MRI
Pozdravljeni,
z deklico staro 13,5 mesecev smo bili na MRI preiskavi. Ima porodno poškodbo brahialnega pleteža. Izvide MRI smo dobili vendar nevem kaj vse to pomeni. Prosila bi vas, če mi lahko razložite. Kontrolni pregled imamo šele čez dva meseca.
HEMOGRAM: L8,4 , E 3,97 , Hb 113 , Ht 0,329 , MCV 83 , MCH 28,5 , MCHC 344 , trombo 317 , CRP pod 8 , DKS palič. 2 , segm. 37 , llimfo. 51 , mono 9 , eo 1%.
Preiskava je narejena na 3 T MR aparatu. Narejena je na spin-eho T1 in GE sekvenca vratne in zg. dela prsnega hrbtenice v sagitalni ravnini in fast spih eho T2 sekvenca istega dela hrbtenice v sagitalni in koronarni ravnini. Kifotična angulacija zg. dela vratne hrbtenice z vrhom v višini medvretenčnega prostora C3-C4. V prikazani hrbtenjači in v področju obeh brahialnih pletežev ne vidim patol. sprememb.
Najlepša hvala za razlago izvida, če pa sem zgrešila forum mi prosim napišite kam naj se obrnem.
Zaskrbljena mamica.
Spoštovani,
izvidi laboratorijskih preiskav so v normalnem območju.
Preiskava z MR je pokazala prepognjenost vratne hrbtenice navzad z vrhom v višini medvretenčnega prostora med 3. in 4. vratnim vretencem (normalno je vratna hrbtenica enakomerno ukrivljena navspred). V predelu hrbtenjače (živčna vlakna, ki tečejo v hrbteničnem kanalu) in brahialnih pletežev (ti nastanejo iz prepleta živčnih vlaken, ko le te zapustijo hrbtenični kanal) pa preiskava ni pokazala nepravilnosti, kar je dobro. Seveda pa to ne pomeni, da je z brahialnim pletežem vse v najlepšem redu, saj ima magnetna resonanca spodnjo mejo ločljivosti, pod katero ne zazna sprememb.
Lep pozdrav,
Iztok Pilih
Najlepša vam hvala za odgovor.
A mi lahko prosim še razložite kaj ta prepognjenost navzad pomeni ? Ona zdaj lahko roko prinese do ust, sicer težje ampak za silo gre ( s tem da nadlaht nima ob telesu ampak pravokotno s telesom). Roko ne more stegnit v stran, ne dvigne jo več kot do horizontale, biceps ima konstantno napet. Rokica je malenkost tanjša in krajša. Lopatica je nižja kot na zdravi rokici in v nepravilni legi. Zdaj me zanima, če mi lahko na osnovi teh izvidov poveste vaše mnenje ali se bo deklicino stanje še popravilo ali se bo mogoče z leti še poslabšalo.
Še enkrat najlepša hvala
Spoštovani,
ta opis ukrivljenosti hrbtenice pomeni preprosto to, da je v enem delu ukrivljena nekoliko drugače kot to običajno vidimo. Mislim, da opisana posebnost zelo verjetno ni povezana s poškodbo brahialnega pleteža in nima vpliva na prizadeto rokico.
Na osnovi izvidov je nemogoče napovedovati karkoli! Možnosti operativnega zdravljenja so pri tovrstnih poškodbah zelo omejene. Priporočam Vam redno obiskovanje nevrofizioterapevta, ki lahko posledice zanesljivo pomembno omili. Sicer Vam priporočam, da se držite navodil lečečega pediatra!
Lep pozdrav,
Iztok Pilih
Forum je zaprt za komentiranje.