Mravljinčenje rok
Spoštovani!
Pred približno 15 leti sem začela imeti prve težave s hrbtenico. Začelo me je boleti desno rame. Takrat sem opravila EMG raziskavo in so mi ugotovili kronično prizadete korenine C7 in C8? Po letih so se mi pojavile še druge težave, kronični tenzenitis, na desnem zapestju sem imela operacijo zaradi karpalnega sindorma in nato nove spremembe na koreninah živcev od C4-C8 in nekakšne miotomske tvorbe. V letošnjem letu, pa mi je ortoped ugotovil tudi degenerativni revmatizem na velikih in tudi majhnih sklepih. Ves čas me bolita obe rami in tudi vrat.
Pred kakšnim mesecem dni pa mi je začela mravljinčiti leva roka in sicer od vratu po celi dolžini ter palec in kazalec. To ne traja cel čas, ampak ob določenih gibih in držah glave, je pa zelo pogosto, tudi do 30 in več krat na dan po nekaj časa. Domnevam, da imam nekje vkleščen živec, žal moram na novo EMG preiskavo čakati še kakšne štiri mesece, če ne bom našla kakšno samoplačniško rešitev, saj so me tudi tu v letošnjem letu odklonili, ker so tako zasedeni.
Vljudno vas naprošam, če mi lahko odgovorite, kaj bi lahko bilo narobe, oz. kaj se da storiti za izboljšanje te težave, oz. kaj sploh lahko pričakujem naprej.
Že v naprej se vam zahvaljujem za odgovor.
Spoštovani!
Verjetno gre spet za pritisk na živec. Z EMG-jem se nič kaj ne mudi, saj ni nobeno merilo bolečin, temveč le kaže obseg in približno starost okvare. Ker verjetno ne boste kandidat za operacijo, vam tudi ne preostane drugega, kot so vaje, ev. fizioterapija in zdravila proti bolečinam.
Lep pozdrav!
Janko Kersnik
Ani-la, prav zanima me, če smem vprašati koliko ste stari in ali ste zaradi omenjenih težav na bolniški? Prav tako me zanima, katera zdravila proti bolečinam, in koliko časa jih uporabljate. Tudi sama imam težave z desno roko, mravljinčenje mi prihaja po roki v palec in kazalec, vendar fiziatrinja trdi, da to pri moji diagnozi, naj ne bi bilo, pa je ( gre za kalcinacijo tetive desne rame).
Hvala za odgovor
Jana
Pozdravljena Jana.
Stara sem 43 let. Težave z ramo imam eno leto, mravljinčenje kakšen mesec. Na bolniški nisem in jemljem tablete Viox. Ne morem reči, da mi kaj dosti pomagajo, so pa to tablete proti vnetju in bolečinam in so baje nekaj takega kot Nalgesin tablete, vendar z manj stranskih učinkov. Je pa razlika, zaenkrat se jih še ne dobi na recept in stanejo 8.000 sit.
Zdravnica mi je ponudila terapije in me napotila na EMG preiskavo. Vendar sem v letošnjem letu terapije odklonila, zaradi službe in bom šla v prihodnjem letu. In po odgovoru dr. Kersnika menim, da na vidiku tudi ni druge rešitve, kot dejansko kakšna fizikalna terapija, tablete in vseselo trpeti naprej.
Zanima me, kako je z vami.
Lep dan.
Pozdravljeni!
Stara sem 24 let in tudi sama imam težave z mravljičenjem roke in sicer samo na predelu desne lopatice. To se mi je pojavilo že lani in trajalo kake 3 mesece. Sedaj pa se mi je pojavilo prejšnji mesec in še kar traja. Mravljičenje se pojavlja večkrat na dan…poleg tega pa imam še kar nekaj drugih simptomov : močni glavoboli na predelu tilnika in vrtoglavica. Glavoboli in vrtoglavica se mi pojavljata čez cel dan, vsaki dan, vrtoglavica je pogostejša.
Sploh ne vem kaj to pomeni. Gospa Ani-la je sicer napisala neke diagnoze, jaz pa jih žal ne razumem…
V upanju, da mi lahko kaj pomagate, vas lepo pozdravljam,
KATJA
Spoštovana Jana.
Odgovor sem vam poslala že včeraj, vendar ne vem, zakaj ga ni tukaj.
Stara sem 43 let. Na bolniški nisem, jemljem pa tablete Viox 1 kar na dan po potrebi. Kakšna dva tedna sem jih jemala vsak dan, sedaj pa po potrebi, ker mi žal kaj dosti ne pomagajo, drugo pa je, da so zelo drage – 8.000 sit in nič ne kaže, da bi kmalu prišle in pozitivno listo. Terapije sem trenutno odklonila, ker imam v decembru napovedano eno drugo operacijo in si ne upam privoščiti več bolniških izostankov, ne glede na bolečine. Kako dolgo pa mi bo tak uspevalo delati, pa ne vem. Napišite mi svoje izkušnje, če lahko.
