mr vratne hrbtenice
Pozdravljeni, stara sem 52 let, sedeče delo, zaradi bolečin v levem delu glave, ki se širijo ob ušesu tudi do senc, sem opravila mr glave- brez posebnosti in mr vratne hrbtenice.
Bi lahko komentirali izvid mr vratne hrbtenice. Nalog za fiziterapijo mi je osebni zdravnik izdal že pred mr, žal je čakalna doma 1 leto,
Hvala
Izravnana vratna lordoza.
Signal kostnine je primeren.
Ni fokalnih sprememb v prikazanem skeletu.
Višina korpusov vretenc je ohranjena.
Artroza sprednjega atlantoaksialnega sklepa.
Od nivoja C4-C5 do C6-C7 blaga spondiloza.
Fasetni sklepi so v primernem položaju.
Blaga spondiloartroza.
I. v. diski so dehidrirani.
Na nivoju C5-C6 je i. v. disk difuzno dorzalno protrudiran, boči duralno vrečo vse do hrbtenjače, nekoliko se boči tudi
navzdol za posteriorno faseto C6. Oba i. v. foramna sta zmerno zožena.
Na nivoju C6-C7 je i. v. disk difuzno dorzalno protrudiran. Disk boči duralno vrečo vse do hrbtenjače. Oba i. v. foramna sta
izrazito zožena.
Na preostalih nivojih ni pomembnih zožitev spinalnega kanala ali i. v. foramnov.
Hrbtenjača ima v celotnem poteku primeren položaj.
Zaključek:
Precejšnje protruzije diskov C5-C6 in C6-C7. Še posebej na nivoju C6-C7 sta oba i. v. foramna pomembno zožena – velika
verjetnost draženja spinalnih živcev C7.
Spoštovani!
Imate obrabo vratne hrbtenice in že dokaj stisnjene živce na nivoju C6-C7 obojestransko, nekoliko manj na nivoju C5-C6. Moral bi videti MR posnetke za dokončno mnenje glede operacije, ki bi tudi lahko bila potrebna. Svetujem pregled s slikami pri ortopedu. Do takrat pa svetujem vaje za vratno hrbtenico, ramenski obroč in oblopatično muskulaturo za mišice serratus anterior, romboide in trapecius. Opravite tudi FTH v ZD (Uz, laser, MGT, IF, TENS).
Lep pozdrav!