mravljinčenje ustnic
Spoštovani,
na vas se obračam, ker ne vem med katere druge forume naj to zadevo uvrstim. Pred kakimi štirimi meseci mi je po masaži (tudi glave oz. lasišča) zatekla zgornja ustnica (predvsem leva stan) z občutkom mravljinčenja. Do jutra je bila zadeva precej boljša in čez dan je že vse minilo. Nakar se po naslednji masaži spet ponovi. Pri obisku zdravnika sem izvedela, da morda narobe ležim in imam napačno nameščeno glavo med masažo ter ob tem pritiskam na kak živec, da najbrž ni nič hujšega.
Sedaj pa že kak teden opažam mrtvičenje oz. mravljinčenje brez zabuhlosti v zgornji ustnici in danes tudi v spodnji. Občutek je kot bi me nekaj konstanto špikalo (1000 malih iglic). To me je začelo počasi skrbeti. Zanima me ali je to lahko kakorkoli povezano mogoče s problemi s hrbtom in bolčinami v vratu. Že od nekdaj imam bolečine zaradi nepravilne drže, sedenja za računalnikom itd… Ali pa je morda kaj drugega?
Prijazen pozdrav!
Spoštovani!
Obraza ne oživčujejo živci iz vartu, pač pa drugi. Mogoče gre za blago oblika vnetja trovejnega živca. Še posebej, če je to enostransko. Če se bo slabšalo, se oglasite pri zdravniku. Pogosteje pa gre za somatoforomno motnjo, tj. psihično motnjo, ki se kaže tudi s telesnimi znaki – kot posledica stresa ali depresije.
Lep pozdrav!
Janko Kersnik
Pozdravljeni,
na Vas se obračam z težavo ki jo imam.
Kot prvo me je letos na morju 2 krat fesjt zabolelo v predelu “srca”, takšna ostra bolečina kot da te nekdo z nožem . Potem je to minilo in sem šla k osebni zdravnici na posvet in je rekla da ni nič. Potem se par dni čutila kot da me tišči v predelu celotnega prstnega koša(kot da imam premala oblačila) in sem isti trenutek šla k zdravnici in me je poslušala srce in pljuča in rekla da je vse ok. in da bi lahko bil stres. No potem je to minilo. Sedaj pa me že kaki teden ali dva zbada po malem spet v levem predelu prstnega koša. včasih ko dvignem levo roko, včasih desno roko, ali ležim ko se ponoči obrnem iz boka na bok čutim bolečino. No šla sem spet k zdravniku in je rekla da bi lahko bilo vnetje prstneice, saj me boli tudi v lopaticah. No ta bolečina včasih čisto preneha lahko tudi za dan ali dva in potem se spet pojavi. Moram povedati da imam sineka starega leto in pol in ga seveda dvigujem, a bolečino takrat niso prisotne. Te bolečine niso tako fejst moteče, no ja malo že, bolj me skrbi in malo me je strah kaj bi to lahko bilo, da ne bi bilo kaj hujšega kasneje. Včasih pa čutim tudi kot da mi leva roka mrtvi. Aja vmes sem nehala kadit za 3 tedne in pol so bolečine prišle nazaj in cigareti tudi.
Prosim za Vašo pomoč, da vem na čem sem. Mene je pač strah da ni kje srce.
Še enkrat hvala lepa za pomoč
Spoštovani!
Glede na vašo domnevno mladost, to zagotovo ni srce. Kljub temu nehajte kaditi.
Opisane bolečine so na eni strani povezane z bolečimi mišicami in vezivom, kar je lahko povezati z dvigovanjem ali drugim delom. Obenem pa so nekatere bolečine lahko tudi telesni znaki stresa oz. psihične motnje, ki se pač oglašajo preko telesnih znakov v obliki bolečine. So nenevarne, malo nadležne in povzročajo skrbi. Kot vidite, pa niso povezane z resnejšo boleznijo.
Lep pozdrav!
Janko Kersnik