mu lahko pomagam, da se neha zadevat?
Pozdravljeni!
Prosim vas za pomoč, ker sama več ne vem kaj storiti, da bi ga odvrnila od droge.
Seveda vam moram najprej zaupati vso zgodbo.
Zaljubila sem se u 21 letnega fanta, ki je občasno kadil travo, a tega takrat nisem vedela.
Ko sem to izvedela, sem mu to omenila, pa je bla reakcija na to, češ da naj mu ne težim še jaz okrog tega. Takrat je par mesecev zlo malo kadil oz. skoraj nič in tudi ni tolko pohajkoval z družbo naokrog. Bil je tko razumevajoč, nežen v odnosu do mene. Vedno dobre volje…. Potem je pa začel vse več hodit ven in njegovo obnašanje se je bistveno spremenilo. Kar naenkrat je začel blodit nekaj o poslu s katerim bo zaslužil kup denarja. Ker ga nisem podprla pri njegovi zamisli, je postal napadalen do mene, me kar nekaj začel obtoževat, češ da vohunim za njim itd. Ko sem mu omenila, da se je spremenu mi je rekel da samo nekaj blodim.
Moram povedat, da je doživel 1 razočaranje u ljubezni in od takrat se izogiba vsake resne zveze. Jaz sem precej starejša od njega, poleg tega za enkrat še živim skupaj z možem in zarad okoliščin, ga bom lahko zapustila šele naslednje leto. Nekoč mi je rekel, da se boji da bi se preveč navezal name….
Mislite da se boji spet novega razočaranja in zato beži od mene vse bolj v svet droge?
Naj vam povem, da je blo to zadnje leto neznosno. Večkrat se je obnašal kot da sploh noče več slišat zame, me zadnje čase celo žalil, ko pa sem ga vprašala ali sem mu odveč, se je umaknil in me pustil brez odgovora.
Tako zelo se je spremenil odkar pohajkuje s to družbo naokrog, da se učasih vprašam ali si nisem samo domišljala, da je u srcu zlo dobra in nežna osebnost.
Prosim svetujte mi, kaj lahko storim, da bo spregledal kako droga spreminja njegovo osebnost? Tako zelo me je strah, da bi zapadel še globje in pristal še na čem hujšem! Slišala sem da se občasno začel zadevat tudi s koko.
Je precej zaprta osebnost in se z ljudmi ki so mu blizu težko pogovarja o osebnih stvareh, zato nima pravih prijateljev in živi v zmoti, da so mu ti s katerimi se skupaj zadevajo in mu je pol seveda z njimi “cool” pravi prijatelji. Zarad njih se trudi bit “frajer” z dobrim avtom itd. Kako mu naj dopovem v kaki zmoti živi?
Ja, še to…. Družina mu ni čist nič u pomoč, ker ga ne znajo drugo kot obtoževat al pa se ozrejo stran in rečejo: saj je dovolj star, da mora vedet kaj dela. Puško so že zdavnaj vrgli u koruzu in se sploh ne trudijo mu pomagat, jaz pa tega ne morem!
Lepo prosim, da mi daste kak koristen nasvet, ker tko kot se stvari odvijajo, me strah zanj že počasi hromi in nisem sposobna več normalno živet!
Hvala usem, ki mi boste dali kakršenkoli koristen nasvet!
Lp
Tiha
Tudi vam opravičilo za zamudo zaradi poletnih počitnic.
Počutite se popolnoma nemočni ob fantu, ki mu je na prvem mestu droga. Brez ljubezni ne moremo živeti. Čutimo nujo, da bi bili ljubljeni in da bi ljubili. Pogoj, da lahko ljubimo je ljubezen do sebe in sprejemanje sebe. Koliko ljubezni do sebe imate vi, da si dovolite, da vas ljubljena oseba žali, da se ni pripravljena odreči prav ničemur zaradi vas.
Vi ne morete veliko storiti za to, da bo spregledal kako droga spreminja njegovo osebnost, kvečjemu lahko vztrajate pri tem da, če vas še želi imeti ob sebi naj popolnoma opusti drogo oziroma se odloči za zdravljenje v kar pa močno dvomim, da bi ga to kaj premaknilo iz mrtve točke. Da je človek motiviran za spremembo mora imeti lastnost, ki ji rečemo iniciativa, to notranjo potrebo, ki ga vzpodbudi, da se iz negibnosti spravi v gibanje, spreminjanje, delovanje. Kaj bi njega lahko vzpodbudilo, da bi prenehal z drogiranjem je vprašanje, vsekakor se mu mora v življenju nekaj odločilnega zgoditi, ne verjamem, da bi bila vi zadosten motiv, saj je droga močnejša tudi od ljubezni.
Fant se izogiba resne zveze, ker ve, da resni zvezi ni kos, to, da beži od vas zaradi preteklih razočaranj v ljubezni je le izgovor, da se mu ni potrebno soočiti z odgovornostjo, ko začuti, da mislite resno se od vas umakne. Ko ga postavite pred dejstvo vas z besedami napada saj resnica boli. Od vasi beži, ker ve, da vam ne bo mogel skrivati realnosti, da ga boste prej ali slej postavila na realna tla in zahtevala, da se uredi. Tega pa v tem trenutku ni zmožen. Zmoto bo moral prepoznati sam, mogoče bo moral izgubiti vse ne le vas in družine, da se bo začel zavedati, da s svojim načinom življenja izgublja prav vse, da se mu življenje sesuva.
