Najdi forum

Mri kolena po lyonskem protokolu

Pozdravljeni mi lahko prosim pomagate razloziti izvid mri po lyonu

Patelarni nagib

PTA desno koleno:23°

PTA levo koleno: 28°

Subluksacija patele:

PCGT desno koleno: 3mm

PCGT levo koleno: 9mm

TAGT za desno koleno: 21mm

TAGT za levo koleno: 24mm

Hvala

Pozdravljeni,

izmerjene vrednosti kažejo na prekomerni nagib in pomik pogačic navzven obojestransko, bolj levo.

Za odpravo težav bo zelo verjetno potrebno operativno zdravljenje obeh kolen – rekonstrukcija notranjih pogačično-stegneničnih vezi in (zelo verjetno) tudi premik grč golenic navznoter.

Lep pozdrav, Iztok Pilih [b]ARTHRON, KLINIKA ZA SKLEPE, HRBTENICO IN POŠKODBE UKMARJEVA 2, 1000 LJUBLJANA[/b] [b]AMBULANTA LJUBLJANA,[/b] Ukmarjeva 2, 1000 Ljubljana [b]AMBULANTA MARIBOR,[/b] Lavričeva 1a, 2000 Maribor Naročanje na telefon: [b]041 654 330[/b] ali [b]01 601 11 70[/b] ali na elektronski naslov: [b][email protected][/b]. [b]www.arthron.si[/b] Direktor: mag. travm. Iztok Pilih, dr. med., spec. kirurg član Ameriške akademije ortopedskih kirurgov

Najlepsa hvala da vem kaj pricakovati.. je rehabilitacija vsega tega dolga in boleca?

Prosim.

Rehabilitacija traja običajno 6 mesecev, bolečine pa se da obvladovati z ustreznimi zdravili.

Lep pozdrav, Iztok Pilih [b]ARTHRON, KLINIKA ZA SKLEPE, HRBTENICO IN POŠKODBE UKMARJEVA 2, 1000 LJUBLJANA[/b] [b]AMBULANTA LJUBLJANA,[/b] Ukmarjeva 2, 1000 Ljubljana [b]AMBULANTA MARIBOR,[/b] Lavričeva 1a, 2000 Maribor Naročanje na telefon: [b]041 654 330[/b] ali [b]01 601 11 70[/b] ali na elektronski naslov: [b][email protected][/b]. [b]www.arthron.si[/b] Direktor: mag. travm. Iztok Pilih, dr. med., spec. kirurg član Ameriške akademije ortopedskih kirurgov

Hvala za hiter odgovor in lepe praznike vam zelim

Prosim. Hvala enako.

Prosim za razlago izvida MR LYON

1.Femoralna anteverzija:

FVA desno koleno 14’

FVA levo koleno 12’

2. Pateralni nagi :

PTA desno koleno 11’

PTA levo koleno 13’

3. Subluksacija patele:

PCGT desno koleno 2 mm

PCGT levo koleno 1 mm

TAGT desno koleno 13 mm

TAGT levo koleno 16 mm

4. Rotacija v kolenu -KRK:

desno koleno 7’

levo koleno 12’

5. Lateralna torzija – KTT:

-desno koleno 21’

-levo koleno 14’

Pozdravljeni,

1. Femoralna anteverzija: – kot med vratom in telesom stegnenice – obe vrednosti v mejah normalnega

FAV za desno koleno 14’

FAV za levo koleno 12’

2. Pateralni nagib: – nagnjenost pogačice  – obe vrednosti v mejah normalnega

PTA za desno koleno 11’

PTA za levo koleno 13’

3. Sublaksacija patele – pomik pogačice navzven TAGT za levo koleno je povečana, ostale vrednosti so v mejah normalnega

PCGT za desno koleno 2 mm

PCGT za levo koleno 1 mm

TAGT za desno koleno 13 mm

TAGT za levo koleno 16 mm

4. Rotacija v kolenu ( KRK ): – meni nepoznana meritev

za desno koleno 7’

za levo koleno 12’

5. Lateralna torzija tibije ( KTT ): – meni nepoznana meritev

za desno koleno 21’

za levo koleno 14’

Glede na navedeno, je mogoče, da bo potrebno operativno zdravljenje – premik grče golenice in rekonstrukcija notranje pogačično-stegnenične vezi. Ni pa MR po Lyonskem protoklu edino merilo. Najpomembnejše pri odločitvi so vaše težave in ugotovitve pri kliničnem pregledu.

Pozdravljeni

prosim za razlago CT kolena po Lyons ker protokolu

pta za desno 24

pta za levo 327

pctgt za desno 8

pctgt za levo 6

tagt za desno 17

tagt za levo 21

hvala na razlagi

Pozdravljeni,

kakšna je vrednost za pta levo?

Pozdravljeni,

Pred 5. Tedni mi je po obisku fitnesa zateklo koleno. Po dveh tednih počitka se je zadeva počasi umirila, a pokanje (krepacije) pri krčenju, so bile še prisotne in so dodatno povzročile, da je koleno zopet ratalo toplo na dotik. Opravila sem MRI desnega kolena, ki je pokazal, nateg medialnega kolateralnega ligamenta in pa hondromalacijo patele (1. Stopnja) na medialni faseti z drobno fisuro (suspektno 3. Stopnja). Ostale strukture so bp.

v vmesnem času sem hodila na fizioterapijo (laser, tecr, high top terapija) in pa izvajala vaje za krepitev stegnskih misic in adduktorjev. Izogibam se globokim pocepom, klecanjem, saj pri tem prihaja do krepacij v desnem kolenu, pri katerih se mi zdi da ce bi parkrat to ponovila bi prislo do otoplitve sklepa. V vmesnem casu po mri do nekje 4. Tedna sem ves cas cutila polkrozno bolecino na medialni strani kolena in obcasno jo cutil na sprednji strani kolena. Bolecina je 2/10 (ni zares bolecina, je pa neprijeten obcutek  v kolenu).

odsla sem tudi k ortopedu, ki mi je predlagal slikanje mri po Lyonskem protokolu, saj se mu rahlo zdi, da je pogacica laterilizirana.

naj se povem, da se rekreativno ukvarjam s sporti (plezanje, bordanje, gorsko kolesarjenje, fitness). Stara sem 27 let.
Obcasno cutim kolena (pri hoji s hribov navzdol, a ne vedno in bolecina ni nikoli tako mocna da bi zaradi tega morala pocivati). V srednji soli sem ogromno tekla, takrat sem tudi prvic imela tezave s koleni (tendinopatija), po tem pa sem prenehala s tekom.

zanima me sledece, osebna zdravnica mi je po izvidu ortopeda predlagala, da raje krepim misice in da ne grem na operacijo (v kolikor bi to pokazali izvidi mri po Lyonskem protokolu), tako da mi potem niti ni dala napotnice.

zanima me kako invazivna je ta operacija (v kolikor bi bila potrebna), kaksne so kontraindikacije operacije in ali je res da koleno enkrat po taki operaciji “ni vec taksno kot je bilo pred operacijo”? Ali bi z nadaljevanjem sportanja brez operacije samo slabsala situacijo s pogacico in ali in na kaksen nacin lahko to diagnozo cim bolj  ohranjam na sledeci tocki (1. Stopnja obrabe), da nebi nadaljevala na slabse z isto mero sportanja, kot ga izvajam sedaj?

za odgovor se vam v naprej zahvaljujem,

lp

Pozdravljeni,

pred odgovorom bi moral vsaj pregledati posnetke že opravljenega slikanja kolena z magnetno resonanco, še boljše pa tudi klinično pregledati koleno.

New Report

Close