Mravljinci v prstih
Pozdravljeni,
Star sem 27 let. Pred dnevi sem uporabljal tablete Animal Cuts (topilec maščobe)… zjutaj sem začutil pekoč jezik predvsem na začetku, ter obstrani jezika ter mravljinčaste prste po obeh rokah. Po jeziku ter po konjicah prstov se čuti mravljince ob spremembi toplote ter ob večji obremenitvi. Mravljince na konjicah pa se čuti smo ob dotiku. Kaj mi lahko svetujete?
Lep pozdrav
Pozdravljeni,
Mravljinci v levi roki zginjajo v desni pa še kar ostajajo. Naredil sem tudi test za jetra ki je pokazal:
S-AST 0,48 (DO 0,58)
S-ALT 0,56 (DO 0,74)
S-GAMA GT 0,29 (DO 0,92)
S-BILIRUBIN CEL. 17 (DO 17)
S-BILIRUBIN DIR. REAKC. 4 (DO 5)
Ali menite, da bi dal preveriti tudi testosteron saj velikokrat ti dodatki vsebujejo tudi te zadeve?
Spoštovani,
stara sem 31 let, in me že dva tedna rahlo boli leva roja, pa ne vedno in se mirahla bolečine se, v spodnji in potem zgornji del, pri komolcu. Danes zjutraj pa mi je začela mravljinčiti dlan ki se širi v prste. Ful me je strah, tako jsem pomislila na kako možganski kap, ali sarkom mehkih in trdih tkiv.
Lepo prosim za mnenje
Hvala lepa
Že leto ali več je tega, da mi se zjutraj sredinec desne roke nekako zatakne pri razprtju dlani. Občasno se je temu pridružilo še mravlinčenje različne intenzivnosti. Zadnje čase pa se to stopnjuje v belečino prstov, dlani in nadaljuje naprej po roki, takšne intezitete, da ne morem ne spati ne ležati,… Zjutraj imam vso otečeno dlan, bolečo, brez moči v prstih.
Rad spim na boku, z niskim vzglavnikom in začetne težave so se pojavile ob spanju na desnem boku. Sedaj se pojavijo že če se uležem v posteljo in po 3-4 urah spanja se zbudim v bolečinah, ki ne pojenjajo.
Je možno, da si med spanjem preščipnem oz. stisnem žilo ali živec, ali je po nekih meridianih kriv kakšen notranji organ?
Hvala
Spoštovani!
Priv del opisa je skladen z diagnozo sprožilnega prsta, tj. stanja na kiti, ki povzroča “preskaovanje”. Zdravljenje je pri kirurgu. Lahko z loklanimi injekcijami kortikosteroidov, ali z operacijo. Drugi del pa spominja na utesnitev živca v zapestju, čeprav ne povsem, ker ne razumem, ali vas boli isti prst, ali cela roka in ali imate morda tudi mravljince.
Lep pozdrav!
Janko Kersnik
Hvala za odgovor
Preskakovanje me niti ne moti, saj je po svoje zanimivo. Vendar bolečina z mravljinci je pa moteča. Center teh bolečin je vsekakor sredinec desne roke, tudi otečen je najbolj od vseh prstov, kadar do otekline pride. V najhujšem primeru so mravljinci in bolečina zavzeli roko od sredinca, preko dlani do komolca. Večinoma pa so težave osredotočene na sredinec. In vedno zjutraj. Med spanjem se pač obračam in če večino noči prespim na desnem boku so mravljinci in bolečina hujši in na večjem področju. Zato sem upal, da je možno odpraviti oz. ublažiti težave mogoče z drugačnim vzglavnikom,… ker sem sam pri sebi krivil položaj rame pri spanju.
ALi je kaj kar lahko naredim sam, predno grem nadlegovat doktorje?
Lep pozdrav in hvala
pozdravljeni,
star sem 27 let in sem pred kratkim menjal službo.zdaj mi že 10 dni mravljinči sredinec leve roke,občasno pa tudi kazalec, palec in prstanec.to se dogaja čez cel dan. ponoči pa me boli od dlani preko komolca pa vse do rame tako da ne morem spat. čez dan bolečine malo ponehajo, mravljinci pa ostajajo. zdaj se mi je to začelo pojavljat tudi v desni roki. kaj je temu vzrok?? ali je to zaradi dela,ker ponavljam ene in iste stvar? je pa bil tudi moj starš že na operaciji dlani zaradi ukleščanja živca ali je lahko to dedno? kaj naj naredim??
hvala
Spoštovani!
Znaki močno spominjajo na utesnjen medialni živec. K temu lahko prispeva nagnejnost k tvorjenju več veziva in stalno draženje zaradi ponavljajočih se gibov v tem delu roke. Na mestu bi bila preiskava EMG, ki bo pokazala, za kako močno utesnitev gre, in če je že potrebna operacija.
Lep pozdrav!
Janko Kersnik
Živjo!
Že 14 dni čutim rahlo bolečino v delu desnega palca na nogi. V mirovanju bolečine ni, pojavi se samo ob namernem premikanju prsta. Mislim tudi, da imam malo izbočeno kost ob palcu ( vendar nisem čisto prepričana). Zadnje dva dni čutim ob premikanju prsta tudi mravljince ( kot bi imela nekaj vmes ob kar bi se drgnilo) . Ne vem ali je zato potreben obisk zdravnika, ali gre samo za kratkotrajno bolečino.
