Najdi forum

MRI stegenjske mišice

Spoštovani dr. Pilih,

naprošam vas za mnenje glede opisanih težav;
Konec decembra sem na sprehodu s psom po poledeneli poti v enem dnevu 3x padla. Bolečin ni bilo, sem pa po ca. 3 tednih opazila zatrdilno v desni stegenjski mišici, ki na dotik ni bolela.
Izvid ortopeda je bil, da gre za rezistenco, ki se zdi v podkožju oz. mišici, ki je proksimalno ostro omejena z vboklino, prečnega premera 6-8 cm, distalno meja ni vidna. Predlagal je UZ pregled, MRI stegna in citološko punkcijo (ki jo nisem še opravila).
Na UZ preiskavi je bilo podano sledeče mnenje; po videzu gre le za spremenjeno maščevje na sprednjem delu desnega stegna. Na mestu tipne zatrdline so vidna posamezna heterogena področja, ki niso bolj prekrvavljena, mišična plast in koža izgledajo normalno, povečanih bezgavk ingvinalno ni. Za sigurno izključitev liposa je potrebna še MR preiskava.
Izvid MR preiskave je bil:
Gre za cistično formacijo na desni strani, ki gre iz medenice z obturatornimi nevrovaskularnimi strukturami skozi obturatorni kanal in foramen z anteriorno vejo obturatornega živca, proti superoanteriornem delu stegna ob posteriorno površino m. pectineusa, večji premer formacije je do 5 cm; opisana sprememba je lahko ganglion cista ali perinevralna cista obturatornega živca; lahko je vzrok kompresivne nevropatije obturatornega živca, drugih patoloških sprememb, fokalnih lezij ni videti, na serijah slik po IV aplikaciji paramagnetnega kontrastnega sredstva ni videti patoloških ojačitev.
Ni jasno ali opisana cistična sprememba ustreza na UZ opisani formaciji. Radiološka diagnoza: M674.
Na koncu bi omenila samo še to, da se mi je po ca 3 mesecih tipna zatrdlina zmanjšala oz. jo skoraj ni več.

LP Hora

Spoštovana,

glede na zmanjšanje otekline, priporočam še eno UZ preiskavo stegna, vendar s slikami opravljene MR preiskave.

Lep pozdrav,
Iztok Pilih

Lep pozdrav, Iztok Pilih [b]ARTHRON, KLINIKA ZA SKLEPE, HRBTENICO IN POŠKODBE UKMARJEVA 2, 1000 LJUBLJANA[/b] [b]AMBULANTA LJUBLJANA,[/b] Ukmarjeva 2, 1000 Ljubljana [b]AMBULANTA MARIBOR,[/b] Lavričeva 1a, 2000 Maribor Naročanje na telefon: [b]041 654 330[/b] ali [b]01 601 11 70[/b] ali na elektronski naslov: [b][email protected][/b]. [b]www.arthron.si[/b] Direktor: mag. travm. Iztok Pilih, dr. med., spec. kirurg član Ameriške akademije ortopedskih kirurgov

New Report

Close