Najdi forum

Naslovnica Forum Življenjski slog Prosti čas Domače živali in veterina Muc – ga naj imam samo v stanju ali ga naj spustim ven

Muc – ga naj imam samo v stanju ali ga naj spustim ven

Načeloma sem zato, da je muc zunaj. Sprašujem se enostavno iz razloga bolezni, ki bi jih muc lahko dobil in prinesel domov, zaradi česar bi bilo ogroženo njegovo zdravje, mogoče pa tudi naše in moje družine, in pa seveda zaradi same varnosti. Smo sicer nekoliko oddaljeni od glavnih cest, vendar si mislim, da to ni garancija.

Muc je sicer mešanček, vendar ga bomo dobili iz zavetišča, tako da je cepljen in razglisten (oz. bo čez nekaj dni). Vsekakor bo nekaj časa notri, vsaj toliko, da se navadi na nas. Čez noč sem tako ali tako mislila, da bi bil notri, vendar kaj pa v času dneva, ko smo zunaj, na dvorišču, vrtu ipd.. Imamo hišo z dvoriščem in manjšem vrtom.

Kako imate vi, lastniki muckov. Za tiste v blokih mi je razumljivo, da jih ne spuščate ven, čeprav se mi zdi mucka imeti ves čas samo zaprtega tudi nekoliko nehumano. Pa prosim, ne me sedaj čist raztrgat. Ne mislim, nič slabega, pač v smislu, da muc rabi neko hojo, gibanje, teritorij. Psa pelješ na sprehod na povodcu, mačka pač ne…

Jaz sem čisto proti zapiranju muca v stanovanje. Moji še nikoli niso zboleli, pa tudi cepljeni niso, edIno S/K. Sicer pa tudi v stanovanju ni sterilno in se maček lahko okuži (prineseš virus, bakterijo na copatih, oblačilih, ko zračiš). Pazi edino na prometno cesto.

Glej, praviš, da se ti zdi imeti muca izključno v stanovanju nehumano. Da pa še nisi popolnoma odločena ali bi imela svojega, ki ga dobiš zaprtega v stanovanju ali bi ga spuščala tudi ven. In prosiš na koncu naj te ne razrtrgamo.
Ali si pa želiš, da se raztrgamo med sabo. Tisti, ki imajo muce zunaj, pa jim jih odnašajo sosedovi psi pa da ne naštevam in tisti, ki imajo muce zaprte v stanovanju. Kar se ti zdi pa nehumano. Se ti zdi humano, da prejšnji večer odnese mladička in ga ubije pes oz. dva sosedova psa. In naslednji dan, ko prideta še po ostale in jih mati muca krčevito brani, se to zgodi še njej. Če ti je to humano, pač delaj in ravnaj po svoji vesti in seveda dodaj, da tukaj pač ni mogoče pomagati. To pravijo vsi, ki jim muce zastrupijo, jim jih povozi avto in tudi tile, ki so jim jih pobili sosedovi psi. Ker tega pač niso vnaprej vedeli, kod da bi morali vse vnaprej vedeti, dovolj je, če predvidevamo, če imamo kaj zdrave pameti.
Torej, muco dobiš iz zavetišča, ravnaj kot se boš obvezala s pogodbo in ravnaj pač po svoji presoji, takšna vprašanja zastavljati na foromu je prav neumno. Če želiš na tak način prelagat odgovornost in breme na forumaše, naj ti povem, da ga boš morala prevzeti sama. Rada ali nerada.

sama najbolje veš naslednje, ali imate kje naokoli cesto, kjer bi mucek lahko šel in bi ga povozil avto, ali so kje kakšni psi,kjerkoli n vasi ali v bližini, kjer bi lahko prišli in mucka raztrgali, ali je kjemkak hudoben sosed, ki bi mucka zastrupil , mu kaj naredil, ga udaril, na muca zunaj preži veliko nevarnosti, ali kmetje kosijo travo in muc se lahko skrije v travo in ga reveža pokosijo. Seveda pa je najraje muc prost in tudi jaz sem mnenja da je zapiranje muck v bloke mučenje, ampak bolje to, kot da ti umre zunaj. Najboljša rešitev je ta , da mu zagradite del vrta na travi, kakšen drevo in da bo tam notri zaprt, če imate to možnost. Da bi pa kakšno bolezen prinesel da bi bila vam nevarna to je pa skoraj nemogoče, bolj nevarno je za njega kakšna mačja kuga, zato ga cepite proti levkozi in mačji kugi in kastracija obvezno drugače se bo potepal.

