MRI VRATNE HRBTENICE
Pozdravljeni, dr. Fedorov,
zaradi nevrofibromatoze, ki jo imam, in bolečin v vratu in križnem delu hrbtenice sem opravila mri.
imam obačsne bolečine v vratnem in ramenskem delu in tudi v križnem, k i so včasih blage, vačsih pa precej močne. Zadnje čase me vrat boli bolj kot je to običajno. Prosim vas za razlago izvida:
MRI vratne hrbtenice (CD)
Pregledana je bila vratna hrbtenica z običajnimi frekvencami v sagitalni in transverzalni ravnini (paramagnetno k.s.)
Zmerna dekstrokonveksna skoliotična deviaciaj v višini cervikotorakalnega porehoda. Izravnana lordoza, zmerna kifotična angulacija v nivoju C6 – C7.
Zmerna spondiloza na spodnjih segmentih.Začetna do zmerna difuzna sponidlartroza, Zmerna degeneracija i.v. diskusov C5-C6 in C6-C7.
V visšini C5- C6 je prisotna dorzalna centralna anularna fisura.
v nivoju C6-C7 spondilofit disk kompleks dokaj izrazito utesnjuje sprednji likvorski prostor, več v levi polovici spinalnega kanala; skupaj s spondilartrozo zmerno zožuje i. v. foramen na levi strani.
Prisotna je tudi majhna dorzalna centralna in levostranska paracentralna proturzija iv, diskusa.
Od višine C1 sve do zgornjih torakalnih segmentov so vidni številni, različno veliki nevrofibromi z širšimi odgovarjajočimi intervertebralnimi foramini; v višinah c1-c2 in C7- TH1 so delno intraduralni, delno ekstraduralni. Zmerno, difuzno, dokaj homogeno nabirajo paramagnetno kontrastno sredstvo. Medula je primerno široka, normalne intezitete signala. Mnenje: nevrofibromatoza, Degenerativne osteoartikularne spremembe na spodnjih cervikalnih segmentih.
Hvala za vašo razlago,
petra
Težave so posledica degenerativne spremembe, predvsem obraba hrustanca v spodnjem vratnem delu hrbtenice. Draženje živca verjetno nastopa v segmentu C6-C7.
Mislim, da nevrofibromatoza še ne vpliva na simptome, vsekakor pa s časom lahko pride do tega, da fibromi omejujejo notranjost hrbteničnega kanala, kar je lahko dokaj zoprna stvar.
Svetujem rahlo masažo vratu, rahlo razgibavanje, morda obisk fizioterapevta.
Manualne terapije v tem primeru ne bi svetoval.
Lep pozdrav,
pozdravljeni, hvala za odgovor, vprašala pa bi vas še nekaj.
Zadnje dni me je naprej začelo boleti v levi rami in v področju med lopaticama, nato me je začela boleti še cela roka od rame do komlca kot da bi me bolele mišice in pa kazalec, kjer me na pristik boli cel prst.
Zdaj zadnej dni pa me kar nekako trga po mišicah in po kosteh celega telesa, zanimivo je, da čutim te neke čudne boelčine, ki jih ne znam definirati tudi v prstih nanogah in rokah…
Kja bi to lahko pomenilo ?
hvala za vaš odgovor,
petra
Prosim za razlago izvida:
Zmerna dekstrokonveksna skoliotična deviacija. Izravnana lordoza, nakazana kifotična anguilacija v višini C3-C4.
Zmerna difuzna spondiloza, zlasti na segmentih C4,C5,C6 in C7. Zmerna difuzna spondilartroza.
I.v. hondroza v višinah C3-C4 in c5-C8, izrazita erozivna iv. osteohondroza na nivojih C4-C5 in C6-C7.
V višini C3-C4 je prisotna manjša dorzalna centralna in nakazana desnostranska paracentralna protruzija i.v.diskusa, ki skupaj s spondilofiti dokaj izrazito utesnjuje sprenji likvorski prostor.
V nivoju C4-C5 dorzaloni spondilofiti iztiskujejo sprednji likvorski prostor, dorzolaterlani in spondilartroza dokaj izrazito zožujejo i.v. foramna, več na levi strani.
V višini C5-C7 dorzalni spondilofiti dokaj izrazito utesnjujejo sprenji likvorski prostor, dorzolateralni in spondilartroza zmerno zožujejo i.v. foramna.
MNENJE: Napredovale difuzne degenerativne spremembe. Manjša protruzija iv.sidkusa C3-C4. Degenerativne stenoze centralnega spinalnega kanala in i.v. formanov v višinah C4-C5 in C6-C7.
Naj povem, da me že nekako od decembra boli v vratu in v ramenih, občasno so bolečine tudi pod lopaticama. Gibljivost glave je omejena in boleča, bolečina pa se običajno širi v spodnji del glave in jo zaznavam kot skelenje, cukanje, kot bi bilo to mesto opečeno.
Sicer imam 61 let. Lani so mi ugotovili tudi hernijo diska L4-L5 levo, ki mi občasno povzroča tudi bolečine v križu.
Je mogoče s kakšno terapijo te deformacije vsaj delno odpraviti ali omiliti?
Hvala za vaš odgovor
Živa
Za Petro:
Bolečine med lopaticama so lahko posledica draženja korenine 6. vratnega vretenca, ki izhaja iz vrata.
Za trganje po mišicah in kosteh bi težko ocenil vzrok, saj jih je lahko zelo veliko, zato bi glede tega svetoval pregled pri nevrologu.
Lep pozdrav,
Za Nehobo:
Slika vaše hrbtenice je slabša, kot bi bila v povprečju za vašo starost. Niste sicer omenili simptomov, glede na spremembe pa ocenjujem, da gre za dokaj akutno stanje.
Gre za dokaj resne degenerativne spremembe takov sklepih kot tudi v kosteh.
Mislim, da bi z manualno terapijo lahko bolečine v veliki meri odpravili, natančneje bi lahko ocenil po pregledu slik in klinične slike.
Vsekakor je smiselno obiskati našo ordinacijo[/url], potrudili se bomo narediti vse, kar je v naši moči.
Lep pozdrav,