Mravljinčenje, omrtvelost ter fascikulacije
Spoštovani!
Že par mesecev me spremlja mravljinčenje po udih ter tudi drugod po telesu. Temu se občasono priduži še to,da mi udi enostavno zaspijo oz. čutim, da jih ne čutim. 🙂 To se lahko zgodi podnevi ali ponoči.
Zadnji mesec pa opažam še nov simptom in sicer par sekund trajajoče fascikulacije. To se lahko pojavi kjerkoli po telesu: roke, noge, prsa, obraz, hrbet,…te fascikulacije so tudi vidne, ponavadi pa ne trajajo dalj kot par sekund.
Pa pojavlja se tudi – ne vem kako bi se najbolje izrazla – zategovanje misič. Enostavno od zadaj na stegnih čutim, ko da mi mišice vleče skupaj. Isto čutim tudi na vratu. Drugje pa zaenkrat niti ne.
Aha, pa na krče ne smem pozabit. In na nenadne ostre zbodljaje, kot močan zbodljaj z iglo, ki postajajo že boleči.
Stara sem pa 34 let. Včasih me zelo skrbi, da ni to napoved kakšne hude bolezni, npr. ALS ali MS. Če bi bil vzrok v misičah oz. skeletu, bi imela tolažbo, da se bi dalo to porpavit z ustreznimi terapijami.
Seveda sem šla tudi že k zdravniku, a vzroka ne ugotovijo.
Vem, da tudi vi ne morete odgovorit kar tako na pamet, kaj bi lahko bilo. Zanima me samo, če ste imeli kaj podobne paciente oz. poznate iz literature, da gre samo za mišično-skeletni problem in ne kaj drugega.
Kaj vi bi predlagali, da se testira oz. kateri pregledi pridejo po vaše v poštev?
Res hvala za odgovor!
Vsi našteti simptomi kažejo na nadraženost periferičnega živčevja, s pregledom nevrološkega stanja v celoti pa je možno ugotoviti kakšen je vzrok teh simptomov. S podobnimi simptomi smo imeli že veliko pacientov, uspešnost zdravljenja pa je seveda bila odvisna od ugotovljenega vzroka problemov. Včasih pomaga že B kompleks, včasih fizioterapija, največkrat pa smo problem reševali z manualno terapijo.
Pozdravljeni,
tudi jaz imam težave. Namreč iemla sem kontrast z zračnimi mehurčki, nekaj je moglo iti narobe, da so bili očitno veliki, saj sem po tem pregledu opazila naslednje simptome. Takoj naslednji dan avro (težave z vidom), nato čez par dni pekoč občutek v prsih, hrbtu, rokah in v glavo. Potem znaki pljučne embolije, ki ni bila potrjena, ne ovržena, zrak se je namreč verjetno že absorbiral. Čaka me še scintigrafija, da se vidi ali je kaj bilo ali ne. Kakih deset dni po tej preiskavi pa se je občasnemu glavobolu, omotici in meglenemu vidu pridružilo še drevenenje v nogah, ki se je začelo v prstih. Ostali nevrološki znaki so izgnili, to drevenenje je pa ostalo. Nato čez kak teden se je začelo v hrbtu in glavi zatilju. Sedaj je prisotno tudi na rokah. Predvsem gre za občutek mravljinčenja oz gomazenja, sploh pa ob dotikanju ob neko podlago se sproži čuden občutek, kot neke vibracije, torej se občutek drevenenja okrepi za nekaj sekund ob drgnjenju ob neko podlago. ČUden občutek za občutek ali kako naj rečem. Zdravnik je rekel, da je možno, da je to povzročil zračni mehurček ampak da naj ne bi puščal trajnih posledic. Glede na to, da mravljinčenje ni samo na enem mestu ampak po celem telesu skoraj in da se je širilo navzgor, me zelo skrbi, da je okvara trajna in da to vodi v smrt. Mi lahko kaj svetujete= Prisotni so tudi trzljaji po telesu, ki jih je pa sicer manj kot jih je bilo.
Pozdravljeni,
vezano na opis vaših simptomov ocenjujem, da gre za resno sanje, ki pa ima lahko številne različne vzroke. Za tako številne težave obstaja vrsta različnih diagnoz, ki pa potrebujejo klinično sliko, nasvet preko foruma žal v takšnem primeru ni mogoč. Priporočam, da obiščete nevrološko kliniko, kjer vam bodo opravili številne preiskave ter s tem posledično lahko postavili pravilno diagnozo za vaše stanje.
Lep pozdrav,