Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Drugo Multipla skleroza MRI s kontrastnim sredstvom ali brez

MRI s kontrastnim sredstvom ali brez

Spoštovani,

zanima me preiskava MRI glave.

stara sem 34 let in zaradi tremorja (tresenja rok) sem bila na pregledu pri nevrologinji, ki je v mnenju napisala, da v področju možganskih živcev ni abnormnosti, na okončinah so tonus, trofika, groba mišična moč in propioceptivni refleksi simetrični, testne gibe izvajam primerno, Romberg je negativen, dvignjene okončine zadrži. Klinična slika govori za esencialni tremor. Zaradi izključitve demielinizacije v osrednjem živčevju priporočam MR glave (magnetna resonanca multipla skleroza s kontrastnim sredstvom).

Ker sem na internetu prebrala o tveganjih oz. škodljivosti uporabe kontrastnega sredstva, me zanima, ali lahko demielinizacijo odkrije tudi magnetna resonanca brez kontrastnega sredstva.

Najlepša hvala za odgovor in lep pozdrav.

Demielinizacija se sicer lahko ugotovi z MRI brez kontrasta, ne prepozna pa se, ali je to novo ali staro oz. ali je lezija aktivna ali ne.

Sama sem bila parkrat na MRI s kontrastom (v bistvu samo prvič ne), pa ne opažam kakih posledic, niti zdaj niti takoj po prejemu.

Pozdravljeni,

za nasvet sem povprašala še strokovnjakinjo, zdravnico prim. Beatriko Končan Vračko, dr. med. specialist nevrolog in sporoča vam naslednje:

***
Slikovna preiskava možganov in hrbtenjače, to je osrednjega živčevja, s tehniko magnetne rezonance ( MRI ) nam v začetni diagnostiki in sumu lahko tudi brez uporabe kontrasta prikaže prisotnost demielinizacijskih sprememb.
Je pa z dodatnim slikanjem z uporabo kontrasta – gadolinija, MRI preiskava še bolj občutljiva in natančna in nam daje več informacij, tudi glede starosti in aktivnosti demielinizacijskih abnormnosti, če so prisotne. Ni strahov glede varnosti enkratnega MRI slikanja, brez ali s kontrastom.

Uporaba kontrastnega sredstva pri MRI preiskavi se je veliko let smatrala za povsem varno in so določeno škodljivost strokovnjaki zaznali šele v zadnjih dveh letih, po številnih ponovitvenih kontrastnih MRI slikanjih v kliničnih raziskavah spremljanja učinkov novih bioloških zdravil na aktivnost demielinizirajočih bolezenskih žarišč, ko so v nekaterih raziskovalnih centrih v tujini uporabljali tudi po štirikrat večje doze kontrasta. V Sloveniji doslej v rutinskih diagnostičnih MRI preiskavah sploh ne.
***

Vesela sem, da vam lahko sporočim tako dobro novico in imate eno skrb manj.

I Domišljija je pomembnejša od znanja. Znanje je omejeno, domišljija pa poganja svet. Albert Einstein I Naročilo na ePosvet: https://med.over.net/svetovalec/andreja-verovsek I

Pozdravljeni,

danes sem prejela izvid MR glave s KS. Vljudno vas prosim za razlago in mnenje. Takole piše:

 

MR glave s kontrastnim sredstvom po protokolu za demielinizacijsko obolenje.

Girusni vzorec ter razmerje med sivo in belo mozganovino so normalni.

Levo frontalno subkortikalno pred precentralnim sulkusom ter desno v kapsuli eksterni je na tekocinsko obtezenih sekvencah videti drobni spremembi nekoliko zvianega signala – nespecificni. Po dodanem kontrastnem sredstvu ni videti znakov patoloke opacifikacije.

Znakov posthemoragicnih sprememb intrakranialno ni videti. Likvorski prostori so primerne irine. Pomikov ali utesnitev mozganovine ni. Hipofiza in pinealna leza sta brez posebnosti. Orbite in obnosne votline so brez posebnosti. Duralni venski sinusi so primerno prehodni.

Mnenje:

Drobni hiperintenzivnosti sta nespecificni, moznost ishemine etiologije. Za demielinizacijsko obolenje specifinih sprememb ni videti.

 

Hvala in lep pozdrav.

Pozdravljeni zanima me ce se pri MR glave s kontrastom opravi oziroma vidi tudi morebitne zamasene vratne zile ali ne. Hvala

Odgovor na objavo uporabnika
Anonimno 6134, 02.12.2023 ob 13:46

Pozdravljeni zanima me ce se pri MR glave s kontrastom opravi oziroma vidi tudi morebitne zamasene vratne zile ali ne. Hvala

 

New Report

Close