Naslovnica Forum Zdravje Stomatologija Otroško in mladinsko zobozdravstvo mrtev zob se vedno boli

mrtev zob se vedno boli

Zobozdravnik mi je unicil vse zivce v sestici spodaj (ciscenje kanalov).
Dal mi je ze pravo plombo a bolecina ni minila. Zdaj zopet odprl, ze 2x dal zdravilo,
a se vedno enako (boli me na dotik iz strani: od zgoraj in znotraj ne).
Zobozdravnik pravi, da bova zdravljenje kar koncala, ker to ni fizioloskega
pomena, saj z zobmi jemo in se jih ne dotikamo s strani.

Ima prav, ali je bolje da zdravljenje se nadaljujem pri drugem zobozdravniku ?
Bojim se namrec, da se mi bo iz te male bolecine razvilo kaj hujsega!

Spoštovani Marko,

menim, da zdravljenje pri bolečem zobu, še ni končano, pa čeprav je bolečina “le” s strani. To pomeni, da zdravljenje povsod (v vseh kanalih) ni bilo uspešno. To je vse, kar vam lahko napišem – za kaj več pa bi morala videti vsaj še rtg posnetek zoba.
Lepo pozdravljeni!

Kaj pa zobozdravnik dela, ko menjuje zdravilo ? Ali s tem ko spravlja ven staro vsebino in preden daje novo noter, mora prej kanale se razsiriti ? Obstaja nevarnost, da bo s tem sirsim in sirsim vrtanjem povzrocil kaksno drugo
tezavo (npr. razpad zoba) in je bolje da preneham ?

Na koliko casa vi menjate zdravilo ? Kako dolgo ste to najdlje poceli ?

Po rentegnskih slikah moj zobozdravnik nic ne vidi, da bi se kje kaj bilo
neobdelanega…. kako vi vidit ekateri kanal se ni cisto cel “povrtan” / “izdolben” ?

Spoštovani Marko,

pri daljšem zdravljenju “zoba” gre pravzaprav za zdravljenje obzobnih tkiv ob korenini. Tam so se naselili patogeni mikroorganizmi, ki jih moramo z zdravljenjem uničiti.
Zdravilo vedno damo v popolnoma očiščen (širjenje z iglicami in dobro izpiranje) in posušen kanal. Ob menjavi ga moramo odstraniti v celoti in kanal ponovno dobro posušiti. Časi delovanja zdravil so predpisani (npr. 1 teden, 14 dni, 1 mesec).
Zdravljenje zoba ne povzroči razpada zoba, tako da se vam tega ni potrebno bati. Nevarnejša je izdelava nazidka (štifta), kjer korenino precej oslabimo in lahko povzročimo prelom korenine ob delovanju večje sile.
Kot sem že napisala so zdravila različna in vam čas menjave zdravil, ki jih sama uporabljam, ne bo pomagal. Posamezen zob sem zdravila več kot leto dni (uspešno; paceint ga ima še vedno v ustih). Dolgotrajna zdravljenja zahtevajo precejšnjo potrepežljivost in tudi željo pacienta po ohranitvi zoba.
Če sem v dvomu, ali so vsi kanali dobro razširjeni in ustrezno “napolnjeni” z zdravilom, apliciram v zob zdravilo, ki vsebuje rtg kontrastno sredstvo. Tako se na rtg posnetku dobro vidi vse potrebno.
Lepo pozdravljeni!

Ali ste pri tem “enoletnem” pacientu, se celo leto povecevali
kanale, se dodatno unicevali zivec, ali le celo leto po
ciscenju samo menjali zdravilo ?

Ali se morda pri menjavi zdravila vedno za malenkost se poveca kanal, medtem ko se ga ocisti (tu sem mislil, da se bi kanal po veckratni menjavi ze prevec razsiril, in posledicno povrocil
razpad/po zoba) ?

Kaksen stift ? To mislite ce bi dali umeten zob ?

Hvala za dodatne odgovore.

