mravlinčenje dlani
Pozdravljeni!
Kakšen teden nazaj sem opazila, da se mi mravljinčijo konice prstov desne roke ob dotiku. Mravljinci so pripli in šli. Po enem tednu se mi je za vikend stvar ponovno pojavila, včeraj pa mi je začelo mravljinčiti celotne prste in dlan. Mravljinci so bili večinoma prisotni ob držanju roke navzgor. Mravljince spremlja tudi občasna bolečina v notranjosti zapestja, danes to bolečino občutim tudi v podlahtnici, kjer se pojavljajo stalni mravljinci, tudi če imam roko v vodoravnem položaju. Roka pa ni otekla, jo pa občutim kot težko.
Na internetu sem prebrala kar nekaj diagnoz. Od ukleščenega živce, do nevroloških vzrokov, stresa, sladkorne bolezni, nepravilne sedalne drže,… Najbrž je tu tudi dosti psihološkega in posledica stresa, vendar me je malo zaskrbelo ker se je tako hitro stopnjevalo to mravljinčenje. Zanima me, če je nujen obisk zdravnika ali imate kakšen nasvet, kako odpravit težave.
Že v naprej se vam zahvaljujem
LP
Sara
Najpogostejši vzrok takih simptomov je stres, ki povzroča zakrčenost mišic ramenskega obroča in posledično ovira normalen pretok krvi v roki.
Svetujem vam, da se oglasite v naši ordinaciji, da ugotovimo vzrok vaših težav in kako vam lahko pomagamo.
Lep pozdrav,
Spoštovana!
Star sem 62 let. Od 17.06. 2012 Imam teževe z levo roko,( po mojih predvidevanjihzaradi prehlada in nerodnega padca na levo stran), ki mi hromi in močnbo boli. Bil sem že pri ortopedu, ki mi je naredil magnetno resonanco, rentgenski posnetek in me hospitaliziral za 6 dni. Med hosapitalizacijo sem prejemal Dexametazon 8 mg na 6 ur. Na roki- dlani ne morem iztegniti prstov in boličina ne mine brez naklofena 2x na dan, ki mi ga je predpisal nevrolog.
Iz ortopedske klinike sem bil napoten k nevriologu, ki ja oprail ultrazvok brahialnih pratežev in EMG. Na koncu pregledov, pa je bila postavljena diagnoza – “najverjtneje gre za nevralgično amiotrofijo”.
Bolečine so znosne le, ko jemljem (en teden)naklofen a roka popuščain je vidno atrofirana. Pred tem pa sem jemal zaldiar, ki pa ni kaj dosti pomagal. Kontrolni pregled imam 1. avgusta. Če kaj migam pa imam hude bolečine. Nevrolog mi je rekel, da lahko z roko počnem kar morem. Ne vem, kaj je s tem mislil.
Kaj mi predlagate?
Za odgovor se vam zahvaljujem. LP
Andrej
Dobro bi bilo videti EMG kot tudi sliko vratnega dela, saj samo na osnovi simptomov težko ocenim, kaj bi lahko bil vzrok.
Lahko gre za poškodbo ramenskega dela, lahko pa težava izvira iz vratnega dela hrbtenice, lahko gre res tudi za amiotrofijo.
Svetujem, da se s slikami oglasite v naši ordinaciji, da ugotovimo vzrok in možnosti zdravljenja.
Lep pozdrav,