Najdi forum

MR vratne hrbtenice

Pozdravljeni!
prosim za vaše mnenje glede izvida MR in eventuelno vašo pomoč v kolikor je možna.
Stara sem 38 let,s težavami z vratno hrbtenico se borim že 4. leto.Do sedaj sem uspešno premagovala bolečine v lopaticah in rokah,sedaj me pa močno skrbi intenzivno mravljinčenje v levi roki od ramena do konic VSEH prstov.Občasno čutim celo mravlinčenje v obeh stopalih in levem stegnu,ter bradi in ličnicah.

Izvid:
Cervikalna hrbtenica ima kifotično invertirano krivino.Degenerativne deformantne spremembe cervikalne hrbtenice:iregularnosti krovnih plošč,robna osteofitna apozicija.

Dicus c3-4 ima ohranjeno višino.diskalan kontura je malo izbočena anterolateralno.Spinalni kanal je še primerno širok.

Discus c4-5 ima ohranjeno višino,diskalna kontura je malo izbočena na celotnem obodu,obdaja jo manjša robna osteofitna apozicija,ki je bolj izražena na desni starni.Likvorski prostori so zmerno zoženi,zožena sta foramna,več desni.

Discus c5-6 je znižan.Discalna kontura je izbočena na celotnem obodu.Obdaja jo robna osteofitna apozicija.Likvorski prostori ob meduli so stisnjeni,močno sta zožena foramna.

Discus c6-7 ima ohranjeno višino.Discalna kontura je malo izbočena na celotnem obodu,več na levi strani,obdaja jo manjša robna osteofitna apozicija.Pridruženo je bočenje degeneriranega flavuma.likvorski prostori ob meduli so zmerno zoženi,zožen je levi foramen.

V višini Th3-4 je na desni strani videti degeneriran,kalciniran flavum,ki se nekoliko boči ob desno posterolateralno konturo duralne vreče in zožuje likvorski prostor.

V duralni vreči ni videti patoloških formacij.Medula ne kaže sprememb oblike,v področjuc5-7 je signal iz medule blago nehomogen,hiperintenzivno spremenjen.

Zaključek:gre za kifotično invertirano fiziološko krivino cervikalne hrbtenice,deformantne degenerativne spremembe z zožitvami kanala in foramnov,največ v c5-6,kolikor je mogoče oceniti znaki blage mielopatije v področju od c5-7.

Za kakeršenkoli nasvet,bom zelo hvaležna.
Lep pozdrav.

Pozdravljeni,

v vašem primeru gre za posebnost – napačno oblikovano hrbtenico v vratnem delu (t.i. kifotična oblika), kot odgovor na to spremembo pa se pojavi napetost mišic, ki povroča bolečinske občutke. V predelu C4-C5 ger za obrabo z izrastki, ta del je malo izbočen. V predelu C5-C6 pa gre za popolno okvaro medvretenčne ploščice, od tu (korenina C6) izhaja tudi vzrok za vse vaše težave; mravljinčenje v rokah in po obrazu.

Vezano na sam izvid; najslabše stanje glede na vsebino izvida je sum na mielopadijo v predelu C5-C7, kar pomeni, da signal iz hrbtenjače ni enakomeren in gre lahko za utesnjenost le-te. Vse ostalo, vključno z bolečinskimi in drugimi neprijetnimi občutki (mravljinčenje tako v spodnjem kot v zgornjem delu telesa) bi se s tehnikami manualne medicine lahko v celoti ozdravilo.

Naj pa poudarim, da ne morem povezati suma na mielopatijo in opisa vaših simptomov, saj nimate ustreznih znakov. Mielopatija pri 38 letih namreč skoraj ni verjetna, razen kot posledica hude prometne nesreče ipd. Na pregledu bi lahko ugotovili, če je mielopatija dejansko prisotna ali ne, v kolikor da, je to kontraindikacija za kakšrno koli konzervativno zdravljenje in je potreben operativni poseg. V nasprotnem primeru so vaši simptomi s tehnikami manualne medicine v celoti ozdravljivi.

