Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Drugo Multipla skleroza MS v družini

MS v družini

Mama ima MS približno že 10 let. Stanje v zadnjem času se ji zelo slabša. Ravnokar preživlja hudo krizo. Ker se je preveč utrudila sedaj preživlja “napad” kot temu pravi. Leži v postelji, ne more premaknit nobenega dela telesa, dihanje je zelo plitvo ne more govoriti in komaj se zaveda. Zelo me je strah zanjo. Takšni “napadi kot ga ima sedaj so zadnje čase zelo pogosti. Dostikrat sem iz nemoči v strahu poklical urgenco.

Lepo bi prosil, če mi lahko kdo svetuje, kako naj ob takšnih situacijah postopam.

Strokovnjak morda kakšen? Naj mi vsaj (PROSIM!) kdo razloži, kaj se v takšnem stanju z njo dogaja, sama zelo nerada govori o tej bolezni, še posebno za stanje napada. Le to vem, da ji je takrat zelo težko.

Najlepša hvala!

Kako je pa kaj z njeno psiho? Glede na to, da nerada govori o bolezni, ki jo ima že 10 let, se mi zdi, da se ni čisto “sprijaznila” z njo. Saj ne mislim, da je to v celoti sploh mogoče, ampak mislim, da se je o težavah vedno dobro s kom pogovoriti. Sicer tako ne rešiš težav, je pa lahko ljudem malo lažje. Svetujem ti, da se preko interneta, predvsem pa s pomočjo knjig sam informiraš o multipli sklerozi.
Mislim, da je pri vsaki bolezni, predvsem pa takšnih resnejših kot je MS, zelo dobro da človek sam s sabo razčisti. Če pa to ni mogoče, pa je dobro poiskati kakšno strokovno pomoč. Ker dejstvo je, da ona bolezen IMA. In tudi molčanje tega ne bo spremenilo. Normalno je, da bolezen človeka tudi psihično obremenjuje. Kadar pa je človek psihično potrt, so lahko simptomi še veliko hujši.
Pri MS je le majhen odstotek takih bolnikov, ki imajo tako izrazite simptome kot tvoja mama, zato je malo verjetno, da ti bo kdo lahko točno povedal, kaj se z njo dogaja v stanju napada (zagona). Mislim pa, še enkrat, da je pri tem velik faktor psiha.

Nisem strokovnjakinja, ampak to je le moje mišljenje.

Le pogumno. Poskusi se vseeno pogovoriti z njo. Povej ji svoja občutja, da te je strah zanjo in predvsem ji stoj ob strani in jo prosi, naj tudi ona tebi pove svoje občutke.
To, da v takih situacijah pokličeš urgenco, je pa popolnoma razumljivo.

Lep pozdrav

Se ti zahvaljujem, rožica20! Res je že čas, da se malo bolj poučim o tej bolezni. Vesel bi bil še kakšnega nasveta, mnenja.

Glej, tule gor lahko dobiš precej nasvetov iz prve roke. Ali pa greš do vaše izpostave Združenja za MS – njihovi poverjeniki tudi obiskujejo bolnike na domu, morda bi pa mami pogovor s katerim od njih koristil.

Srečno!

----------------------------------------------------------------------------------------------- Naučil sem se, da nihče ni popoln dokler se ne zaljubiš vanj. (Andy Rooney) ------------------------------------------------------- Slovenec ti odpusti vse, samo uspeha ne! :)

Živjo !
Sama imam to bolezen že 13 let vendar se ne dam . Če lahko kupiš knjigo Življenje je tvoje od Luise Hay bi ti toplo priporočila tebi in tvoji mami . Veš tudi sama imam težave s hojo in z ravnotežjem . Oglasi se kaj.

Romana, mama prebira, kolikor je v njeni moči (migajoče črke in utujenost od branja) takšne knjige, verjetno tudi to, ki si jo navedla (će je ni, jo dobi kmalu za rojstni dan). Vem, da je potek te bolezni močno odvisen tudi od psihičnega zdravja. Ob predzadnjem “napadu” je v bolnici dobila dvoje zdravil, eno od teh so bili antidepresivi a jih ni hotela uporabljati, čeprav jih je v družini nekdo že imel in so mu koristila.

Nekako sva se poskušala dogovoriti, da ko ji začenjajo pojenjati moči brez obotavljanja sede, če je mogoče, leže. Videl sem, da je to nekako začela upoštevati in to štejem za +.

Romana, želim ti vso srečo ob premagovanju te bolezni. Tudi vsem drugim.
……………..
Žogica, hvala za vzpodbudne besede. Če veš za kakšno koristno knjigo o MS za laike, bi bil hvaležen za podan naslov.

Lep pozdrav!

poglejte tudi na:
http://www.sreca1.com/zdravje.htm
mislim, da vam določene stvari lahko pomagajo

s spoštovanjem
Iztok

MAP ima dobre rezulate pri preprečevanju MS.
sporočajo, da so spravili kar nekaj ljudi nazaj v “življenje”
mislim, da je vredno poskusiti!

http://www.sreca1.com/zdravje.htm

če boste kaj “pametnega” prebrali, dajte informacijo naprej.

lp
Iztok

New Report

Close