Najdi forum

MRI izvid hrbtenice

Pozdravljeni,

prosila bi če bi mi lahko razložili sledeč izvid in prosila bi za mnenje kako naprej. Imam bolečine v spodnjem delu hrbta oz. zgodnjem desnem delu zadnjice. Bolerčina se širi skozi zadnjico proti nogi. Včasih mi mravljinči desno stopalo. Imam tudi povečano potrebo po odvajanju vode. Bolečine se ponavadi okrepijo če sem dalj časa na nogah ali če se zravnam iz prepognjenega položaja.

izvid:
Pregledana sta bila lumbosakralni del hrbtenice in odgovarjajoči del spinalnega kanala z običajnimi t1, t2 sekvencami v koronarni, sagitalni in transverzalni ravnini.
Sounalni kanal je razvojno primernih dimenzij. Lordoza je fiziološka. Rotacija v levo. Začetne robne naplastitve malih sklepov spodnjih vretenc. Signali vretenc so na narejenih sekvencah normalni. Diski so po višini ohranjeni, primerno hidrirani. Spinalni kanal, foramni so primerno široki.
2 perinevralni cisti sta v sakralnem spinalnem kanalu v višini S2, večja levo meri 10×15 mm. konus module je normalne oblike, debeline in ima na vseh narejenih sekvencah normalne signale. Mnenje: začetne degenerativne spremembe. Perinevralni cisti.

se opravičujem za dolg spis.
Najlepša vam hvala za odgovor in lep pozdrav.

Spoštovani!
Glede na izvid MR imate začetne degenerativne spremembe ledvene hrbtenice brez diskus hernije, stenoze spinalnega kanala in utesnitve nevralnih struktur. Operacija ni potrebna. Te perinevralne ciste se pa samo spremlja in niso nevarne. Svetujem vaje za globoko trebušno muskulaturo, stabilizacijske vaje – PLANK in fizioterapijo v ZD (UZ, laser, magnet, IF, TENS).
Lep pozdrav!

Mitja Maechtig, dr. med., specialist ortopedske kirurgije, NCSF cpt osebni trener Naročanje za pregled: 031 719 299 (samoplačniški pregledi) Kirurški sanatorij Rožna dolina, Rožna Dolina, cesta IV 45, 1000 Ljubljana (01) 477 94 00 Železniški Zdravstveni Dom (01) 291 22 58

Pozdravljeni! Star sem 33 let, že nekaj let me nalahno boli oz. ščemi v ledvenem delu hrbtenice, ko sem si pred 5leti pri dvigovanju uteži verjetno načel zadevo. Sedaj se je čez zimo stanje poslabšalo. Boli čedalje bolj, najbolj po spanju in pri pripogibanju ki ga že zelo težko izvajam, sedaj pa me boli tudi že med hojo. 4.2.2021 sem bil na MRI, v četrtek 4.3. 2021 pa začnem z fizioterepijo.
Radiološki izvid pa gre takole:
Pregledana sta bila lumbosakralni del hrbtenice in odgovarjajoči del spinalnega kanala z običajnimi t1,t2, tirm sekvencami v sagitalni in transverzalni ravnini.
Spinalni kanal je razvojno primernih dimenzij. Schmorlove hernije torakolumbalno.
Robne naplastitve malih sklepov vretenc, začetne na prvih treh ledvenih nivojih, izrazitejše na spodnjih dveh.
I.v. osteohondroza L5-S1 z manjšimi anteriornim pomikom zgornjega vretenca in z večjo robno naplastitvijo S1 centralno, s precej znižanim diskom z manjšo centralno protruzijo. naplastitev in protruzija diska odrivata duralno vrečo posteriorno, je ne utesnjujeta ter segata do obeh korenin.
Foramna L5-S1 sta primerno široka.
Normalno visok disk L4-L5 je slabše hidriran in izbočen v spinalni kanal/degenerativno.
Ostali diski so strukturno in morfološko v mejah normalnega.
Tudi ostali foramni in spinalni kanal na ostalih nivojih so primerno široki.
Konus medule je normalne oblike, debeline in ima na vseh narejenih sekvencah normalne signale.
MNENJE: Degenerativne spremembe v nivoju L5-S1 z manjšo centralno protruzijo diska.

Tako to je to, če mi znate svetovati kako naprej ali naj si iščem specialista preko osebnega zdravnika, še kakšen pregled kje? In če mi tudi razložite napisani izvid, kaj se dogaja z mojim hrbtom in kako, s kakšnim načinom priti do rešitev in izboljšav? Iskreno kaj lahko pričakujem, ali je možno da se izboljša, mi lahko koga priporočate? Za vsak komentar bom vesel in hvaležen. Obenem pa vas lepo pozdravljam in želim vse dobro!
Miha – [email protected]

Spoštovani!
Glede na MR imate izbičeno predvsem ploščico L5-S1, ki vam pa bistveno ne pritiska na živce. Moral bi pa videti MR posnetke, da bi točno videl, kako naprej. Lahko pridete tudi k meni na posvet. SIcer vam pa svetujem vaje za globoko trebušno msukulaturo, stabilizacisjke vaje – PLANK, izogibajte se hiperekstenzijskim gibom ledvene hrbtenice (se pravi morate biti previdni pri vadbi na fintesu, npr. militarz press odpade, mrtvi dvig previdno, raje delati front squate kot back squate itd). Opravite tudi FTH v ZD (UZ, laser, MGT, IF, TENS).
Lep pozdrav!

Mitja Maechtig, dr. med., specialist ortopedske kirurgije, NCSF cpt osebni trener Naročanje za pregled: 031 719 299 (samoplačniški pregledi) Kirurški sanatorij Rožna dolina, Rožna Dolina, cesta IV 45, 1000 Ljubljana (01) 477 94 00 Železniški Zdravstveni Dom (01) 291 22 58

New Report

Close