Najdi forum

Spoštovani
Star se 49 let, zaradi hudih bolečin v desni nogi (tudi hospitaliziran – s protibolečinsko terapijo), imam sedaj v roki izvid s sledečim odčitkom:

Preiskava pokaže degenerativne spremembe v smislu spondiloze na vseh segmentih lumbalne hrbtenice. Spondilartroza med spodnjimi segmenti, prav tako hondroza od L 4 navzdol.
Med segmenti L 3 – L 4 sta mala sklepa degenerativno spremenjena. Prisotna je minimalna protruzija diska, ki je centralno v stiku z duralno vrečo.
Nevroforamna kot recesusa sta prosta.
Med segmenti L 4 – L 5 je prav tako videti degenerativno spremenjene male sklepe.
Prisotna je protruzija diska, ki centralno komprimira duralno vrečo ter rahlo sega v suprapedikularne predele obeh nevroforamnov.
Spremembe izgledajo nekoliko močneje izražene po levi strani.
Recesusi so prosti.
Na višini segmentov L 5 – S 1 sta mala sklepa degenerativno spremenjena, rumeni ligamenti rahlo zadebeljeni.
Prisotna je protruzija, deloma hemiacija diska, ki centralno komprimira duralno vrečo, nekoliko sega v področje desnega nevroforamna.
Prisoten sekvester se spušča v področje desnega recesusa.
Med spodnjimi segmenti je spinalni kanal zožen.

Ali je glede na močne bolečine v predelu desne noge – stanje nespremenjeno že dva meseca, edini izhod operacija?
Hvala za odgovor

Problem je , da je zaradi hernije L5-S1 odtgan košček tkiva, ki se spušča v področje desnega živca S1 in tu verjetno prihaja tudi do draženja živca.
Gre za dokaj težak problem za zdravljenje z manualno terapijo, mislim, da bi bila možnost ozdravljenja 1:10, več bi lahko povedal po kliničnem pregledu.

Lep pozdrav,

*** Sergej Fedorov, dr. med., spec. nevrolog, spec. manualne medicine *** Ordinacije manualne medicine MO-GY: Trzin, dr. Andrej Kotov, T: 01/561 25 21 I Maribor, dr. Sergej Fedorov, dr. Vladimir Fedorov T: 02/470 24 13 I Nova Gorica, dr. Genadij Filipov, dr. Arkadij Januškevič, dr. Dimitrij Gaidukevich T: 05/300 23 77 I Koper (Ambulanta Zdravje): dr. Arkadij Januškevič, dr. Dimitrij Gaidukevich T: 05/300 23 77 I Murska Sobota (Tišina, medicinski center Živa v parku), dr. Sergej Fedorov, dr. Vladimir Fedorov T: 040 804 286 Celje I (Medicinski center Ludvigdental), dr. Roman Burdeniuk, T: 040 866 456 I Novo mesto (Očesni center Preskar), dr. Vasilij Banin, T: 040 56 56 65 I Brezplačna telefonska številka: 080 12 03 I https://www.mo-gy.si *** V kolikor boste prišli k nam na pregled, vas prosimo, da s seboj prinesete natisnjena vaša vprašanja in naše odgovore. Odgovori preko foruma ne morejo nadomestiti kliničnega pregleda. ***

Pozdravljeni!

Prosim za razlago MR slikanja:
Lumbalna hrbtenica ima zravnano lordozo.Na skeletu ni videti patoloških sprememb intenzitete signala.
Lumbalni diskusi od L1-2 do L4-5 imajo ohranjeno višino in konturo, signal iz diskusov je primerne intenzitete.
Lumbalni diskus L5-S1 ima ohranjeno višino; signal iz diskusa je T2 hipointenzivno spremenjen. Večja diskalna ekstruzija v področju desne posterolateralne konture izpolnjuje v višini diskusa pretežen del desne polovice spinalnega kanala, komprimira korenino S1 dex. odmika v levo duralno vrečo. V duralni vreči ni videti patoloških formacij. Medula ne kaže patoloških sprememb signala. Gre za hondrozo L5-S1 z večjo desno posterolateralno ekstruzijo, ki izpolnjuje v višini diskusa pretežen del desne polovice spinalnega kanala, komprimira korenino S1 dex. odmika v levo duralno vrečo.
Naj še povem, da so me MR poslali, ker po več kot treh mesecih jemanja analgetikov ipd, terapij, imam še vedno močne bolečine v desnem ledvenem predelu in mravljinčenje po desni nogi.
Lp
Anton P.