Lep dan.
Pozdravljeni.
Stara sem 57 let in tudi jaz imam mravljinčenje v levi roki, od rame do vseh petih prstov.
Težava se začne z mravljinčenjem, nakar preide v krčenje mišice od komolca do rame,zaključi se z bolečino, ki sega iz leve rame v prednji del prsnice in zadaj v hrbtno mišico do lopatice.
En mesec so bile bolečine skoraj nevzdržne, blažila sem jih z Ibobrufenom 3×1 tableto dnevno in Lekadoli, občasno zvečer še z Apaurinom.
To traja vse skupaj 3 mesece in nisem bila niti dneva na bolniški.
Mislila sem, da mi bo morje in sonce pomagalo, vendar niti plavati nisem mogla ne hrbtno da o prsnem ne govorim, komaj sem se skobacala iz vode.
Naredili so mi EMG in je vse bp., tudi ortoped me je pregledal in slikal hrbtenico, tudi tu je vse bp.
Opravila sem 10 dnevno fizioterapijo. V prvem tednu se je mravljinčenje in bolečine umirilo, v drugem tednu terapije se mi je iz dneva v dan bolečina stopnjevala, tako, da sem mislila, s terapijoprekiniti , vendar sem zdržala do konca.
Sedaj analgetike vzamem, ko je zares nevzdržno, veliko se gibam na svežem zraku, mraljinčenje in bolečine pa še kar ostajajo,
Na urgenci so mi dali tudi letak za izvajanje vaj ramen.obroča in vratne hrbtenice, vendar se mi mravljinčenje in bolečine takoj stopnjujejo, zato jih tudi ne izvajam.
Prosim vas, če mi lahko vi še kaj svetujete, ali je lahko vzrok težav tudi mena?
Hvala in lep pozdrav,
Petruška
Spoštovani!
Verjetno iamte tako delo, kjer je vrat v prisilnem in stalnem položaju. EMG v prvih 6 mesecih ne pokaže nujno sprememb, ker okvare še niso tako dolge, da bi uničile dele žvicev. DOmenvam, da je vzrok v vratni hrbtenici in zaradi pritiska na žvičen korenine imate opiesnae težave. Kaj pa je pokazalo slikanje hrbtenice. Pričakvoal bi hernijo medvretenčne ploščice, ali zardi izrastkov zoženo vratno hrbtenico.
Lep pozdrav!
Janko Kersnik
Pozdravljeni.
Hvala lepa za odgovor.
Ortoped je postavil diagnozo Cervicobrachialgia sin
Rtg.CX 2X:zunaja cervikalna lordoza brez drugih večjih morfoloških posebnosti
Predlagal je posvet pri fiziatru in ponovitev protibolečinske fth, ter izključitev sistemskih obolenj ščitnice in borelioze.
Kaj mi predlagate, da storim za boljšo kvaliteto življenja?
Hvala za odgovor .
Vse dobro vam želim,
Petruška
Spoštovani!
V bistvu še manj, kot sem pričakoval – zgolj nekoliko drugače potekajoča krivina vratne hrbtenice.
Težave vas bodo občasno spremljale vse življenej. Pomembno je lajšanje bolečin in stalna krepitev ter razgibavanje vratnih mišic. Ostale naloge so predvsem za izključitevdrugotnih vzrokov težav.
Lep pozdrav!
Janko Kersnik
Pozdravljeni,
imam težave s krivo hrbtenico in nekaj časa nazaj mi je mravljinčilo noge, ko sem bila pripognjena dol. Sedaj, ker se mi je krivina hrbtenice le slabšala, sem dobila mavec, ki mi drži hrbtenico v ravnem položaju. Sedaj se mi je pa začelo mravljinčenje rok, predvsem desne roke od rame do prstov, še posebej zjutraj, ko sem roko komajda čutila in premikala prste, to se mi je zgodilo že nekajkrat, enkrat z eno roko, enkrat pa z obema.
In sedaj me zanima, zaradi česar se bi mi lahko to dogajalo ? Mogoče zaradi hrbtenice ?
Ani-la tudi jaz imam te težave in že gre na bolje.Jaz sem se odločila za kiropraktika Zvonko Rugole v Rogaški tel 035815 330.Še v težjih primerih je pomagal in bo še vam.Jaz sem že pred leti hodila k njemu in zdaj sem se spet odločila.Njegove roke delajo čudeže .Še v nekem drugem kraju dela.Pri njem imaš svojo kartoteko , dobiš račun tako kot je treba.
Ani-la tudi jaz imam te težave in že gre na bolje.Jaz sem se odločila za kiropraktika Zvonko Rugole v Rogaški tel 035815 330.Še v težjih primerih je pomagal in bo še vam.Jaz sem že pred leti hodila k njemu in zdaj sem se spet odločila.Njegove roke delajo čudeže .Še v nekem drugem kraju dela.Pri njem imaš svojo kartoteko , dobiš račun tako kot je treba.