Najboljša rešitev je res tole. Muc je lahko zunaj, ne da bi bil ogrožen, in ne da bi ogrožal druge živali.

Najboljša rešitev je res tole. Muc je lahko zunaj, ne da bi bil ogrožen, in ne da bi ogrožal druge živali.[/quote]

Hm, lahko bi nekaj zagradili, toliko prostora je, samo se nekako sprašujem, kako… Muc vsepovsod pleza, še po mrežasti ograji, in seveda tudi po leseni. Kakšna ideja.

muc pleza, zato se naredi ograja, iz mreže, ki je visoka najmanj 2 metra na vrhu pa potem še poševno v dolžini okoli 80 cm, pod kotom od 35 do 60 stopinj jaz imam 60 cm, in take pgraje muc ne bo mogel preplezati, če rabite sliko povejte.

muc pleza, zato se naredi ograja, iz mreže, ki je visoka najmanj 2 metra na vrhu pa potem še poševno v dolžini okoli 80 cm, pod kotom od 35 do 60 stopinj jaz imam 60 cm, in take pgraje muc ne bo mogel preplezati, če rabite sliko povejte..

http://www.dpi.vic.gov.au/pets/cats/cat-confinement-enclosures-and-fencing/cat-proof-fencing-diy

Jaz imam dva mačka, ki sta zunaj ali notri po mili volji. Tudi meni se zdi mučenje žival zapreti v stanovanje, ker se mu notri pogosto ne nudi psihofizična stimulacija, ki jo maček potrebuje za zdravo in polno življenje. Smo v sicer v strnjenem naselju, vendar na koncu slepe ulice, bližnje ceste pa niso tako prometne. Od ene do druge ceste je ogromno prostora za gibanje. V bližini ni nobenih psov, sosedje so ljubitelji mačk. V vhodna vrata imamo vgrajena mačja vrata na mikročip, tako da se lahko prosto sprehajata ob katerikoli uri in tudi če nas ni doma. Ker sta mikročipirana, lahko v hišo vstopata samo onadva. Če je muc tudi zunaj, ga je treba obvezno kastrirati oz. sterilizirati, da ne hodi vasovat, kjer prečka ceste in se pretepa za samice ali teritorij. Treba ga je vsako leto cepiti proti nalezljivim boleznim, ki so za mačke usodne in vse preveč pogoste. Zelo malo je bolezni, ki bi se z mačka prenesla na človeka in ob ustrezni negi mačka se vam ni treba bati. Mačka je treba tudi ustrezno zaščititi pred bolhami in klopi z ampulami ali ovratnico, ter mu redno dajati tabletke proti glistam, če maček tudi lovi in se prehranjuje z mišmi in ptiči. Poskrbeti je treba še za kvalitetno hrano in s tem ste pokrili osnove. Če vas skrbi, da bi se mucu zunaj kaj zgodilo, potem tudi jaz priporočam ograjo, ki je ne bi mogel preplezati. Moja dva sta prišla odrasla k hiši in sta bila navajena zunanjega življenja ter vseh nevarnosti, zato me zanju ne skrbi pretirano. Mali muci se pa žal zunanjih nevarnosti naučijo zgrda in nekateri ne preživijo. Tako se je moj prvi maček zgrda naučil, kakšno nevarnost predstavlja pes, ko ga je sosedov enkrat dobil v kot. Na srečo se je vse dobro končalo, a izkušnja ni bila prijetna ne za nas ne za mačka. Najbolje, da sami presodite kako in kaj, vsekakor pa napravite domačo naloge in si preberite kako knjigo, prelistajte forume in se poučite o pravilni skrbi za mačko.