Gre za dokaj resno sliko, pri čemer je dobro to, da mozek (še) ni prizadet. Gre za paracentralno hernijo, ki je delno zavila v desno, kjer draži živčno korenino.
Običajno se taki primeri zdravijo operativno, vendar bi vam pred tem vseeno še svetoval obisk v naši ordinaciji.[/url]

Lep pozdrav,

*** Sergej Fedorov, dr. med., spec. nevrolog, spec. manualne medicine *** Ordinacije manualne medicine MO-GY: Trzin, dr. Andrej Kotov, T: 01/561 25 21 I Maribor, dr. Sergej Fedorov, dr. Vladimir Fedorov T: 02/470 24 13 I Nova Gorica, dr. Genadij Filipov, dr. Arkadij Januškevič, dr. Dimitrij Gaidukevich T: 05/300 23 77 I Koper (Ambulanta Zdravje): dr. Arkadij Januškevič, dr. Dimitrij Gaidukevich T: 05/300 23 77 I Murska Sobota (Tišina, medicinski center Živa v parku), dr. Sergej Fedorov, dr. Vladimir Fedorov T: 040 804 286 Celje I (Medicinski center Ludvigdental), dr. Roman Burdeniuk, T: 040 866 456 I Novo mesto (Očesni center Preskar), dr. Vasilij Banin, T: 040 56 56 65 I Brezplačna telefonska številka: 080 12 03 I https://www.mo-gy.si *** V kolikor boste prišli k nam na pregled, vas prosimo, da s seboj prinesete natisnjena vaša vprašanja in naše odgovore. Odgovori preko foruma ne morejo nadomestiti kliničnega pregleda. ***

Pozdravljeni,prosila bi Vas za nasvet.

Pred kratkim sem imela MR cervikalne hrbtenice ter RTG.
Mr llumbosakralne hrbtenice, Pregledana sta bila lumbosakralni del hrbtenice in odgovarajoči del spiralnega kanala s SE sekvencami v sigitalni in tranzverzalni ravnini v nivojih medvretenčnih prostorov od L3 do S1.
Medvretenčna diskusa v nivojih L4-L5 in L5-S1 sta degenerirana in desicirana ,v nivoju L4-L5 je vidna centralna in paracentralna levostranska diskus hernija,ki se širi tudi v področje lateralnega recusa-dražena korenina?
Manjša protruzija medvretečnnega diskusa je vidna tudi v nivoju L5-S1.
Spondiloza in spondilatroza lumbosakralnega prehoda.

Ter rtg izvid:
Minimalna retrolisteza korpusa c2 napram c3 s suspektno frakturno poko v posteriornih elementih C2 in nekoliko odprtim malim sklepom-potreben CT CH s deviacijatorakolumbalne hrbtenice s pomanknjeno težiščnico LH navspred.pl.

Pred približno 5 leti sem imela prometno nesrečo brez vidnih poškodb ter česarkoli sedaj pa me že več kot 2 leti mučjo neprestano mravljinčenje nog in rok občasno tudi obraza,ter omotica ,utrujenost zadnje čase pa imam že bolečine v kolkih ter tudi drugje po telesu ,da mi kdaj pride,da se komaj poberem in gibam.Strah me je ,da bo to napredovalo in se razširilo ter,da čez par let nebi morala več normalno opravljeti vsakdanjih opravil zato sem tudi zadnje čase zelo depresivna ter sem se obrnila po nasvet še k Vam,če bi bilo primerno obiskati Vašo ordinacijo,da bi se moja težave vsaj delno izboljšale?
Naj Vam omenim še to,da imam komaj 25 let.Ter,da trenutne ne opravljam nobenega dela ali ,kar koli podobnega.

Hvala lepa za Vaš odgovor
ter Lep pozdrav.

MRI – ledveni del:
Izražene so degenerativne spremembe z okvaro ploščic L4-L5 in L5-S1, kar bi lahko bil vzrok za mravljinčenje v nogah, čeprav je možno, da tudi to mravljinčenje izhaja iz vratnega dela, saj ne navajate nobenih bolečin v nogah.