Na nek način je razumeti starše saj mu oni ne morejo pomagati dokler sam ne bo pripravljen sprejeti pomoči. Tudi vi sami ga ne morete brez njegove pripravljenosti odvrniti od droge.
Dobro razmislite, če je vredno oditi iz zakona zaradi mlajšega fanta in povrhu še odvisnika. Obstaja nevarnost, da odidete iz dežja pod kap. Ne silite v težave, pustite ga dokler je še čas tudi, če se imate vseeno namen razvezati vam ne priporočam takšnega nadomestka- novega partnerja odvisnika. Ustvarili si boste še več težav in trpeli predvsem vi. Ne zapletajte se z odvisnikom saj odvisnost prinaša prehude posledice. Česa se bojite- da bi ostali sami? Ne bojte se zagotovo obstaja kje oseba, ki ji boste lahko zaupali, kateri ne bo na prvem mestu droga.
Pa srečno!
Draga gospa Vesna!
Kakor hitro omenim zakon, takoj vsak pomisli, da mi je ta fant izhod oz. da sem jaz v njem videla izhod, a temu sploh ni tako! Mislite, da me je strah samote zato vam moram povedat, da je moja ljubezen do moža ugasnila leto prej kot sem se zaljubila v tega fanta. Takrat mi je bilo kot da je z mene padel velik kos bremena, saj me ni mogel več prizadeti. Že takrat sem sklenila, da grem vstran, ko sin konča šolo. Počutila sem se pravzaprav kot prerojena, ker sploh nisem več razmišljala o ljubezni. Bila sem sama sebi dovolj in misel na to, da bom čez kako leto zaživela svobodno življenje, mi je dajala energijo, da sem z lahkoto šla čez večino izpadov mojega moža. Zato ne govorit, da me je strah samote!Ljubezni sem se pravzaprav izogibala,ker nisem želela še 1x iti skozi vsa razočaranja in bolečino, ki mi jo je zadajal mož! Še najmanj sem pa hotela se zaljubit u tolko mlajšega! Poznam enega zlo dobrega, prijetnega človeka, ki je od mene mlajši samo 7 let, a kakor hitro se mi je zazdelo, da morda pričakuje kaj več kot prijateljstvo, sem se umaknila, ker kot pravim ljubezni nisem več pogrešala, poleg tega sem pa bla vedno mnenja, da veza z mlajšim moškim nikoli ne more biti uspešna. Da imajo starejše ženske veze s toliko mlajšimi, pa je blo zame sploh nekaj “norega”! Pa me je življenje presenetilo ne….. Ljubezen pride ko jo najmanj pričakuješ!
Da je predvsem od njega odvisno ali se bo odpovedal drogi ali ne, mi je povsem jasno! Rada bi samo vedela, kako mu pomagat, da bi odkril da je življenje polno lepih stvari tudi brez droge! Ker vem kako občutljiva oseba je, me je predvsem strah da bi padel še globje v svet droge in tega bi ga rada obvarovala, ker se bojim da potem za njega več poti nazaj ni oz. bi je ne zmogel! Tudi svoje ljubezni do njega bi se odpovedala, če bi to kaj pomagalo!
No upam, da sem bila tokrat bolj jasna.
Lp
Lep pozdrav!
Pišem Vam z razlogom, ker sem sama šla čez milijon vprašanj, kako pomagati svojemu partnerju narkomanu. Zavedati se morate, da mu ne vi ne bilo kdo drug ne more pomagati.
Veliko je lahko pridobil v otroštvu nekih vzorcev in tudi to, da je neodgovoren. To, da njegovi starši pravijo, da je dovolj star. Za koga le? Če ga v otroštvu niso naučili odgovornosti, potem je lahko star tudi 30 let pa ne bo odgovoren.
Verjamem, da vam je hudo in trpite, ker sami veste kako je življenje lahko lepo. Veste, da je današnji dan samo danes in ga ne bo več jutri. Vaš fant bo moral sam resnično sam spoznati dejstvo, da se mora pozdravit. Spozna lahko takrat, ko več ne bo imel nikogar, ko bo ostal brez vsega, ko bo propadel in ostal sam.
Sama prekleto dobro vem, kaj je droga. Živela sem z specialnim povratnikom eno leto. Verjemite, to je huje od pekla. Naredila sem čisto, čisto vse in z njim propadala. Veliko krat, ko sem se zjutraj peljala v služba, sem se pogovarjala sama s sabo. “Sploh se ne bom čudila, če bom se še sama začela drogirat.” Pa se nisem. Zakaj ne? Ker imam v življenju lahko vse, ker je življenje samo eno. Jaz in vi se tega zavedava, narkoman pa ne. Ne dovolite si, da se vam smili in zavedajte se, da oni-narkomani znajo najbolje lagat. Razumem vas, ker sem sama morala prit do tega spoznanja in povrhu vsega pa še pričakujem njegovega otroka. Dokler mu boste želeli pomagat, se bo počutil ogroženega češ:”ne mi gnjavit še ti.”
Ne govorim, da vas nima rad, ampak če bi moral izbirat med vami in drogo, bi se odločil za drogo. Si res to želite, da bi zmeraj bilina drugem mestu? NE MORETE MU POMAGATI VI, SAM MORA SPOZNAT, DA JE BOLNIK. TO PA VELIKOKRAT TAKRAT, KO BO SKORAJ ŽE PROPADEL!!!
PA SREČNO!!!