Stara sem 22 let.
Hvala za odgovor in lep pozdrav.
Spoštovani!
Glede na povedano gre za draženje živca, ki se bi sicer lahko dogaljalo na stopalu, bolj verjtno pa je, da gre za blag išijz, tj. bolečino zradi pritiska na živec ob hrbtenici. Ali v spodnjem delu hrbta kaj boli?
Lep pozdrav!
Janko Kersnik
Pozdravljeni,
Prosim za pomoč:
– pred mesecem in pol me je nekaj uščipnilo v križnem delu hrbtenice. Nekje 2 dni sem se malo po robotsko obračala in pazila, da nisem naredila kakšnega ostrega giba, nato pa je bolečina izzvenela.
– potem se mi je pojavila bolečina na nartu obeh nog in v kolikor sem obula obuvalo, katero je segalo čez nart, so me grozno začela boleti stopala in prsti
– bolečina je mesec dni nazaj izginila, pojavili pa so se mravljični prsti + polovica podplata na obeh stopalih. Najprej občasno, potem pa čedalje bolj, dokler ta mravljinčnost ni bila prisotna 24 ur, pa ni važno ali sem bila obuta ali bosa, ali sem počivala ali pa kar precej hodila.
– ta vikend smo bili v toplicah. Še vendo mravljinci v prstih in stopalih. Od ponedeljka naprej pa je mravljinčnost malo manj izrazna oz. so celo obdobja v dnevu, ko so prsti in stopala celo čisto v redu. Namesto tega pa nekako “čutim” hrbtni predel, zadnja dva dni pa se mi pojavljajo mravljici v prstih obeh rok- predvsem mezinec in prstanec + mravljinčen občutek vse do komolca.
Splošni zdravnik mi je v ponedeljek dal napotnico za fizioterapijo – tens živca na obeh nartih. Nisem se še naročila.
Prosim za kakršen koli namig.
Hvala in lp,
Spoštovani!
Iz povedanega zveni, da ste kar dobro poučeni o vašem stanju, in ključni problem je to, da se stanje noče popraviti, kot bi si človek želel. Očitno gre za draženje živcev na obeh straneh, kar po eni strani lahko namiguje na centralno ležečo hernijo medvretenčne ploščice ali pa za zožitev hrbteničnega kanala. Dokler vam stopalo ne pada tako, da ga ne bi mogli dvigniti, ali nimate težav z zadrževanjem blata, nekako menimo, da gre za težave, ki jih najprej poskušamo (s čakanjem) ureiditi brez kirurškega posega. Če se bodo oppisane težave vlekle še tedne in tedne, bo potrebno rentgensko ali MR slikanje hrbtenice, kjer je zelo verejtno žarišče vaših težav.
Lep pozdrav!
Janko Kersnik
Spoštovani.
V prstih desne roke čutim že nekaj časa mravljince, ki ne nehajo. Moram povedati, da sem si pred tremi meseci porezal po prstancu desne roke tako hudo, da je bila prerezana tetiva in so mi morali prst operirati. Po zacelitvi in odstranjenih šivih, mi je prst ponovno zatekel in si mi ga morali ponovno operirati.
Potem je sledila tri tedenska fizioterapija in zdaj so se mi pojavili ti mravljinci. Poškodovani prst je zjutraj tako trd, da ga moram nekaj časa masirati, da je lahko uporaben. Tudi v zapestju čutim pri gibanju bolečine in nekakšno pokanje sklepov ali kosti, ki je tudi boleče. Mravljinci so prisotni v vseh prstih, najbolj pa v sredincu in prstancu. In tudi sama bolečina seže po celi roki, tako da mi je delo montažerja, ki ga opravljam zelo moteče in tudi boleče.
Moj zdravnik, me je poslal na RTG slikanje vratu in še čakam ker sem naročen!
Prosil bi Vas za mnenje.
Lep pozdrav.
Spoštovani,
Približno teden dni imam v levi nogi mravljince, najbolj jih občutim v palcu. Premikam lahko vse normalno, vendar nimam pravega občutka. Tudi ob stisku prsta ne občutim prave bolečine. Občutek imam da se mi mravlinci rahlo širijo na celotno stopalo.
Zanima me ali bo to minilo samo ali je bolje da grem k zdravniku? Kakšne so lahko posledice?
Hvala za odgovor
Spoštovani,
Približno teden dni imam v levi nogi mravljince, najbolj jih občutim v palcu. Premikam lahko vse normalno, vendar nimam pravega občutka. Tudi ob stisku prsta ne občutim prave bolečine. Občutek imam da se mi mravlinci rahlo širijo na celotno stopalo.
Zanima me ali bo to minilo samo ali je bolje da grem k zdravniku? Kakšne so lahko posledice?
Hvala za odgovor
Spoštovani!
Verjetno gre za blago obliko išijaza, tj. teža zaradi pritiska na živčne korenine v področju ledvene hrbtenice. Zaenkrat le počakajte. Ukrepati bi bilo treba le v primeru, da bi se vam zaprla voda ali uhajalo blato.
Lep pozdrav!
Janko Kersnik