Sosedje ljubitelji mačk, živite v pravem raju.Jaz imam tri sosede trije hudi sovražniki mačk.Vsi trije za takojšnjo likvidacijo.

mačka ki je v zunanjem okolju z lahkoto prinese mikrosporijo ki se prenaša na človeka. to bi moral predvsem ti svetilnik zelo dobro vedeti, ki si tako zelo poučen o mačkah. pa da ne govorim o kakšni toksoplazmi ali še o čem drugem. je kar nekaj bolezni ki se prenašajo na človeka, zdravljenje še zlasti mikrosporije pa je lahko za otroka nevarno, pa precej dolgotrajno, za mačke pa tudi precej drago.

Draga it!

Sama imam dva mačkona iz zavetišča Horjul, kjer smo se na začetku sicer morali obvezati, da mačkov ne bomo spuščali ven, ker so v zavetišču res tako lepo poskrbeli zanju (vsa začetna cepljenja in ostala oskrba), da bi bilo res neumno zdaj mačkona spustit ven naravnost pod kak avto ali pa pod motiko grozno zabitega soseda (verjemi, obstajajo tudi takšni).

No, ker pa je maček pač maček, bo slejkoprej začel tečnarit za ven (sploh če imate kak balkon, kjer bo od daleč spremljal zanimivo dogajanje zunaj). Zato smo ju imeli prvih nekaj tednov noter – toliko, da sta se dobro navadila na nas, potem pa smo ju peljali ven. Sprva smo bili ves čas zraven, kasneje pa smo ju tudi puščali sama.

Moram reči, da smo se zelo potrudili, da sta ob zvoku avtomobila prestrašeno odskočila (ni težko, samo enkrat zalaufaš avto, ko bosta poležavala v bližini). Mogoče se bo komu zdelo grozno nehumano tako strašit mačka, ampak glej, živimo ob precej prometni cesti, pa sta stara 7 let in vesta, kako it pametno čez cesto!

Še nekaj ti priporočam… če boš dala mačkona kastrirat, bo veliko manj potepuški! Raje se bo zadrževal doma (je pa tudi res, da bo potem malček bolj okrogel :P).

Nikakor pa ne spuščaj mačka ven, če imate v soseski veliko potepuških psov.. ker se ti bo zgodilo, kot so opisali zgoraj, da ti ga bo kateri odnesel! Odrasel maček je kos tudi zelo velikemu psu, mladič pa nikakor ne!

Jaz ga na tvojem mestu ne bi puščala zunaj ponoči prvo leto, ko so še precej bolj živahni. Kasneje pa tudi to ni problem, če vidiš, da se mačkon zna merkat. seveda, pa ti z ničemer ne morem zagotovit, da se mu zunaj ne more nič zgoditi tudi, ko je že stara klasa :D.

Ti pa ne priporočam ograde, kjer bi ga imela zaprtega – smo poskusili in se jima je skoraj zmešalo, ker sta bila ves čas nervozna in sta hodila kot jezna leva po kletki. Mačka omejevat res ni dobra ideja :D.

No, pa še na to naj te opozorim. Če boš mačkona spuščala ven, se ti bo lahko kdaj zgodilo, da ti bo v hišo kdaj pa kdaj prinesel kakšno “poslastico” (ptička, miško) in ves ponosen čakal na tvojo pohvalo. V tem primeru ne znoret, ker ti mali res hoče samo dobro. On je pač mnenja, da boš mogoče lačna :D..

Želim ti veliko zabavnih trenutkov z mačkonom, lp!

sandra ne straši ljudi brez potrebe, namerno nisem izpostaviul tega kar ti pišeš ker nočem zbujati panike, v teoriji je marsikatera bolezen, ki se seveda lahko prinese tudi v prakso, ampak možnmost je zelo majhna tako da ne delaj panike brez potrebe.

seveda pa je potrebno biti previden, ker nikoli se ne ve ,in upajmo na to, da bo vse vredu

