Najdi forum

Naslovnica Forum Življenjski slog Prosti čas Domače živali in veterina Muca in kuža skupaj_kako s hrano?

Muca in kuža skupaj_kako s hrano?

Imamo mačka, starega 9 let, lenega, crkljivega, Garfield vairanta v črni izvedbi 😉 V teh letih smo imeli kar nekaj začasnikov – mucki, ki smo jih reševali in potem oddali naprej in vsakega je lepo sprejel pa tudi kar nekaj časa pogrešal, iskal po stanovanju.
Zjutraj dobi konzervo (pašteto), čez dan pa ima na voljo vodo in brikete.

Zdaj pa dobimo kužka. Glede vsega ostalega (uvajanje kužka ipd) mi je nekako vse jasno, nekako pa si ne znam zamisliti kako urediti s hrano.

Ko se bosta navadila na družbo, jih ne bomo več ločevali, torej bosta imela oba enak dostop po stanovanju.

Če uvedem enak sistem še za kužka ali bosta res jedla vsak svojo hrano? Najbrž ne. Kako potem postaviti, ločiti hrano, da bo obema dostopna, pa vendarle vsakemu svoja?
(Naj povem,da naš muc težko skoči višje od višine kavča.)
Četudi bi si hrano lahko delila, se mi vsaj nekaj mesecev to ne zdi dobra ideja, ker mladiček rabi hrano za razvoj, maček pa light varianto, ker je že senior, kastriran in malo aktiven.

Prosim za kako idejo, nasvet…

Hvala.

Kaj pa, če bi uvedla hranjenje po obrokih? Vsaj za pse je dobro, da jedo ob določenih urah, ne pa da imajo hrano ves dan na razpolago. Takrat, ko eden dobi hrano, drugega pač prestaviš v drug prostor ali pa ga vmes držiš in malo počohaš. Tudi maček se bo navadil na obroke, če bo njegova posoda kar naenkrat začela “zginevat”.

vsekakor je odvisno od navade in vzgoje psa ali mačka, tako da če bo ločevanje edina opcija pa naj bo, pri nas je bilo tako, da ko smo dobili pred leti novega pasjega mladiča je bil ta takoj dominanten med vsemi domačimi živalmi in je pojedel tako svojo hrano kot hrano od mačka in starejšega psa, če so bili skupaj, tako da smo pač uvajali ločene obroke in ko je mladič pojedel svoj obrok, smo ga pač tačas, da so ostale živali pojedle izolirali, zdresiral ga je pa šele maček sam, ker ga je pač skrempljal po smrčku, ko mu je hotel pes ukrast prigrizek.

¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨ ·uʍop əpısdn əɥʇ Obožujem rdečo zvezdo, pijem Heineken. Iä! Iä! Cthulhu fhtagn! Gosturnca u solat še ni konc sveta.

V vsakem primeru mačja hrana dolgoročno ni OK za psa in obratno.
Uvedite redne obroke. Sploh ne vem, od kje vam ideje, da mora žival 24h/dan po malem grickat. Kot da je to super za organizem.
Jaz imam več psov in več mačk, ker imamo redne obroke, ni nobenih težav. Vsak dobi svoje ob primernem času, tisti, ki vmes težijo, se po hitrem postopku selijo v drug prostor.
Druga varianta bi bila, da ima maček hrano nekje, kjer pes ne doseže, ampak če maček ne more skakat, to itak odpade. Sicer pa – zakaj ne more višje od višine kavča?
Pa še to – urejene obroke uvedite pred prihodom psa, da ne bo maček do njega gojil zamer!

Hvala.

Nekako je za mačka tak sistem funkcioniral in ker sem videla pri dosti ljudeh, da imajo tako hrano nisem pomislila, da bi bilo kaj narobe.

Tudi pri vzrediteljih imajo zdaj tak sistem, da imajo kužki vedno na voljo brikete in vodo, ker menda niso požrešni in vedno jedo, ko so res lačni.

Ampak glede na to, da vidim, da v bistvu zdaj to prehranjevanje nimamo najbolj prav poštimano, ne bom potem posebej komplicirala z ločevanjem hrane in bomo z mačkom takoj začeli z urejenimi obroki.

Jp, po moje najboljše. Začni pa res takoj, da tega ne bo povezoval s prihodom psa.
Ti pa resno svetujem uvajanje rednih obrokov pri psu, ker s puščanjem hrane ga boš v bistvu zelo težko (ali pa sploh ne) navadila sobne čistoče.
In še nekaj – pri dobrem vzreditelju imajo pri kontrolirane obroke, ker le-tako skrbnik vidi, koliko poje kateri od psov in daje tudi različno hrano skozi življenjska obdobja. Drugo je, kadar je preveč psov, ni časa, pa se potem vsipa brikete za dan ali več… Samo potem to ni več vzreditelj.
Sploh pa gre v prvi vrsti za kvalitetno oskrbo živali. Jaz si npr. ne morem predstavljat, da bi isto hrano nasipala tamalima dvema in mladiču borzoja. Enostavno ne gre.

Mačku narediš neko lojtrico al pa stopničke nekam više in ima tam hrano-
Tudi naš maček ima na voljo ves dan brikete in pa vodo – mokro hrano pa 1x na dan.

Če bo hrana na voljo kadarkoli se zna zgodit, da bo maček vse pojedel in bo pes ostal lačen hehehehe – to po moje ne funkcionira.

Mucu nastavi hrano malo zakrito,da bo moral muc splezati skozi,mogoče čez kakšno odprtino,kamor kuža ne bo mogel.Kužka ma tako in tako moraš hraniti sedaj na začetku na ure,do 4 meseca štirikrat dnevno,do 6 trikrat,do enega leta pa dvakrat na dan.Vodo pa naj ima obvezno vedno.Pazi samo,da ne bo takrat muc hotel pasje hrane in bi hotel kužka raniti.Se je že zgodilo,da je muc oslepil kužka,ki je hotel pojesti njegovo hrano.Takrat ko bo kuža jedel,pač bodi v bližini in mucu ne dovoli dostopa do pasje hrane.

Ja, samo še bolj verjetno se bo maček v psa zagnal ravno, če bo imel hrano nekje, kamor bo pes z gobcem rinil čez kakšno odprtino in ga s tem “stisnil v kot”. Jaz tega ne bi prakticirala.

Yo mislila sem,da muc dobi prej hrano in ,da ne tečnari kužku,nasprotno pa kuža naj ne bi imel dostopa do mačje hrane,saj muci zelo branijo svoj prostor.Jaz sem imela kužka in muca v hiši skupaj,nikdar ni bilo problema,je pa res ,da se je kuža raje mucu umaknil,če je ta jedel.Seveda pa mora hrana za muca biti toliko varno oddaljena od psa,da ta nikakor sploh ne bo mogel v njeno bližino,mogoče res malo dvignjena od tal .

New Report

Close