Rtg vratni del:
Najbolj resna je suspektna fraktura C2, kar je lahko posledica nesreče, zato bi svetoval nadaljnje preiskave (CT ali MR), da se ugotovi, kaj se pravzaprav dogaja z drugim in tretjim vretencem.
Sumim, da so vaši simptomi povzročeni v segmentu C2.

Lep pozdrav,

A tako potem sicer pa sem bila na CT vrata,če se ne motim in piše na prikazanekm skletu CH ni videti sveže posttravmatske spremembeali zožitve spiralnega kanala na nivoju CH.

Sicer pa ne vem,če je to ta izvid.

Potem se mi splača,da se oglasim v Vaši ordinaciji? Ali še le potem ,ko bom imela izvid MR vratu?

Hvala Vam za odgovor !
Lep pozdrav

Tudi mene ste že malo zmedli, zanimivo je tudi, da na CT ne omanja suspektne frakture.
Mislim, da je najbolje, da s celotno dokumentacijo pridete k nam na pregled, lahko pred MR vratu če že imate CT, sicer ob tej zmešnjavi lahko kaj narobe svetujem, kar bi bilo najslabše.

Lep pozdrav,

Pozdravljeni!
Iščem odgovor na zgornje vprašanje z dne 29. 12. 2011. Do danes ga nisem našla. Prosim za odgovor.
Lp. KK

Se opravičujem, morda sem vprašanje spregledal, vendar ga v tej temi tudi ne najdem.
Posredujte mi prosim ponovno vprašanje.

Lep pozdrav,

Spoštovani!

Zaradi bolečin v križu sem bil napoten na mr preiskavo ledvenega predela. Star sem 34 let, 193 višine in 115kg teže. Prosil bi za komentar izvida MR:

Preiskava pokaže degenerativne spremembe ledvene hrbtenice v smislu spondiloze na vseh segmentih.
Spondiloartroza kot hondroza predvsem med spodnjimi segmenti ter začetna i.v. osteohondroza od L4 navzdol.
Med L3-L4 sta mala sklepa degenerativno spremenjena. Prisotna je manjša centralna proturzija diska, ki je centralno v stiku z duralno vrečo. Spinalni kanal izgleda še zadovoljivo širok, nevroforamna sta prosta.
Med L4-L5 sta mala sklepa degenerativno spremenjena. Prisotna herniacija diska centralno ter z desne komprimira duralno vrečo, oži centralno regijo skoraj za 1/2 ter rahlo sega v paracentralno regijo na desni strani.
Med L5-S1 sta mala sklepa degenerativno spremenjena. Prisotna proturzija diska je centralno ter z leve v stiku z duralno vrečo ter sega v paracentralno regijo na levi. Spinalni kanal je rahlo zožen.

Zanima me predvsem resnost zadeve.

Že v naprej se vam zahvaljujem za odgovor in Vas lepo pozdravljam!

Gregor

Pozdravljeni,

vaše težave so zagotovo deloma povezane tudi s telesno težo. Hernija v predelu L4-L5, ki stiska duralno vrečo je sicer večja sprememba, ki pa nikakor ni kritična. Stanje bi bilo resno v primeru prisotnosti nevroloških znakov. Tovrstna hernija v tem delu namreč ni nujno, da sploh povzroča kakršne koli težave. Verjetno vas skrbi možnost operativnega posega – le-ta je potreben le v primeru mehanske vkleščenosti hrbtenjače.
Vezano zgolj na prepis izvida (brez klinične slike) lahko trdim, da bi bilo zdravljenje s tehnikami manualne medicine uspešno. Za bolj natančen nasvet glede možnosti in uspešnosti zdravljenja pa vas vabim na pregled v eno od naših ordinacij: http://mo-gy.si/ordinacije-5/