Lep pozdrav,

*** Sergej Fedorov, dr. med., spec. nevrolog, spec. manualne medicine *** Ordinacije manualne medicine MO-GY: Trzin, dr. Andrej Kotov, T: 01/561 25 21 I Maribor, dr. Sergej Fedorov, dr. Vladimir Fedorov T: 02/470 24 13 I Nova Gorica, dr. Genadij Filipov, dr. Arkadij Januškevič, dr. Dimitrij Gaidukevich T: 05/300 23 77 I Koper (Ambulanta Zdravje): dr. Arkadij Januškevič, dr. Dimitrij Gaidukevich T: 05/300 23 77 I Murska Sobota (Tišina, medicinski center Živa v parku), dr. Sergej Fedorov, dr. Vladimir Fedorov T: 040 804 286 Celje I (Medicinski center Ludvigdental), dr. Roman Burdeniuk, T: 040 866 456 I Novo mesto (Očesni center Preskar), dr. Vasilij Banin, T: 040 56 56 65 I Brezplačna telefonska številka: 080 12 03 I https://www.mo-gy.si *** V kolikor boste prišli k nam na pregled, vas prosimo, da s seboj prinesete natisnjena vaša vprašanja in naše odgovore. Odgovori preko foruma ne morejo nadomestiti kliničnega pregleda. ***

Najlepša hvala za vaš odgovor.
Naslednji teden moram opraviti še EMG in potem naj bi bila napotena k nevrokirurgu v LJ.
Glede mielopatije pa tako,težko verjamem da je prišlo do pomote,saj je mr odčital zelo priznan rentgenolog.Imam pa možnost se ponovno posvetovati z njim…
Nevem kaj lahko še sama naredim,zelo sem prestrašena,saj so simptomi čedalje izrazitejši.Sem zaposlena kot med. sestra in imam še veliko let za delat v prisiljenih držah,sicer vaje za vrat in ramena delam redno,največ statične.Kbčasno,ko je res hudo ,doma nosim mehko ortozo.
Ko opravim vse omenjeno,se vam ponovno oglasim.
Hvala še enkrat za vaš trud.
Lep pozdrav.

Pozdravljeni.

Ponovno se obračam na vas glede mojih težav z vratno hrbtenico. Nevrokirurg v Ljubljani je potrdil,da gre za mielopatijo,ki naj bi nastajala zaradi hudih degenerativnih sprememb. Prosila sem še za dodatno mnenje še enega radiologa,ki je povedal enako. EMG opisuje tudi blage spremembe,ki jih leta 2010 ni bilo.
Simptomi so vse bolj izraziti in se pojavlajjo še novi ,kot naprimer nekakšno sunkovito zanašanje in težko dvigovanje nog,kot da bi bile težke (na momente hodim kot robot) ,odrevenelost sp. in zg. okončin. Opazila sem tudi,da težko pišem,včasih težko diham,posebno zvečer,ko se uležem…
Nevrokirurg je predlagal takojšnjo operacijo,ker naj bi obstajala možnost hudih posledic.
Kaj vi menite? Prosim vas za nasvet? Ali je res ta operacija tako nujna? Ali obstaja možnost,da ostane stanje tako kot je in ne napreduje?
Koliko so te operacijie pri nas uspešne oz. tvegane? Slišala sem ,da gre veliko ljudi na operacijo v Švico,ker naj bi bili tam boljši strokovnjaki oz. z več izkušnjami? Ka bi vi naredili na mojem mestu?

Se opravičujem,ker sem vas tako zasula z vprašanji,sem grozno prestrašena in nevem na koga naj se še obrnem.
Še enkrat hvala za vaš trud in lep pozdrav.

