Mravljinčenje v roki
Pozdravljeni!
Mravljinčenje v roki se mi je prvič pojavilo po drugem porodu (CR junij 2012). Takrat sta mi mravljinčila mezinec in prstanec desne roke. Temu nisem posvečala pretirane pozornosti, ker…sem predvidevala da je to povezano z poporodnim okrevanjem.
Desna roka mi je začela ponovno mravljinčiti cca mesec nazaj. Tokrat sem mravljince čutila v palcu in kazalcu in čuden občutek na zgornji strani roke od komolca navzdol (kot premajhna koža).Pred 14 dnevi pa me zagrabil GROZEN heksnšus v vratu na levi strani…bolečina se je potem preselila v levo ramo, rama je bila skoraj negibljiva. Šla sem k zdravnici in dobila Naklofen proti bolečinam in Apaurin za sproščanje mišic. Bolečina je popustila ampak…spet je prisotno mravljinčenje v desni roki. Bolijo me obe rameni, še vedno je prisotna bolečina v vratu.
Zvečer me mož zmasirala z Nodol kremo in potem si dam gor termofor in zjutraj sem kot nova, potem pa ko sem v službi pred računalnikom in potem doma večino nosim otroka (11kg) na desni roki in…roka je zvečer…
Imam pa še eno težavo, če temu lahko rečem tako…konec jan. se mi je na desni dojki pojavil redeč flekec. Najprej sem mislila da je zaradi modrčka…sedaj so pa ti flekci začeli pojavljati tudi drugje po telesu in me je začelo malo skrbeti. Slikico dveh flekcev sem dala v priponko. Eden je iz noge, drugi pa iz ledvenega dela trebuha.
Zaradi prehladnih in gripoznih obolenj mi ni ravno za delati gužvo pri moji zdravnici, da…zato o svojih problemih pišem tukaj.
Hvala in lep pozdrav!
Polona
Spoštovani!
Glede mravljinčenja bi bilo smotrno obiskati zdravnika, da bi vas poslal na slikanje vratu in EMG roke, da bi preverili, če ne gre za pritisk na živec zaradi sprememb na vratu.
Ti flekci so zelo verejtno pitirasis rosea, ki se navadno pojavijo kar tako, včasih v povezavi s kakšno virozo ipd. ter potem čez čas sami od sebe izginejo. Lako jih tu in tam namažete z mastno kremo. Če bodo prisotni dlje pa tudi s kortikosteroidnim mazilom.
Lep pozdrav!
Janko Kersnik
Pozdravljeni!
Hvala za odgovor! Na slikanje nisem šla ker se je mravljinčenje po obisku masažnega salona umirilo, oz. se pojavi kot posledica nošenja 12kg fantiča na desni roki.
Spet potrebujem vaš nasvet…V drugi nosečnosti so se tudi pojavile težave v predelu sramne kosti. Bolečina se je širila na notranjo stran stegen. Po porodu je ob gibanju oz. večji fizični aktivnosti ta bolečina vztrajala. Prav tako sem to pripisala nosečnosti in vračanju telesa v stare tirnice. V minulih zimskih mesecih je bilo sicer boljše oz. kar o.k. ker smo bolj lenuharili…sedaj pa…smo začeli migati na vrtu okrog hiše, pa malo daljši sprehodi in jaz zvečer komaj hodim. Ker je dete staro že 22 mes in so bolečine še vedno prisotne sem obiskala osebno zdravnico, ki me je poslala na RTG slikanje kolkov in medenice in…na izvidu piše naslednje: Na prikazanem skeletu v projekciji v vratu levega femorja se diferencira 11-12mm velika kostna cista. Znaki osteoartrotičnih sprememb pubične simfize.
Na levi strani telesa ne čutim nobenih težav, boleči. Bolj je problematična desna stran…občasni išias na desni strani, tako da…sem bila ob odkritju ciste neprijetno presenečena.
V priponki vam posredujem še slikico kjer je vidna cista in prosim za vaše mnenje.
Hvala in lep pozdrav!
Polona
Spoštovani!
Možno je, da bolečina izhaja iz simfize, ki je bila očitno načeta pri porodu – najbrž je prišl odo vsaj delen prekinitve vezi med kostema, kar se je sedaj pokazalo kot artroza – obraba. Druga možnost za bolečine, ki izžarevajo v stegno pa je pritisk na stegenski živec nekje ob hrbtenici. Ne enega ne drugega se ne da prav učikovito rešiti. navadno pa se bolečine sčasoma umirijo.
Najdena cista nima neposredne povezave s težavami. Pogost gre kot za nekakšen infarkt – preknitiev krvnega obtoka in odmrtje majenega delčka kosti.
Lep pozdrav!
Janko Kersnik