Lep pozdrav,

Spoštovani,
tudi jaz bi prosila za razlago MRI ledvenega predela.
Na preiskavo sem bila napotena zaradi stalnih bolečin v križnem predelu, ki se širijo v noge, prisoten je pekoč in mravljinčast občutek.
Napisala bom samo tisti del izvida, kjer so prisotne anomalije : “Nakazana esasta deviacija lumbosakralne hrbtenice. V centralnem delu korpusa TH10 je vidna 6 mm velika T1 in T2 hiperintenzivna sprememba, ki lahko predstavlja manjši hemangiom”
Dobila sem sicer napotnico za fizioterapijo, a je čakalna doba dolga, zato me zanima predvsem,kako lahko sama oziroma s kakšno stokovno pomočjo pripomorem k izboljšanju. Bolečine so stalno prisotne, tablete proti bolečinam skoraj nič ne pomagajo. Stara sem 34 let, imam sedeče delo in normalen ITM.
Hvala za vaš odgovor,lep pozdrav

Pozabila sem napisati še, da v diagnozi piše radikulopatija (okvara korenin), več mest na hrbtenici

Pozdravljeni, tudi jaz vas prosim za vašo razlago MRI izvida in se vam že vnaprej zahvaljujem!

Star sem 40 let, imam (občasno precej hude) bolečine v vratu (predvsem desna stran) in mravljinčenje prstov desne roke. Zanima me, kaj lahko pričakujem oz. koliko lahko pomagate z vaše strani (manualna medicina). Zanima me tudi, ali menite, da je na izvidu kaj takšnega, zaradi česar bi moral takoj kaj ukrepati (npr. da se stanje ne poslabša ali da je ob hitrejšem ukrepanju boljša možnost, da se kaj izboljša?). Hvala!

Slikanje cervikalne hrbtenice opravimo po standardnem protokolu nativno, naredimo sagitalne T2,
PD SPAIR in T1 obtežene TSE serije slik in aksialne T2 obtežene TSE serije slik skozi diskuse.
Naredimo tudi serije slik po IV aplikaciji paramagnetnega kontrastnega sredstva: sagitalno TSE
serijo slik ter aksialno TSE serijo slik s saturacijo signala iz maščobe.

Cervikalna hrbtenica ima zravnano lordozo.

Videti je degenerativne deformantne spremembe hrbtenice: majhne iregularnosti krovnih plošč z
blago robno osteotitno apozicijo, pridružene so degenerativne spremembe malih sklepov. Prisotne
so le manjše spremembe signala iz subhondralne spongioze v zvezi z degeneracijo, drugih
sprememb intenzitete signala iz skeleta ni videti. Signal iz diskusov je T2 hipointenzivno
spremenjen.
Cervikalni diskus C2-3 ima ohranjeno višino. Diskalna kontura je malo izbočena, predvsem
anterolateralno. Spinalni kanal je primemo širok.
Cervikalni diskus C3-4 ima ohranjeno višino. Diskalna kontura je malo izbočena na celotnem
obodu, ve<8 anterolateralno, kjer je nakazana majhna robna osteofitna apozicij a. Likvorski prostori
ob meduli so blago zoženi.
Cenrvikalni diskus C4-5 ima ohranjeno višino. Diskalna kontura je izbočena na celotnem obodu,
anterolateralno jo obdaja majhna robna osteofitna apozicija. Likvorski prostori ob meduli so zmerno
zoženi, močno sta zožena foramna.
Cervikalni diskus C5-6 ima ohranjeno višino. Diskalna kontura je izbočena na celotnem obodu,
obdaja jo majhna robna osieofitna apozicija, Likvorski prostori ob meduli so zmerno zoženi; močno
zoženje desnega, zmerno zoženje levega foramna .
Cervikalni diskus C6-7 je znižan. Diskalna kontura je izbočena na celotnem obodu, več
anterolateralno, kjer jo obdaja robna osteofitna apozicija, likvorski prostori ob meduli so blago
zoženi, zmerno zoženje foramnov.
Diskus C7-Thl ima ohranjeno višino. Diskalna kontura je malo izbočena na celotnem obodu, več lateralno, na desni strani, obdaja jo robna osteofitna apozicija, Prednji likvorski prostor je blago
zožen, zmemo zoženje desnega recesa in foramna.

V duralni vreči ni videti patoloških formacij. Medula ima v centralnem delu, v višini od C5-6 do
sredine korpusa C7, T2 hiperintenzivno spremenjen signal, v večjem premeru meri okoli 3 mm, na
T1 nativnih serijah slik je hipointenziven, po IV aplikaciji paramagnetnega kontrastnega sredstva se
signal ne ojači, kakor tudi se ne ojači signal ob spremembi.

