Najdi forum

Mreznica

Zanima me ali je mozna transplantacija mreznice ali mogoce kar ocesa, ce clovek sploh ne vidi na oko zaradi odstopa mreznice?
Hvala za vas trud in lep pozdrav

Spoštovana Nika, žal tovrstne operacije ni možno izvesti s pomočjo presaditve tkiva. Bomo videli kaj nam še prinese prihodnost, saj je razvoj medicinske znanosti in drugih na tem področju zelo nagel. Želim vam veliko uspeha in lepo pozdravljeni. danica Avsec Letonja

Pri nas transplantiramo roženice od mrtvega človeka! Vendar ta operacija ne pomaga, če gre za odstop mrežnice. Če oftalmolog dovolj zgodaj ugotovi, da gre za odstop mrežnice, se opravi operacija, ki se ji reče ABLACIJA, v kasnejši fazi pa VITREKTOMIJA. Obe operaciji sta večinoma uspešni!

Transplantacija roženice pri odstopu mrežnice ne pomaga. V tem primeru opravijo oparecijo, ki jo imenujejo ABLACIJA ali VITREKTOMIJA – odvisno, kako zgodaj odkrijejo odstop.Nika je pisal/pisala:

Spoštovani!

Zasledila sem temo na področju mrežnice in bi imela eno vprašanje. Imela sem odstop mrežnice (k sreči izven vidnega polja, ki ga uporabljamo – samo na zunanjem, spodnjem robu) in sem bila predvidena in že napotena na operacijo v Ljubljano – v akutnem stanju, pravočasno. Ko je bila vsa diagnostika narejena odstopa niso operirali, ker so ugotovili, da imam pod mrežnico angiom, ki jo privzdiguje in zato operacija ne bi bila smiselna. Zadeva je sedaj že 2 leti v nekakšnem “mirovanju”, vendar se počutim, kot da sedim na tempirani bombi. Ostanki krvavitve so se nekako sčistili, ostalo je nekaj eksudatov, ki mi plavajo po očesu in mi k sreči ne povzročajo preveč težav pri vidu.

Kar me zanima je to, kaj bi se zgodilo v primeru, da se odstop zaradi delovanja – večanja angioma ponovno začne in se približa vidnemu polju? Na obstoječem delu je prišlo do odmrtja, zato se sprašujem o uspešnosti eventuelnega posega. Ali bi se nov dvig lahko “pritrdil” nazaj, kljubtemu da je del že odmrl?
Upam, da sem bila dovolj jasna in da lahko pričakujem kakšen odgovor, za katerega se lepo zahvaljujem.

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close