Mravljinci v prstih
Pozdravljeni!
Zadnje čase imam zelo nadležne probleme z nenehnim mravljinčenjem in zategovanjem v obeh rokah, najhuje je v prstih. Gre za nenehno čudno bolečino, ki je pred tem nisem čutila v taki obliki, ampak jo lahko primerjam z zategovanjem stegenjskih mišic,le da tam ni bilo prisotno mravljincenje.
Poleg tega je sem opazila, da je levi mezinec, katerega sem imela leta 2009 zlomljenega v sklep, spet postal bolj boleč in ne giben v celoti.
Zvečer ko grem spat mi roki takoj zaspita, tako da moram spremeniti položaj, vendar se še kar ponavlja.
Hvala za odgovor,
LP!
Spoštovani!
Razen težav z mezincem so ostale težave značilne za utesnitev živca v zapestnem prehodu. Če traja dlje kot tri mesece, bi bilo že smotrno opraviti elektromiografsko preiskavo, ki potrdi ali ovrže sum na pritisk na živec, nato pa obisk pri kirurgu, ki se ukvarja z operacijami roke.
Lep pozdrav!
Janko Kersnik
Pozdravljeni.
6.novembra tega leta, sem imela operacijo konizacijo, v splosni anasteziji.
Takoj, ko sem se zbudila, sem imela omrtviceno levo nogo, v predelu mezinca, prstanca, podplati na zunanji strani od spodaj in zgoran, in zunanji strani mece do kolena.
Obcutek je bil mravljincast, kako naj recem…cutis nogo in je ne, ob dotiku pa cutis mravljince, hkrati pa me je zelo bolelo v predelu kriza.
Od tega je ze 4tedne, in je vsak dan huje. Sedaj imam ta obcutek se v ostalih treh prstih, torej vso podplat in meca do kolena. Vcasih tega predela sploh ne cutim, in tudi prsti kn glezenj se cudno obnasajo, ce lezim se prsti zakrivijo navzdol in se moram zelo potruditi da jih poravnam, ce jih pa dvignem navzgor pa prav tako, kakor da bi me zgrabil krc. Cutim ne, kot krc.
Kaj bi lahko to bilo, glede na to, da se je to zgodilo takoj po konizaciji.
Hvala za odgovor,
Lp
Janja
Spoštovani!
Zelo verjetno gre za išijaz kot posledica pritiska na živce v področju hrbrenice. Lahko je to sprožil (čeprav ni neposredni vzrok) položaj med posegom. Verjetno ste že poskusili zdravila proti bolečinam, kar nadaljujte. Obiščite zdravnika, da se dogovorita za ev. diagnostiko.
Lep pozdrav!
Janko Kersnik
Spoštovani
Imam tudi jaz problem, najprej se občasno čutila mravljince v prstih na obeh rokah…mezinec in prstanec. To se dogaja občasno zadnje leto, mogoče 4-5x na leto po par dni potem to izgine, ni zaenkrat zame to kakšne problem. Seveda, ko sem dobila ta občutek sem pomasirala prste in je bilo bolje. Torej danes pa prvič poleg mravljincev v prstih čutim mravljince na desni roki zelo blage….pa pride občutek mravljinca pa izgine, kot nekakšni krči. Kakšnih težav zdravstvenih nimam, nekoliko povečan pritisk, sem suha. Stara 35 let. Zanima me, kaj bi to bilo, je slučajno tisto, kjer te v zapestju operirajo? Trenutno me to zaenkrat ne ovira, ponoči nimam težav.
Spoštovani!
To bolj govori za pritisk na druge živce, ne na medianega. Lahko gre za pritisk na živce v vratu. Lahko tudi v komolcu – a manj verejtno, ker je na obeh straneh. Ker je na obeh straneh, je manj verjetno, da bi šlo za zožitev žile.
Zaenkrat je težko kaj narediti.
Lep pozdrav!
