pesek pa vi uporabljate? Prav pesek ki je res kot pesek ali tisti s prozornimi granulami, ki pa je kar nekajkrat dražji?
Pa še nekaj prosim, ali mi lahko kaj več poveste o steriliziranih mucah in značaju, ker nisem vedela, da če ni sterilizirana potem lahko začne drugam lulati kot v pesek.
Hvala.
Kateri pesek boš uporabljala, se morate zmeniti muca, ti in tvoj žep :))). Jaz npr. uporabljam pesek kot pesek, tak, ki dela grudice, ni predrag, pa tudi preveč zanič ne.
Pri mucah je še en hec: nekatere nočejo lulat in kakat v isti WC – če imaš tako občutljivo damo, boš pač rabila dva.
Nesterilizirana (oz. nekastrirana) muca pa lahko markira, se pravi, da z urinom označuje svoj teritorij – prav tako kot samček, samo da samčki ponavadi “pošpricajo” zidove, samičke pa delajo lužice (z veseljem po posteljah – zakaj jim to prav posebej paše, pa ne vem). To nima z značajem mucke nič opraviti, je čisto nagonsko “opravilo”, s katerim muca sporoča, da je pri roki potentna samička, če bi se morda kak čeden mačji fant oglasil na obisk. S sterilizacijo hormončki nehajo prevračati kozolce in muca ne pušča več blagodišečih “pisemc” po stanovanju. S kastracijo pred prvo gonitvijo pa se tudi izogneš nekaterim boleznim (stalna gonitev, vnetja maternice, rak na maternici ali jajčnikih), da o nezaželenih mladičkih niti ne govorimo. Tvoja muca počasi odrašča, tako da ne odlašaj predolgo – lužice so se že začele, ob gonitvi se pa muca tudi zelooooo grdo dere (jasno, saj to ni zanjo prav noben užitek).
Lp, Breda
Pozdravljena Breda,
najlepša hvala za tvoje izčrpno pojasnilo. Zelo lepo si mi opisala problem, ki je nastal pri moji mačkici. Ja kot bi trenil je postala iz male mucke že mačka. Zelo hitro je šlo in nisem si mislila da je to tako.
Hvala tudi ker si mi odgovorila na moje nezastavljeno vprašanje in sicer če bo po sterilizaciji prenehala lulati naokrog in bo začela spet v njen pesek in če se bo njeno dretje umirilo. Dere se že in mislila sem da to je pač tako, da se muca tudi dere, saj je živo bitje. Hvala lepa.
Veliko lepega tebi in tvojim kepicam in malo večjim kepam.
Mirica
Je pravilo, samo da je zadeva v skupini nekoliko drugačna – markira “ta glavna” samička, podrejene pa ne, razen če bi katera tudi rada prilezla više v hierarhiji – tako kaže, da je pri vas, nekako takšen pogovor: mama muca: “To je moj grmiček!” Prvo dete: “Moj je, moj je!” Drugo dete: “Kar cukajta se za grmiček, jaz se pa ne grem!” Obnašanje je žepna izdaja obnašanja v levjem krdelu – skupina samičk (ki so običajno v sorodu, mame, hčerke, tete …) ima skupni teritorij, skupaj vzgaja mladiče in ponavadi brez kakih hudih trenj in spopadov (ki so prenevarni) določi medsebojno hierarhijo. Ko mladički odrasejo, ostanejo “punčke” ponavadi doma, “fantki” si grejo pa iskat nov teritorij in novo krdelo, s katerim niso v sorodu in kjer je vodilni samec toliko šibak, da ga je mogoče pregnati in premagati. Potem pa mladi lev (včasih pa tudi dva ali trije, ponavadi bratje) prevzamejo oblast in levji svet se vrti naprej. Princip je zelo podoben tudi pri naših žepnih levčkih, seveda pa so tisočletja udomačitve storila svoje, marsikateri vedenjski vzorec je manj izrazit ali drugačen kot pri divjih krdelnih mačkah.
Pa še to: razen med gonitvijo, ko so lužice tam, kamor pade (pa ne markirajo vse samičke), mačke (samčki in samičke) označujejo meje teritorija, se pravi grmiček ja, mize sredi dnevne sobe pa ne.
Tako, zdaj sem pa napredla in namjavkala celo štorijo, škoda, da nisem mačka, bi šla kar zasluženo dremat na poušter :)))))!
Lp, Breda