Najdi forum

MS?

Lep pozdrav! Sicer sem vprašanje že zastavila tudi na en drug forum, pa vseeno prosim še vas za kakršenkoli odgovor, ker me včasih vse skupaj res straši in ne znam misliti na nič drugega kot na to, da mogoče pa gre pri meni tudi za MS. Vam da mi diagnoze ne morete dati, me pa zanima, če se je vsa stvar pri kom začela tako kot se morda pri meni.

Stara sem 24 let,športna, drugače zdrava, počutje je v redu, imam pa skoliozo (v predelu križa in v predelu lopatic) ter minimalno mitralno in trikuspidalno insuficienco. V otroštvu parkrat pojav migrene z auro. Nisem hipohonder, vendar pa hitro paničarim.
Simptome Vam bom zapisala kar kronološko:
-marec 2002: pridem pred TV, v istem momentu se mi zazdi, kod da bi nekdo na TV-ju pritisnil pavzo in tri sekunde sliko počasi vrtel naprej. Zelo dobro sem si zapomnila ta trenutek, ker sem takrat prvič spoznala panične napade, ki so me v blažji obliki spremljali še kar nekaj časa. To s sliko se mi je zgodilo samo enkrat. Se mi je pa v istem obdobju, potem, ko sem šla že spat, dvakrat ali trikrat zgodilo, da me je nekako prebudila (vem da nisem še čisto spala) nenadna rumena svetloba pred očmi. V sekundi se je pojavila in tudi izginila; ta dogodek izpred parih let me še najbolj mori!
-januar 2006: ob težki bolezni v družini, ki se je žal tudi tragično končala, občutim kakšen teden, dva špikanje po telesu. Ne mravljinčenje, ampak točkovno zbadanje-povsod, tudi po glavi. Ne preveč intenzivno in tudi ne čez cel dan, pojavljalo se je brez nekega pravila, za dnevna opravila ni bilo moteče, za mojo psiho-zelo; občasno tudi srbeča koža, po kopanju v vroči vodi, kot nekakšna koprivnica po telesu, koža še bolj srbi;panični napadi;
-oktober 2006: kriza v moji zvezi s fantom, zame kar velika-ko sva jo rešila, me zopet dva ni zbada, enako kot januarja 2006;
-avgust 2007: velik psihični napor na faksu, zopet se mi dva dni, vendar ne čez cel dan, pojavljajo čudni občutki-v levi nogi od kolena navzdol in v roki od komolca navzdol-občutek kot da bom dobila ”kurjo kožo”, vendar je ne;
-september 2007: psihičnega napora in pritiska konec-polovico dneva me boli ozadje levega očesa, vid normalen, oko ni rdeče. Naslednji dan vse v redu. Že en teden mi občasno miga živec na zgornji veki na desnem očesu.

Moj pritisk je večinoma bolj pri spodnji meji normalnega (110/60), včasih pa mi tudi pade, brez posebnega razloga in takrat tudi občutim rahlo vrtoglavico (tudi to je znak MS kajne)-sicer me ne zanaša in se ne zadevam ob podboje vrat, je pa neprijetno, še posebej ker se zraven velikokrat tudi ustrašim. Danes se mi npr že od zjutraj rahlo vrti, najnižji izmerjeni pritisk je bil 93/53.

Saj, zdrava pamet mi pravi, da ni nič hudega, samo preveč sem nervozna, ampak ob tistem preskoku slike šest let nazaj, me pa kar stisne. Potem se tudi sprašujem, kako naj vem ali bi se mi isto dogajalo tudi, če v določenih obdobjih ne bi bila pod stresom? Kaj če stres pač nakjučno sovpada s temi občutji?

Ali bi šli v mojem primeru do zdravnika da bi me dal na nadaljne preiskave?
Najlepša hvala da ste si vzeli čas in tole prebrali!

Lep dan!

Draga moja, “žal”, ti nimaš MS-a, te pa zelo daje psihosomatika. Bodi srečna, da je tako, če bi pa na vsak način rada bila bolana, pa kar nadaljuj v istem tempu. Je pa zelo možno, da te daje FM, po domače povedano hipohonderstvo, ki bi se ji lahko manj žaljivo reklo, avtosugestija. Ker sta duh in telo zelo povezana med seboj, te čaka še pestro življenje. Ker pa je vse kar počnemo v življenju stvar odločitve, lahko tudi takoj prenehaš s tem, če hočeš. Pa veliko sreče.

Lp draghci

Hvala za odgovor oz odziv na moje pisanje!

Saj se tudi sama zavedam, da sem najverjetneje samo preveč nervozna, ampak ko se mi pojavijo določeni čudni občutki jih kar nekako ne znam ignorirati. Dokler pa jih ni, pa o njih ne razmišljam, niti jih nočemin si jih en domišljam…če pa se to dogaja na ravni podzavesti-kako naj to preprečim, če niti ne vem za to?

Ravno včeraj sem si potem rekla, da zdaj pa moram res nehat zavestno razmišljat o teh slabih stvareh, me je pa ene dve uri nazaj zopet prestrašila čudna sekundo ali dve dolga bolečina, točno na sredi med levim komolcem in zapestjem, ki se mi sedaj kar ne neha pojavljati. Je tudi to samo psihosomatsko?

Pa še nekaj bi te vprašala draghci – če zraven ne bi navedla t.i.
sprožiteljev, bi bil tvoj odgovor kaj drugačen?

Sicer pa se ti res še enkrat zahvaljujem za tvoj odgovor – me je zelo pomiril.

Lep dan!

Prav nič ne bi bil drugačen, pa saj je čisto jasno, da bolezen ne pride kar tako, iz nič. Če ne bi ti navedla sprožiteljev, bi ti jih začel navajat jaz. Sicer pa niso oni izvor tvojih “simptomov”, ampak samo posledica tvojega nepravilnega odziva do življenskih situacij. Pravi izvor in vzrok vsega je v tebi sami, v tvoji duševnosti, poznaš ga pa samo ti, jaz ti lahko samo povem, da je to tako, da odnosi in življenski dogodki pač tako funkcionirajo.

Lp draghci

New Report

Close