MR vratne hrbtenice
Spoštovani!
Že dlje časa imam težave z vratno hrbtenico, posebno ob polni obremenjenost, ko sem na nogah po 8 ur, posebno pa še v prisiljenih držah, četudi trajajo od 3o min do 1h.
Razlaga MR vratne hrbtenice in diagnoza nevrokirurga
MR izvid
Lordoza je primerna. Vertikalna in dorzolateralna spondioza izrazitejša na nivoju C5-C6. Znaki degeneracije diskov, nekoliko znižan i.v. prostor C4-C6, kjer je disketno nakazana retrolisteza korpusa C5 napram C6 za cca 2 mm.
C3-C4 manjša dorzalna proeruzija brez pomembnejših zožitev
C4-C5 dorzalna protruzija, ki delno utesnuje sprednji likvorski prostor
C5-C6 izrazitejša posteriorna in pasterolateralna osteofita. Utesnjen likvorski prostor, lateralna recesusa ter oba formana.
Medula je nekoliko imprimirana.
C6-C7 mediocentralna desnostranska protruzija, ki delno utesnuje sprednji likvorski prostor, .Foramna sta prehodna.
Signal prikazane medule spinalis je v mejah normale.
Diagnoza nevrokirurga M50.1 Hernija disci C5-C6
Napotil me je na dodatne preiskave EMG zgornjih okončin ter SEP in MEP.
Nevrokirug pravi, da moje težave (mravljinčenje po notranj strani lobanje, pritisk v zadnjem delu glave, občasne vrtoglavice in glavoboli, bolečine v ramah in rokah, pekoče bolečine v vratu, šumenje v ušesih) ne izhajajo iz vratne hrbtenice.
Ali mi lahko manualna medicina pomaga?
Hvala za odgovor in lep pozdrav!
alice.t
Pozdravljeni,
strinjam se z mnenjem nevrokirurga, ki meni, da vaši simptomi ne izvirajo iz vratnega dela hrbtenice, bolj natančno – simptomi niso vzrok ogroženosti periferičnih živcev, ki izhajajo iz tega predela in hrbtenjače. Priporočljivo je opraviti še EMG preiskavo, ki bo potrdil oziroma ovrgel domneve o možnosti draženja živčnih pletežev avtonomnega živčnega sistema na ravni C5-C6. V kolikor hrbtenjača ni ogrožena, je zdravljenje s tehnikami manualne medicine zelo učinkovito.
Priporočam, da se po EMG preiskavi naročite na pregled v eno od naših ordinacij, s seboj pa prinesite tudi vse izvide in slike. Posredujem vam povezavo do kontaktnih informacij: http://mo-gy.si/ordinacije-5/
Lep pozdrav,