Mrtev zob
Pozdravljeni,
če je zobna poka na korenini, je zob zelo težko obdžati; torej zdraviti, navadno se odločimo za odstranitev takšnega zoba. Je pa vsaka poka specifična, tako naj spec.endodont pove končno odločitev.
Srečno.
Pozdravlljeni,
včasih je možno ohranjati tudi del zoba; torej eno korenino od dveh obstoječih, vendar je pri tem potrebno upoštevati precej faktorjev. Preostala korenina mora biti popolnoma zdrava, z zdravimi obzobnimi tkivi, pa tudi dovolj zobne substance krone mora biti na voljo.
Srečno.
Pozdravljeni!
Sem v 14.tednu nosecnosti. Vse zobe imam v redu, edino spodnjo sestico imam odmrlo, in bi jo bilo treba spuliti.
Ker sem noseca, zoba seveda ne smem slikati. Zanima me, ali je mozno puljenje brez slike? Problem je tudi, ker je zob odmrl in votel.
Naj s puljenjem pocakam ali to opravim cimprej?
Pozdravljeni,
Zakaj bi zob odstanili? Ce ni prave indikacije za poseg, bi svetovala, da opravite poseg po koncani nosecnosti. Ce pa zob boli, se je pojavila oteklina ipd., lahko zob se vedno zdravimo. Ceprav se pojavljajo podatki o neskodljivosti zobnega rtg na plod, sem osebno proti uporabi rtg med nosecnostjo. Odstrantev zoba v tem primeru izjemoma opravimo brez rtg posnetka.
Srecno.
Pozdravljeni.
Septembra so mi odprli zob in vanj dali zdravilo (mrtev zob), in cez mavec. Novembra sem bila narocena ponovno, vendar zaradi drugih obveznosti (povezano z zdravjem) nisem mogla obiskat zdravnika. Mavec se je seveda obrabil in zdaj imam luknjo, katero cistim po vsaki jedi tako z zobotrebcem kot ustno vodo.
Ugotavljam, da je zadnjih 10 dni zob postal nekoliko bolj obcutljiv na ugriz, pojavlja se nekaksna bolecina spodaj v dlesni (gre za spodnjo levo petico) ki je konstantna in mine (ne cuka, ampak je enakomerna).
Za pregled oziroma zdravljenjen sem narocena prihodnji mesec, upam da bo do takrat vse ok ali naj raje cimprej grem k zobarici?
Hvala za odgovor in lp.
Situacija je.sledeca. ..imam 7 ki naj bi bila mrtva in modrostni zob ki.mi je pred nekaj meseci zacel rasti in mi je zaradi pritiska.na 7 ki je bila.takrat zaplombirana zobozdravnica odprla tako da sem.bila do sedaj z odprtim zobom, sedaj pa me je ta 7 zacela boleti oziroma se vse kar je okoli dlesen in zobje tako da nemorem jesti. Danes sem bila.pri zobozdravniku in mi je 7 hotel kar izpuliti, predlog sem zavrnila. Seveda me v tem primeru zanima vase mnenje, mislite da bi lahkp kar tako izpulil zob brez kakrsnega koli bolj podrobnega pregleda, rtg…itd. in kaj bi mi lahko svetovali v tem primeru, razmisljam tudi o tem da grem k nekemu drugemu zdravniku..
Pozdravljeni,
žal vas moram raočarati z odgovorom, saj brez pregleda res ne morem soditi o pravilnosti odločitve zobozdravnika. Načeloma stremimo k ohranjanju slehernega zoba. Za odstranitev zoba morajo obstajati tehtni razlogi; o tem bi vas moral informirati vaš zobozdravnik. Če mu ne zaupate, pojdite k drugemu, jaz tule imam res premalo podatkov (pregled, rtg posnetek ipd), da bi odločala.
Srečno.
Pozdravljeni,
kaj pomeni črnina ob dlesni, bo diagnosticiral le vaš zobozdravnik ob pregledu. Zato s pregledom ne odlašajte. Lahko gre za karies, morda depozit zobnega kamna, obarvanje zaradi sline…
Srečno.
Pozdravljeni,
Zdravo,
zgornja trojka je pri meni je mrtev zob, ki ima zelo slabo korenino. Zobozdravnik mi je vstavil zdravilo, po katerem se je pojavila bolečina in oteklina. Zdravilo je odstranil mi predpisal antibiotik ter predlagal, da čez štiri tedne poskusimo zdravljenje še z enim (močnejšim) zdravilom in če se po tem pojavi ponovno oteklina, predlaga “kirurško” zdravljenje? Zanima me, koliko je kirurško zdravljenje sploh uspešno ali je bolje odstraniti zob? Zanima me tudi, če se lahko v dani situaciji ukvarjam s tekom (pripravljam se na mini maraton).
Hvala za vaš odgovor in lep pozdrav!
Pozdravljeni,
morda bi bilo smiselno, da vam zob pozdravi spec. endodont. Sama sem mnenja, da je bistveno bolje zob pozdraviti brez kirurškega posega, če je le to možno.
Srečno.
Pozdravljeni!
Pred tremi dnevi sem na zgornji levi dvojki imel opravljen poseg odstranitve zobnega živca. Zob me pred tem ni nič bolel, ni zabarval, le majhno luknjico sem opazil in zaradi tega odšel k zobozdravniku. Naslednji pregled imam čez dober teden. Do takrat imam na zobu nameščeno začasno zalivko. Zanima me kaj lahko pričakujem na naslednjem pregledu ter ali se bo moj zob potemnil. Če da, kakšne so možnosti beljenja. Zanima me tudi, ali bo zob čez nekaj let potrebno odstraniti ali pa ga imam lahko z dobro ustno higijeno do konca življenja. Star sem 20 let.
Pozdravljeni,
ste prepričani, da so vam odstranili zobno pulpo? No, tak zob resnično čez čas potemni. Seveda lahko to rešujemo z beljenjem krone zoba, v težjih primerih pa s protetično oskrbo zoba (porcelanska krona). Tak zob lahko v ustih ostane celo življenje.
Srečno.