MR vratne hrbtenice
Spoštovani, prosim za razlago izvida.
Kifoza vratne hrbtenice.
V nivoju C3-4 sta blaga širokobazna protruzija diska in manjši desnostranski foraminalni disk spondilofit kompleks, zožitev spinalnega kanala in desnega nevroforamna je blaga. V nivoju C4-5 je zmerno znižana medvretenčna ploščica z dorzalno centralno fokalno protruzijo, ki izstiska sprednji likvorski prostor. Nevroforamna sta primerne širine. V nivoju C5-6 je blaga levostranska paracentralna fokalna protruzija diska, ki blago zožuje spinalni kanal. Nevroforamna nista zožena. V ostalih nivojih zožitev spinalnega kanala in nevroforamnov ni. Blaga artroza levega fasetnega sklepa v nivoju C7-TH1. Hrbtenjača ima primeren signal. Signal skeleta je normalen. V obhrbteničnih mehkih tkivih ne vidim posebnosti.
Najlepša hvala in lep pozdrav
Enya
Spoštovani!
Imate izbočene medvretenčne ploščice C3-C4, C4-C5 in C5-C6 (protruzije), ki vam bistveno ne pritiskajo na živce. Operacija ni potrebna. Svetujem vaje za vratno hrbtenico in FTH.
Lep pozdrav!
Hvala za odgovor. Kaj pomeni artroza fasetnega sklepa v nivoju C7-TH1? Mene me močno bolita obe podlahti, zapestja in prsti na rokah. Bolečina je prisotna kdaj tudi do ramen. Najbolj me bolijo ko vozim vozim avto ali če samo sedim zraven, ko se česem, zjutraj ko se oblačim, če kaj režem, pri uporabi telefona…pri fizičnem delu (vrt) pa tega ni toliko. Ponoči mi ne pustijo spat, sem budna dve do tri ure. Opravila sem emg, ki je pokazal blag sindrom zapestnega prehoda obojestransko. Ampak če je blag ne bi smelo tako zelo boleti. desna roka me boli od lanskega poletja leva pa od decembra. In to je vsak dan in noč zraven pa še bolecina v vratu, križu, glavoboli (že dve leti in pol), občasno rahli krči v desni nogi. Res ne vem več kaj in kako naprej. Ker sem po 27letih opustila protiepileptično terapijo me zanima ali je lahko tudi tukaj vzrok za to ali je kriva le hrbtenica?
Lep pozdrav
Spoštovani!
To je obraba sklepa med vretencema C7 in Th1 na desni strani. Opisane težave lahko izvirajo iz vratne hrbtenice glede na vse izvide. Malo verjetno bi bilo to zaradi nejemanja antiepileptičnih zdravil. Svetujem vaje za vratno hrbtenico in fizioterapijo.
Lep pozdrav!