Janko Kersnik
Spoštovani.
v zadnjih dneh dobim ob mrazu mravljince na obeh rokah- sredinec,prstanec in mezinec (prsti so na videz beli,ostal del roke roznat). Začelo se je samo z blagim mravljincenjem v mezincu,sedaj se je razsirilo. Me ne boli,tisti cas nimam obutcka v teh prstih. Tudi sicer me v okoncine konstatno zebe, v rokah imam slabsi obcutek za temperaturo (brez problema drzim skodelice z vrelo vsebino). Sem redno telesno aktivna,zdravo jem in imam 26 let,nimam tezav z odvecnimi kilogrami. Bi me moralo kaj skrbeti ali bo to samo izzvenelo?
Hvala za nasvet.
Spoštovani.
v zadnjih dneh dobim ob mrazu mravljince na obeh rokah- sredinec,prstanec in mezinec (prsti so na videz beli,ostal del roke roznat). ZaÄelo se je samo z blagim mravljincenjem v mezincu,sedaj se je razsirilo. Me ne boli,tisti cas nimam obutcka v teh prstih. Tudi sicer me v okoncine konstatno zebe, v rokah imam slabsi obcutek za temperaturo (brez problema drzim skodelice z vrelo vsebino). Sem redno telesno aktivna,zdravo jem in imam 26 let,nimam tezav z odvecnimi kilogrami. Bi me moralo kaj skrbeti ali bo to samo izzvenelo?
Hvala za nasvet.
Spoštovani!
Imate t.i. Burgerjevo bolezen, pri kateri se ob temepraturni spremembi zožijo drobne arterije, pride do bledice kože, mrzlih prstov, lahko ščemenja ali celo bolečin. Edini ukrep je izogibanje takim razmeram in dobra zaščita v mrazu. Diganozo lahko potrdi revmatolog. Ne gre za nevarno stanje in ne napoveduje drugih srčnožilnih bolezni.
Lep pozdrav!
Janko Kersnik
Pozdravljeni,
na sredincu leve roke že drugi dan čutim mravljince ob dotiku in nič ne kaže, da bi šlo na bolje. Občutek mravljincev je prisoten le na konici prsta od zadnjega členka naprej. Težava je nastopila po delu z ročno frezo na vrtu, kjer so prisotne manjše vibracije. Stresanje roke ali masaža prsta nič ne pomaga. Ali gre prav tako za utesnitev živca v roki ali je lahko vzrok kje drugje?
Hvala in lep pozdrav!
Pozdravljeni,
štiri dni nazaj sem v trenutku najprej na levi strani obraza zacutila obcutek mravljinev in kot obcutek, ko dobis inekcijo pri zobozdravniku in pocasi cutis, ko zacne anestetik prijemati. To se je po nekaj minutah razsirilo se v levo roko nato pa se v nogo.
Cez noc je obcutek se vstrajal, zjutraj pa je bilo bolje. Vendar imam se vedno tudi po 4 dneh cuden obcutek v levem delu obraza, roki in nogi (na vsake toliko casa imam obcutek kot, da malo zaspi in obcutek teze…tudi mravlinci). Roka se mi tudi malo trese. Se mi zdi da se mi je od tistega trenutka tudi cisto minimalno poslabsal vid (prej nisem imela tezav).
Sem bila pri osebni zdravnici, pa je rekla da nima pojma kaj bi to lahko bilo in da se slisiva naslednji teden. Da pa niti ne ve kam bi me poslala. Kaj vi menite? In kaj predlagagate?
Najlepsa hvala za odgovor.
Lp
Pozdravljeni,
Pomembno je, koliko ate stari. Pri mlajši populaciji je treba izključiti demielinizacijske bolezni in vnetja, pri starejših pa ishemilne dogodke. Meja med mlajšo in starejšo populacijo pa je zabrisana, široka, pa še izjeme so.
Jaz bi vas napotila k nevrologu.
LP!
lep pozdrav
tudi jaz imam ponoči ko roka miruje močne mravljince,potem migam z prsti in minejo za par minut občutek imam tak kot da bi mi ven vlekli živce iz roke nekakšen pritisk in mravljinci.To se mi je zacelo dogajat ko sem z prsti hotel dvignil nekaj težkega in ko sem dvignil težo me je v prsto močno zabolelo kot da sem si nekakšen živec pritegnil to je bilo en teden nazaj verjetno je vneti živec ,zanima me če se to samo od sebe pozdravi.Hvala za odgovor