mrtev zob
Pozdravljeni!
Zopet imam za vas eno (pravzaprav tri) vprašanje. Že v otroštvu (5 razred osnovne šole) so mi zaradi nenadnih bolečin odvzeli živec na dvojki zgoraj. Zob je bil povsem zdrav, pa me zanima zakaj pride do situacije da se vname pulpa in morajo očistiti kanale, kljub temu da ja zdrav zob?
Kakšna je življenska doba mrtvega zoba? Namreč sedaj je že petnajst let od posega in me malo skrbi da ne bi slučajno prišlo do majanja in izpada (glede na to da gre za dvojko).
Glede na to, da je malo temnejši bo enkrat potrebna porcelanasta prevleka. Zanima me če je možno narediti prevleko brez “natiča oz t.i.štifta” kljub temu da je bilo precej sklenine pobrušene ob delanju luknje za čiščenje kanalov?
Lep sončen pozdrav matej
Spoštovani matej,
zobna pulpa pri nekarioznem zobu lahko odmre zaradi poškodbe (npr. padec) ali prevelikih obremenitev (npr. ortodontski aparati, ugriz v trd predmet,..).
Če je bilo zdravljenje uspešno. potem ni nekih omejitev. Ponavadi pride pri že zdravljenih zobeh do ponovnih vnetij, omajanje in izpad zoba pa nista značilni komplikaciji.
Pri zdravljenih zobeh se ravno zaradi močno oslabljenega kronskega dela odločamo še za izdelavo koreninskega zatička in šele nanj izdelamo prevleko.
Spoštovani matej,
fraktura korenine je sicer možna komplikacija pri izdelavi zatička, ki pa se dogaja redko, če pazimo pri izdelavi in cementiranju. Ko pripravljamo koreninski kanal, moramo upoštevati določene stvari, prav tako moramo zatiček v kanal vstaviti dovolj nežno in ne kar na silo.
S takimi stvarmi se ni potrebno obremenjevati, ker se res zgodijo zelo redko.