Pozdravljeni,

žal se je očitno sum na mielopatijo v vratnem delu potrdil, tudi sam sem vam že predhodno zapisal, da je to edina resna sprememba, ki jo kažejo vaše slike, čeprav takrat z opisom vaših simptomov tega nisem mogel zagotovo povezati. Vsekakor je potrebno zaupati nevrokirurgu in nevrologu, preko foruma na podlagi mnenj, brez kličine slike in natančnega pregleda vaših slik, sam ne morem podati tako natančnega mnenja.

Glede vprašanja za operativni poseg v Švici – zaupam v strokovnosti naših kirurgov, švicarskega zdravstvenega sistema osebno ne poznam, vem pa, da imamo v Sloveniji zelo izkušene strokovnjake za tovrstne posege. Gre pa predvsem za to, da je vaš poseg nujen, da je, glede na to, da je že prišlo tudi do zmanjšanega občutka v nogah, takorekoč ogroženo vaše življenje in vsak dan šteje. V kolikor bi na poseg čakali dalj časa, je posledično rehabilitacija dosti težja in lahko tudi precej manj uspešna. Tovrstni operativni poseg je sicer zelo zahteven, naj pa ponovno poudarim, da sem prepričan, da bodo naši kirurgi naredili vse, da bo poseg čim bolj uspešen. V kolikor bi se odločali za poseg npr. v Švici, bi bila čakalna doba z urejanjem vse dokumentacije itd. vsaj še kakšen mesec do dva, ta čas pa je v vašem primeru zelo dragocen in vam tega ne priporočam. Pri vas namreč izrastki v tem predelu izraščajo v hrbtenjačo in na slikah so strokovnjaki zagotovo natančno določili stopnjo ogroženosti, da so se odločili za nujnost posega.

Če ponovim in odgovorim na zadnji del vaših vprašanj: tudi sam bi se odločil za poseg in to v Sloveniji, potrebno pa je natančno slediti navodila za pred in pooperativno obdobje. Kot rečeno, poseg je zahteven in kot drugi prinaša s seboj tudi določeno stopnjo tveganja, vendar ni razloga za skrb, bolj zaskrbljujoče je vaše trenutno stanje, v kolikor ga ne sanirate čim prej.

Želim vam vse dobro in srečno!

*** Sergej Fedorov, dr. med., spec. nevrolog, spec. manualne medicine *** Ordinacije manualne medicine MO-GY: Trzin, dr. Andrej Kotov, T: 01/561 25 21 I Maribor, dr. Sergej Fedorov, dr. Vladimir Fedorov T: 02/470 24 13 I Nova Gorica, dr. Genadij Filipov, dr. Arkadij Januškevič, dr. Dimitrij Gaidukevich T: 05/300 23 77 I Koper (Ambulanta Zdravje): dr. Arkadij Januškevič, dr. Dimitrij Gaidukevich T: 05/300 23 77 I Murska Sobota (Tišina, medicinski center Živa v parku), dr. Sergej Fedorov, dr. Vladimir Fedorov T: 040 804 286 Celje I (Medicinski center Ludvigdental), dr. Roman Burdeniuk, T: 040 866 456 I Novo mesto (Očesni center Preskar), dr. Vasilij Banin, T: 040 56 56 65 I Brezplačna telefonska številka: 080 12 03 I https://www.mo-gy.si *** V kolikor boste prišli k nam na pregled, vas prosimo, da s seboj prinesete natisnjena vaša vprašanja in naše odgovore. Odgovori preko foruma ne morejo nadomestiti kliničnega pregleda. ***

Pozdravljeni!