Spoštovani Marko,

vsak pacient je svojevrsten in ne vem, kako si boste pomagali z natančnimi opisi dela pri drugih.
Kanala pri zdravljenju ne razširimo toliko, da bi prišlo do razpada zoba (?!). Načeloma pri menjavi zdravila odstranjujemo le zdravilo, možno je tudi, da odstrugamo tudi malo zobovine (kar pa korenine nikakor ne oslabi).
Zatiček (štift) je t.im. koreninsko sidro, ki ga cementiramo v korenino in služi kot “nosilec” za prevleko v primeru, ko nam od zoba ostane samo še korenina. Pri pripravi kanala za zatiček ev. lahko pride do take oslabitve korenine ,da nam le-ta ob cementiranju poči.
Lepo pozdravljeni!

Za vasega pacienta sprasujem zato, ker ste omenili da ni receno da imam sam
ze popolnoma in pravilno ociscene kanale.

Zatorej me zanima ali sem v isti situaciji kot vas pacient, ki je (domnevam ?
zato sprasujem za njegov primer) imel pravilno ociscene pa je se vedno
potreboval 1 letno antibiotsko zdravljenje,
ali pa ste tudi pri njemu sele po npr. pol leta dosegli to pravilno ociscenje ?

Hvala.

Spoštovani Marko,

kanali morajo biti očiščeni ob prvem posegu. Če imamo občutek, da kaj nagaja, ponovimo rtg slikanje.
V omenjenem primeru je tako dolgo trajalo zdravljenje obsežnega procesa ob korenini (vas je zanimalo, kako dolgo lahko traja zdravljenje ne glede na vzrok).
O vzroku za vaše bolečine lahko le ugibam. Ker pravite, da rtg posnetek ne kaže posebnosti ob korenini, potem mora biti vzrok nekje v zobu (morda dodaten kanal ?). Lahko gre vseeno za prizadetost obkoreninskega predela, ki pa še ni vplivala na kostne strukture in se zato na rtg-ju še ne vidi.
skratka, težko bova kaj ugotovila z internetnim dopisovanjem. Svetuejm vam, da se o vsem temeljito pogovorite z zobozdravnikom.
Lepo pozdravljeni!

Pozdravljeni,

Se bom navezal na temo. Imam mrtev zob, ki ga je zobozdravnica slikala z rtgjem, preden je naredila zatiček. Rtg je pokazal, da je vse ok. No, mene je zob začel boleti takoj, ko je pripravila zatiček in porcelanast zob. Zaradi bolečine sem se vrnil, ponovila je rtg in spet je bilo vse ok. Nato je po kaksnem mesecu bolecina prenehala, sedaj pa se je spet pojavila izrazita bolečina. Kaj bi lahko to bilo?lp

Pozdravljeni Rožle,

glede na opisano je težko komentirati, kaj se pravzaprav dogaja z zobom, kar čutite kot bolečino. Morala bi videti vašo situacijo v ustih in seveda Rtg posnetek zoba.
Lahko je prevleka previsoka in čutite bolečino na ugriz, preveriti je potrebno če je ugriz stabilen, lahko gre za vnetje obzobnih tkiv in je prisoten kakšen žepek ob zobu in ko se vname, to lahko tudi boli, lahko je prisoten kakšen ostanek cementa, s katerim je prevleka cementirana in le ta draži dlesen in posledično obzobna tkiva in je bolečina, lahko je prisotna pa tudi kakšna poka na korenini, ki morda Rtg ni vidna in zdaj zob boli……..skratka vaše vprašanje je sicer čisto vmesno, je pa kar težko izstreliti rešitev…..nanizala sem vam veliko vzrokov za morebitno bolečino, kaj pa je dejanski vzrok, pa je najbolje, da se oglasite pri vašem zobozdravniku, ki najbolje pozna vaš primer. Če ne najdeta rešitve, lahko greste še po kakšno drugo mnenje.

Srečno!

Teja Jeras dr. dent. med. Zobozdravstvena ordinacija MOGYdent Dunajska cesta 433 Ljubljana - Črnuče T: 031 433 468 E: [email protected] W: www.mo-gy.si/zobozdravstvo V kolikor boste prišli k nam na pregled, vas prosimo, da s seboj prinesete natisnjena vaša vprašanja in naše odgovore. Odgovori preko foruma ne morejo nadomestiti kliničnega pregleda.

New Report

Close