Gre za degenerativne spremembe cervikalne hrbtenice, povzročajo zoižitve spinalnega kanala in
foramnov; sprememba signala v meduli kaže na hidromielijo.

Pozdravljeni,

izravnana lordoza kaže na znake bolečinskih občutkov, gre za nenaravno ukrivljenost hrbtenice, ki nastane kot posledica draženja enega od živčnih pletežev v tem predelu (t.i. protibolečinska drža).
Izvidi kažejo na dve vrsti sprememb: obrabne spremembe, ki so glede na starost malenkost bolj izražene in lahko povzročajo simptome bolečin in mravljinčenje, prostori C5-C6 in C6-C7 so zožani, prihaja do draženja živcev. Izvidi pa opisujejo tudi hidromielijo t.j. cista znotraj prostora hrbtenjače. Posledice te spremembe ni enostavno napovedati, odvisno od razvoja le-te. V kolikor ne pride do sprememb, cista ne bo pozvročala nobenih težav, lahko pa pride tudi do resnih zapletov.
Težave, ki jih opisujete so sicer po vsej verjetnosti posledica degenerativnih (obrabnih) sprememb in jih s tehnikami manualne medicine uspešno zdravimo.
Priporočam, da se naročite na pregled v eno od naših ordinacij, s seboj pa prinesete tudi vse izvide in slike. Na podlagi pregleda slik ter klinične slike vam bomo lahko natančno svetovali glede možnosti in uspešnosti nadaljnjega zdravljenja.
http://mo-gy.si/ordinacije-5/

Lep pozdrav,

Spoštovani,
prosim še za odgovor na moje vprašanje z dne 26.8.2015.
Hvala.

Pozdravljeni,

najprej iskreno opravičilo, vaše vprašanje sem očitno spregledal.
Izvid se nanaša na prsni del hrbtenice, težave, ki jih opisujete pa so zagotovo posledica spremem v ledvenem delu. Izvid opisuje posledice nepravilne ukrivljenosti (t.i. otroške idiopatske skolioze in t.i. hiperintenzivno spremembo, hemangiom, gre za dedno posebnost, ki ne povzroča nikakršnih težav).
Priporočam, da opravite RTG slikanje ledvenega dela hrbtenice. Vezano na opis simptomov sicer s precejšnjo gotovostjo sumim, da gre za eno od oblik išialgije.

Lep pozdrav,

Razlaga izvida MR
Preiskava pokaže deg. spremembe lumbalne hrbtenice v smislu spondiloze na vseh segmentih.
Spondiloartroza kot hondroza na spodnjih segmentih.
Med L3-L4 sta mala sklepa degenerativno spremenjena z zadebeljenimi dorzalnimi strukturami.
Spinalni kanal je zožen,bistvene prizadetosti nevroform. ni videti.
Med L4-L5 sta mala sklepa degenerativno spremenjena.Zadebeljeni rumeni ligamenti ožijo spinalni kanal.
Prisotna je minimalna protuzija diska, ki je predvsem centralno z duralno vrečo.
Med L5-S1 sta mala sklepa degenerativno spremenjena. Spinalni kanal je zadovoljivo širok, neverof. sta prosta.

Rentgen en mesec prej je pokazal antalgično desnostransko ledveno skoliozo ter močno zožitev medvretenčnega prostora L5S1 ter deg. spremembe malih sklepov.

Hvala za odgovor.

Pozdravljeni,

izvid opisuje številne obrabne spremembe, ki pa niso kritične. Predvsem je zelo pozitivno, da nikjer ni zaznan pritisk na hrbtenjačo. S tehnikami manualne medicine uspešno zdravimo simptome, ki se pojavljajo ob teh spremembah; npr. bolečine v križu, kolku, ritnici in vzdolž spodnjih okončnin.
V kolikor imate omenjene težave, priporočam, da se naročite na pregled v eno izmed naših ordinacij, s seboj pa poleg izvida prinesete tudi slike.
http://mo-gy.si/ordinacije-5/

Lep pozdrav,

New Report

Close