Zaradi občutka tujka med lopaticama , bolečin v rokah leže, ob obremenitvah v spod.delu vratu in ramah, inkontinence urina, trzljajev v spanju (ni epilepsija) in zaradi hiperrefleksije sem bila napotena na MR vratne in prsne hrbtenice.
Izvid:
Nakazana kifotična angulacuja C5-6
Začetne degenerativne spremembe skeleta vratne hrbtenice in i.v. diskov
Znižana višina i.v. prostora C5-6 z znaki osteohondroze
Spinalni kanal kaže stenozantne spremembe v obeh naštetih nivojih, kjer je videti manjši centralni protuziji diskov pod zadnji longituidalni ligament in tudi obsežne naplastitve.Intervebralni foramni so videti prosti. Medula kaže normalno širino.
V aksialnih rezih je videti v nivoju C4-5 blago stenozo levega recesusa.
NivoC5-6 kaže izrazitejše stenozantne spremembe cervikalnega kanala, prav tako v tem nivoju z leve strani zaradi naplastitev in manjše protuzije diska.
MR torakalne hrbtenice:
Nakazane naplastitve v nivojih Th8-9 in Th9-10
V aksialnih rezih je videti zmerne degenerativne spremembe skeleta z minimalno protuzijo i.v. diska v spinalni kanal Th8-9 in Th 9-10.

Prosim za vaše mnenje glede na moje težave in slike.
Najlepša hvala za odgovor.Stara sem 43. let.

Pozdravljeni,

večina opisanih simptomov po vsej verjetnosti izvira iz vratnega dela hrbtenice, bolj natančno iz prostora C5-C6. Posebnosti sta inkontinenca in hiperrefleksija. Prva po vsej verjetnosti izvira iz področja mehurja, morda tudi ginekoloških težav. Pri hiperrefleksiji pa gre ponavadi za spremembe v ledvenem predelu hrbtenice.

Vaš primer ni preprost, lahko vam svetuje ter posledično pomaga le izkušen nevrolog. Predlagam, da se naročite na pregled v naši ordinaciji v Ljubljani ali Mariboru, kjer vam bomo lahko na podlagi klinične slike natančno svetovali glede nadaljnjega zdravljenja.

Posredujem vam kontakte ordinacij za naročilo: http://mo-gy.si/ordinacije-5/

Lep pozdrav,

*** Sergej Fedorov, dr. med., spec. nevrolog, spec. manualne medicine *** Ordinacije manualne medicine MO-GY: Trzin, dr. Andrej Kotov, T: 01/561 25 21 I Maribor, dr. Sergej Fedorov, dr. Vladimir Fedorov T: 02/470 24 13 I Nova Gorica, dr. Genadij Filipov, dr. Arkadij Januškevič, dr. Dimitrij Gaidukevich T: 05/300 23 77 I Koper (Ambulanta Zdravje): dr. Arkadij Januškevič, dr. Dimitrij Gaidukevich T: 05/300 23 77 I Murska Sobota (Tišina, medicinski center Živa v parku), dr. Sergej Fedorov, dr. Vladimir Fedorov T: 040 804 286 Celje I (Medicinski center Ludvigdental), dr. Roman Burdeniuk, T: 040 866 456 I Novo mesto (Očesni center Preskar), dr. Vasilij Banin, T: 040 56 56 65 I Brezplačna telefonska številka: 080 12 03 I https://www.mo-gy.si *** V kolikor boste prišli k nam na pregled, vas prosimo, da s seboj prinesete natisnjena vaša vprašanja in naše odgovore. Odgovori preko foruma ne morejo nadomestiti kliničnega pregleda. ***

Dober dan.Star sem 38 let in imam že vrsto let težave z vratno hrbtenico.Leta 2002 sem bil operiran zaradi diskus hernije na področju c5 c6,zdajšna magnetna resonanca pa mi je pokazala protruzija diskusov c3 c4 in c4 c5.in pa začetna mielopatija na tem nivoju.Zanima me kakšno bo zdravljenje.Hvala za odgovor. L.P.Aleš

Pozdravljeni,

v kolikor gre res za t.i. mielopatijo je nujen nasvet nevrologa oziroma nevrokirurga, saj je v primerih tovrstne indikacije največkrat nujen operativni poseg. Vzrok stanja zagotovo tiči v posledicah operativnega posega iz leta 2002. Moral bi pogledati vaše slike celotnega vratnega dela hrbtenice, lahko tudi, da gre za rahlo stenozo. Moti me tudi termin “začetna mielopatija”, ki ga v stroki ne poznamo. Mielopatija je diagnosticirana ali pač ne. Gre za resno spremembo – vkleščenost hrbtenjače, ki jo spremljajo nevrološki izpadi.