Sandra, bolezen se imenuje toksoplazmoza in ne toksoplazma. Da ne znaš pravilno zapisati niti imena bolezni, že veliko pove o kredibilnosti tvojega zapisa. Na človeka se torej prenašajo steklina, mikrosporija in nekatere kožne bolezni. Najbolje se jim izognemo s cepljenjem, pravilnim ravnanjem in higieno ter nego živali. Cepljenje živali proti steklini pride prav le, če živite kje na deželi, kjer je morda večja verjetnost, da pride žival v stik s to boleznijo. Pri nas je zelo redka. Toksoplazmoza je nevarna samo za nosečnice, ker poškoduje plod, prenaša pa se preko mačjih iztrebkov. To ne pomeni, da morate mačka dati v zavetišče, ko ste noseči, ampak mora za čiščenje mačjega wc-ja in drugo nego mačka poskrbeti drug član družine. Po vrtu je treba brkljati z rokavicami na rokah in si roke redno umivati. Mikrosporija je precej trdovratna kožna bolezen, njeno zdravljenje je pri človeku in živali precej dolgotrajno. Naj poudarim, da mikrosporijo prenašajo tudi druge živali, tudi psi. Ampak če se za mačko pravilno skrbi, je cepljena, kastrirana/sterilizirana itd., je verjetnost za bolezen zelo mala. Če mačka k/s, ima ta manj stika z drugimi mačkami (spolni odnosi, pretepi itd.) in verjetnost prenosa bolezni je manjša. Če v soseski poskrbite še za potepuške mačke (s pomočjo zavetišča ali društva za zaščito živali), je verjetnost za bolezen še manjša. Če bi vsi za svoje mačke poskrbeli tako, kot je treba, se o teh boleznih sploh ne bi pogovarjali.

odlično napisano

Danes je naš življenjski prostor takšen, da večina ljudi živi v mestih ali v strnjenih naseljih. Tam mora muca biti notri ali zunaj pod nadzorom. Ne samo muca, tudi pes in druge hišne živali. Da o mladičih ne govorimo. V nekaterih primerih je okolje sorazmerno varno in je muca lahko tudi občasno zunaj brez nadzora, ampak mora biti lastnik takšen, da predvidi in poskusi preprečiti, kar se preprečiti da. Vsega se seveda ne da, žal. Eva 22 je napisala dober prispevek.
Naša muca je bila notranja več let, preden je prišla k nam. Pa kakšna! Vsa zanemarjena v fizičnem in psihičnem smislu, na ušesih ima še danes posledice in jih bo imela do konca svojega mačjega življenja. Je bilo treba večkrat k veterinarju, da jo je poštimal in tudi on je povedal, da take divjačke redko pridejo do njega. Pa da jo vidite sedaj, kako uživa, ko ves dan preleži pod rožami ali v kakšnem grmu. Ne hodi daleč, je tudi ona spoznala, da ni varno, čeprav ji sosedov pes nič ni naredil – on bi se igral z njo, ampak ona z njim pač ne. Je hudo, kar berem včasih, kaj se mucam vse zgodi in v kakšnem stanju jih najdejo prostovoljke. Verjamite, da se tega ne da pozabiti in zato včasih preveč ihtavo zagovarjajo svoje stališče o notranjem bivanju muc. Že vedo, zakaj.
Rada bi le povedala, da je predvsem od lastnika odvisno, kako bo za muco poskrbel. Če okolje dopušča in je lastnik tapravi,je muca lahko tudi zunanja (ampak ponoči in pozimi je pa le prav, da je noter). Če pa je lastnik slab, pa tudi notranje bivanje za muco ni prav nič dobro. Kdor ne verjame, mu pošljem slike naše muce, ko sem jo prinesla. Bog pomagaj, še kamen bi se razjokal!

Res je, Na prvem mestu je pravilna skrb za mačko, pa naj je notranja ali zunanja. Če je tudi zunaj, je pomembno, da lahko zmeraj pride noter, ko si to želi. So si pa mačke zelo različne. Moja dva zdaj, ko je dovolj toplo, po cele dneve lovita, da ju komaj kaj vidim.

veliko mačk hoče iti ven na zrak tako kot mi, moja sestrična ima hišno muco, in jo vsak dan spusti ven da se sprehodi in lovi miške in se tudi vrne

New Report

Close