Mraz povzroči skelenje
Pozdravljeni!
Imam težavo, ki me muči že nekaj let, če ocenim časovno, bi lahko rekla nekje 6-7 let. Takrat sem si namreč prvič “prehladila” zob. Enico, na kateri je majhna plombica. Od takrat dalje se mi je vsako leto kdaj zgodilo, da sem imela zob prehlajen, kar mi sicer ni povročalo večjih težav, me pa zadnje čase pošteno moti.
Namreč, od poletja dalje (očitno se da tudi poleti med kako športno aktivnostjo prehladit zob) se mi zdi, da se mi ta zob rahlo maje in če ga poskusim zamajati, slišim oziroma čutim škrtanje nekje v dlesni, pri korenini morda. Od poletja dalje se mi tudi pogosteje prehladi, kar občutim kot skelenje v notranjosti zoba (ne v korenini). Ni pa zob nič občutljiv na sladko, hladno ali vročo hrano, niti na dotik. Samo na zrak. Torej tudi če v tistih dneh skušam “posrkati” zrak skozi zobe, me zaskeli. No, po par dneh to sicer mine, vednar ob vsaki nepazljivosti, smejanju na mrazu, dihanju skozi usta…pride nazaj.
Skrbi me predvsem zaradi škrtanja in rahlega premikanja zoba. Videti sicer ni, da se premika, torej v ogledalu ne vidim, če ga skušam zamajati, samo čutim z jezikom. Torej je premik le minimalen, vendar menim, da to ni prav, zob bi moral biti trdno na mestu. Je pa res, da je že malo napokana sklenina, ima eno večjo razpoko.
Zobozdravnika sicer redno obiskujem, nikoli se še ni obregnil ob ta zob, težave mu pa nekako ne omenim, ker si res ne želim, da se mi s svedrom loti enice…
Pozdravljeni,
žal je včasih še tako natančno opisovanje problemov nesmiselno, saj so lahko odgovori popolnoma napačni; rešitev je zelo preprosta; obiščite zobozdravnika, da vas pregleda, po potrebi naredi rtg posnetek in točno boste vedeli za kaj gre. Obstajajo tudi druge diagnostične metode, kot je vrtanje zoba, tako da kar pogumno.
Sicer pa; rahli premiki zob v zobni alveoli kosti so normalen pojav, pravtako tudi skelenje ob vdihavanju mrzlega zraka. Torej, vaš problem bo rešil le pregled.
Srečno.