Za bolj natančen nasvet priporočam, da se obrnete na eno od naših ordinacij, kjer vam bomo lahko na podlagi pregleda natančno svetovali glede možnosti zdravljenja: http://mo-gy.si/ordinacije-5/

Lep pozdrav,

*** Sergej Fedorov, dr. med., spec. nevrolog, spec. manualne medicine *** Ordinacije manualne medicine MO-GY: Trzin, dr. Andrej Kotov, T: 01/561 25 21 I Maribor, dr. Sergej Fedorov, dr. Vladimir Fedorov T: 02/470 24 13 I Nova Gorica, dr. Genadij Filipov, dr. Arkadij Januškevič, dr. Dimitrij Gaidukevich T: 05/300 23 77 I Koper (Ambulanta Zdravje): dr. Arkadij Januškevič, dr. Dimitrij Gaidukevich T: 05/300 23 77 I Murska Sobota (Tišina, medicinski center Živa v parku), dr. Sergej Fedorov, dr. Vladimir Fedorov T: 040 804 286 Celje I (Medicinski center Ludvigdental), dr. Roman Burdeniuk, T: 040 866 456 I Novo mesto (Očesni center Preskar), dr. Vasilij Banin, T: 040 56 56 65 I Brezplačna telefonska številka: 080 12 03 I https://www.mo-gy.si *** V kolikor boste prišli k nam na pregled, vas prosimo, da s seboj prinesete natisnjena vaša vprašanja in naše odgovore. Odgovori preko foruma ne morejo nadomestiti kliničnega pregleda. ***

Pozdravljeni, si bom sposodila kar tole temo.
Stara sem 21 in že nekaj časa se mi pojavljajo bolečine v vratni hrbetnici, bolelo kakšne dva dni potem pa je bilo nekaj časa ok. Sedaj pa me že 4 dni v eno peče, ali nevem kako naj se izrazim. Ni bolečina, je hujše. Kod da bi peklo, skelelo. Kaj bi lahkoto bilo? Se naj obrnem na osebnega zdravnika?

Lp.

Pozdravljeni,

s tako kratkim opisom težko sumim o kakršni koli natančni diagnozi. Seveda je obisk osebnega zdravnika priporočljiv. Na podlagi zapisanega pa osebno menim, da gre za draženje živcev avtonomnega živčnega sisteema, ki ležijo ob vratnem delu hrbtenice in večkrat povzročajo podobne simptome.

Lep pozdrav,

*** Sergej Fedorov, dr. med., spec. nevrolog, spec. manualne medicine *** Ordinacije manualne medicine MO-GY: Trzin, dr. Andrej Kotov, T: 01/561 25 21 I Maribor, dr. Sergej Fedorov, dr. Vladimir Fedorov T: 02/470 24 13 I Nova Gorica, dr. Genadij Filipov, dr. Arkadij Januškevič, dr. Dimitrij Gaidukevich T: 05/300 23 77 I Koper (Ambulanta Zdravje): dr. Arkadij Januškevič, dr. Dimitrij Gaidukevich T: 05/300 23 77 I Murska Sobota (Tišina, medicinski center Živa v parku), dr. Sergej Fedorov, dr. Vladimir Fedorov T: 040 804 286 Celje I (Medicinski center Ludvigdental), dr. Roman Burdeniuk, T: 040 866 456 I Novo mesto (Očesni center Preskar), dr. Vasilij Banin, T: 040 56 56 65 I Brezplačna telefonska številka: 080 12 03 I https://www.mo-gy.si *** V kolikor boste prišli k nam na pregled, vas prosimo, da s seboj prinesete natisnjena vaša vprašanja in naše odgovore. Odgovori preko foruma ne morejo nadomestiti kliničnega pregleda. ***

New Report

Close