Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Drugo Multipla skleroza MR vratne hrbtenice in MS

MR vratne hrbtenice in MS

Pozdravljeni, prosila bi za pomoč oz. informacije glede MR vratne hrbtenice in multiple skleroze.

Imela sem težave z začasnim delnim izpadanjem vidnega polja na desnem očesu, samo v eni točki občasno izginila slika. Občasno trzanje v vseh okončinah in, samo čez noč samo nekateri prsti so občano – ne vedno “zaspali” . To s prsti nekaterimi se je pojavljalo vedno čez noč, in tudi tresenje udov, večinoma vedno zvečer pred spanjem,ko sem se ulegla v ležeč položaj. Na desni strani obraza sem imela vnet trovejni živec (vnet v času zime). Poleti po vnetju trovejnega živca – prisotni močni glavoboli, trganje v glavi in po glavi, vrtenje – zdravili so me za sinuse.
Imam redne preglede oči zaradi glavkoma v družini – in na očesnih pregledih je vse ok. Kmalu po enem takem rednem pregledu oftalmološkem se je se je pojavil kot dvojni vid – pri pogledu na obe očesi, slika je kot plesala, valovala. takrat pregledana v urgentni ambulanti s strani nevrologa.

Sama sem imela opravljeno MR glave in na njej ugotovljeno – napisano v izvidu : diskretna hipertenzivna žarišča demielinizacije bele možganovine, najverjetneje nespecifična. Prisotna so obojestransko v področju korone radiate. Več jih je desno. DD lahko tudi vaskularne etiologije.
Poleg tega je bil na mr ugotovljen še hidrocefalus normotenzivni asimetrični, večji predvsem levo posteriorno. DD lahko kongenitalni.

Poleg MR glave opravljen tudi MRA tof arterij možganskega žilja, kjer so ugotovljene anatomske variante willisovega kroga ter vertebralnih arterij. V ostalem ni posebnosti.

Tako nevrologinja v urgentni amb. kot tudi kasneje nevrokirurg (ob pregledu za hidrocefalus), oba sta opravila tudi pregled s hojo, dotikanjem konice nosu, in tovrstne teste. Ni bilo zaznanih posebnosti.

Glede na težave in opravljene preiskave, me zanima ali bi morala opraviti tudi slikanje vratne hrbtenice, da se popolnoma izključi možnost multiple skleroze.
Do sedaj so mi nevrolog in nevrokirurg rekli na pregledih, da glede na opravljene vse teste in slike MR, naj suma in skrbi za MS ne bi bilo. Mene pa vseeno skrbi ali bi bilo to smiselno in potrebno opraviti glede na težave in glede na ugotovljena manjša sicer domnevno nespecifična žarišča pri slikanju glave.
Skrbi me, da ne bi ostalo kaj spregledano.

Hvala za strokovno mnenje.

Pozdravljeni, za nasvet smo vprašali zdravnico, ki vam sporoča:

Za boljši odgovor bi bilo pomembno vedeti vašo starost, ampak vseeno nekaj napotkov. S podrobnejšim navajanjem različnih nevroloških simptomov, ki so dejansko lahko tudi odraz prizadetosti osrednjega živčevja, to je možganov in hrbtenjače, vendar niso specifični samo za multiplo sklerozo ( MS ), je za njihovo pravilno opredelitev in uspešno nadaljnjo zdravstveno pomoč v diferencialni diagnostiki potrebno narediti še dodatne nevrološke preiskave. Vselej moramo pri skrbni obravnavi pomisliti tudi na komorbidnost, to je več bolezenskih vzrokov hkrati in jih skušati z dodatnimi preiskavami razmejiti.

Glede na opisane različne simptome, pravilno razmišljate o možnosti dodatne slikovne MRI preiskave še vratnega predela hrbtenice s hrbtenjačo, tudi zato, ker gre za neinvazivno preiskavo, ki lahko veliko pove, ali izključi.

Dragocene informacije bi nam dala analiza cerebrospinalnega likvorja ( CSL-možgansko hrbtenjačne tekočine ), ki jo nevrologi pridobimo s tehniko lumbalne punkcije ( LP ), ta je izvedljiva tudi ambulantno, po predhodnem dogovoru, oz. naročilu. V likvorju, tej dragoceni tekočini se namreč odsevajo različni vnetni imunski in degenerativni procesi v našem osrednjem živčevju ( možganih in hrbtenjači ) in je ta laboratorijska preiskava zato pomembna dopolnitev slikovni ( MRI ) in specialni klinični diagnostiki, za sprejemanje pravilnih odločitev pri zdravljenju in nadaljnji obravnavi, vključno razjasnitev opisanega hidrocefalusa, kar vse je v rokah izkušenega specialista klinične nevrologije.

Vsekakor sporočite nadaljnje počutje in novejše informacije.

Prim. Beatrika Končan Vračko, dr. med., dolgoletna specialistka nevrologije

I Domišljija je pomembnejša od znanja. Znanje je omejeno, domišljija pa poganja svet. Albert Einstein I Naročilo na ePosvet: https://med.over.net/svetovalec/andreja-verovsek I

Pozdrav. Vsake toliko me predvsem ponoči zbudi elektrika v glavo. Včasih mi otroke celo telo za nekaj sekund. Sedaj mi je že cel mesec slabo, noge ful težke,  rahla nezmožnost leve roke, vrtoglavice,mravljinčenje, rahel voden vid in precejšnja utrujenost. Stara sem 41 let.

Mr glave in mr vratnih vretenc ne kaže posebnosti, razen nekaj zaradi slabe drže.

Me lahko skrbi glede MS?

Hvala.

 

 

New Report

Close