Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Stomatologija Endodontija mrtev zob – odlomljen

mrtev zob – odlomljen

Pozdravljeni,
pred petimi leti so mi iz zoba (šestica spodaj) odstranili živec, ga zdravili, polnili in zaprli.
Pred dvema letoma se mi je ta “mrtev zob” ob strani odlomil in zobozdravnik ga je zaprl s plombico.
Pred enim tednom mi je plombica zopet padla ven in v naslednjem tednu načrtujem obisk pri zobozdravniku.
Moje vprašanje pa je sledeče:
Ali lahko pri odprtem delu zoba (kjer sedaj manjka plombica) v telo vstopajo bakterije in kako nevarno je to? Ali lahko polnilo (dano v zob po zdravljenju) iz zoba odteka in bi bilo zob potrebno ponovno zdraviti in napolniti? Naj omenim še da sem v zgodnji fazi nosečnosti in ali menite da lahko kakorkoli negativno vpliva na plod?

Najlepša hvala za vse odgovore.
Pika

Spoštovana,

v zobozdravstvu je večkrat tako, da težave pridejo ob nepravem času. Ponovna okužba polnila v koreninskih kanalih po odlomu zobna je mogoča, če je polnilo dejansko izpostavljeno kontaktu s slino, kar je odvisno od načina, kako se je zob odlomil. Iz raziskav vemo, da pa se okužba ne zgodi prav hitro – v času od nekaj tednov, do nekaj mesecev, kar je odvisno tudi od kvalitete polnitve korenin.
Vendar je najprej potrebno preveriti, ali je bilo zdravljenje uspešno – torej, ali je v koreninah po zdravljenju ostalo kaj bakterij. Dejstvo, da z zobom po polnitvi ni bilo težav, še ne pomeni, da je vse ok. Zato rutinsko zob kontrolno RTG slikamo eno leto po končanem zdravljenju, upam, da je vaš zobozdravnik tako sliko naredil.
RTG sliki se v času nosečnosti raje izognemo (še posebej v prvem tromesečju nosečnosti), čeprav slikanje nosečnic s sodobnimi RTG aparati zaradi majhne doze sevanja in ustrezne zaščite ni več kontraindicirano.
Najbrž je najbolje, da zobno krono in polnitve v korenini začasno zaščitite s plombo, po porodu pa zob na RTG preverite. V primeru zapleta pa se RTG sliki najbrž ne bo mogoče izogniti, ukrepanje pa je odvisno od tega, kaj bi se na RTG sliki ugotovilo kot razlog za zaplet.

Upam, da se bo vse skupaj izteklo brez zapletov.

Lep pozdrav,

dr. Igor Potočnik

New Report

Close