Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Gibala/Gibalni sistem Težave in bolečine v hrbtenici MR vratne in ledvene hrbtenice

MR vratne in ledvene hrbtenice

Pozdravljeni,
Že dlje časa imam bolečine v predelu vrata, ki segajo tudi v zatilje. Posledično imam skoraj vsak dan tenzijski glavobol (v predelu čela, ter na levi in desni strani). Občutek imam, kot da imam premajhno glavo, saj čutim na levi in desni strani močan pritisk. Opravil sem rentgen, ki ni pokazal nobenih težav, sedaj pa sem dobil tudi izvid MR. Prosim za pregled in mnenje ali so bolečine v vratu in glavi posledica težav iz MR mnenja. Kako naj omilim ozirom odpravim bolečine.
IZVID MAGNETNE RESONANCE: MR vratne hrbtenice:
Izravnana vratna lordoza v zgornjem delu. Signal iz vratne hrbtenjače je primeren. Širši subarahnoidalni likvorski prostor v zadnji kotanji dorzlano – prirojeno. Na nivojih C2-C5 so spinalni kanal in i.v. foramni primerno široki. Na nivoju C5-C6 je i.v. disk blago cirkumferentno izbočen, iztiska sprednji likvorski prostor. Sega dorzolateralno obojestransko kot disk osteofit kompleksa, vendar ne pritiska na nevralne strukture. Na nivoju C6-C7 so spinalni kanal in i.v. foramna primerno široki. Signal iz vretenc je primeren.
Mnenje: Začetne degenerativne spremembe na nivoju C5-C6, brez pomembne stenoze spinalnega kanala ali utesnitve nevralnih struktur.

Prav tako sem opravil MR ledvene hrbtenice, kjer sem imel leta 2016 operacijo hernije na delu L5-S1. Redno izvajam vaje in občasno še čutim bolečine. Zanima me vaše mnenje glede nadaljnjih športnih aktivnosti glede na izvid (zelo veliko igram tenisa in tečem).
IZVID MAGNETNE RESONANCE: MR L/S hrbtenice: Napotna diagnoza: Bolečina v križu.
Signal iz konusa medule in ledvenih vretenc je primeren. I.v. prostori na nivoju L1-L4 so ohranjeni. Spinalni kanal in i.v. foramni na teh segmentih primerno široki. Zmerne kostne naplastitve na malih sklepih L3-L4.
Blago znižan i.v. prostor L4-L5, i.v. disk nekoliko izsušen ter cirkumferentno izbočen. Blago pritiska na duralno vrečo. Zmerno hipertrofična ligamenta flava. Levi lateralni recesus je blago zožen. I.v. foramna primerno široka. Stanje po laminektomiji L5 levo.
Znižan i.v. prostor L5-S1 ter izsušen i.v. disk, ki se boči dorzolateralno levo in minimalno pritiska na duralno vrečo. Medialno od korenine S1 levo je vidna tanka trakasta hipointenzivna zgostitev, ki je v stiku s korenino S1. Levi i.v. foramen v spodnjem delu zožuje foraminalni disk osteofit kompleks, ki lahko draži korenino L5 levo. Desni i.v. foramen je primerno širok.
Mnenje: Začetne degenerativne spremembe i.v. diska L4-L5, ki povzroča blago stenozo spinalnega kanala. Spremembe dorzolateralno levo na nivoju L5-S1 so lahko kombinacija degenerativnih sprememb (i.v. osteohondroze) foraminalno levo ter lahko po operativnih sprememb v levem lateralnem recesusu; možnost draženja korenin L5 in S1 levo.

Hvala za vse odgovore in lep pozdrav

Spoštovani!
MR vratne hrbtenice je pokazal začetno obrabo na nivoju C5-C6 brez utesnitve živčnih struktur, MR ledvene pa začetno obrabo na nivoju L4-L5 in nekoliko večjo obrabo na nivoju L5-S1 levo, kjer ste bili operirani. Večje diskus hernije ni, tako da operacija ni potrebna. Svetujem FTH in vaje za vratno hrbtenico in globoko trebušno muskulaturo.
Lep pozdrav!

Mitja Maechtig, dr. med., specialist ortopedske kirurgije, NCSF cpt osebni trener Naročanje za pregled: 031 719 299 (samoplačniški pregledi) Kirurški sanatorij Rožna dolina, Rožna Dolina, cesta IV 45, 1000 Ljubljana (01) 477 94 00 Železniški Zdravstveni Dom (01) 291 22 58

pozdravljeni, opravila sem mr vratne hrbtenice in bi vas prosila za razlago.

Na nivoju C4-C5zmerno zožen levi i.v.foramen ob levostranskem disk osteofit kompleksu, iztisnjen likvorski prostor.

Na nivoju C5-C6, izrazito zizena formana obojestransko ob difuzno protiudarnem disku oz dorzolateralni disk osteofit kompleksu. Močno reduciran likvorski prostor okoli hrbtenjače na tem nivoju.

C6 C7 izrazito zožen desni foramen, delno iztisnjen sprednji likvorski prostor. Zanima me vase mnenje, lp

 

Spoštovani!
Glede na MR imate zmerno zožen levi nevroforamen na nivoju C4-C5 levo in predvsem zožitev na nivoju C5-C6, ki je izrazita, prav tako na nivoju C6-C7 desno. Moral bi videti MR posnetke za dokončno mnenje glede operacije, ki bi bila lahko potrebna. Tako da vam svetujem pregled pri ortopedu ali nevrokirurgu, da pregleda MR posnetke. Do takrat delajte vaje za vratno hrbtenico in opravite fizioterapijo.

Lep pozdrav!

Mitja Maechtig, dr. med., specialist ortopedske kirurgije, NCSF cpt osebni trener Naročanje za pregled: 031 719 299 (samoplačniški pregledi) Kirurški sanatorij Rožna dolina, Rožna Dolina, cesta IV 45, 1000 Ljubljana (01) 477 94 00 Železniški Zdravstveni Dom (01) 291 22 58

Hvala za vaš odgovor. Lep pozdrav

New Report

Close