Najdi forum

Prosim za razlago izvida MR slikanja cervikalne hrbtenice

Cervikalna hrbtenica ima zravnano lordozo, majhna letrolisteza C6

Videti je degerativne spremembe hrbtenice: iregularnosti krovnih plošč z rono oseofitno apozicijo, močno so izražene v C5-6 in C6-7. Pridružene so degerativne spremembe malih sklepov. Signal iz diskusov je T2 hipointenzivno spremenjen; prisotne so spremembe signala iz subhondralne spongioze v zvezi z degeneracijo, močno so izražene v C6-7, tipa Modic 1.

Cervikalni diskus C2-3 ima ohranjeno višino. Diskalna kontura je nekoliko izbočena anterolaterno, obdaja jo blaga osteofitna apozicija. Spinalni kanal je primerno širok.

Cervikalni diskus C3-4 ima ohranjeno višino. Diskalna kontura je nekoliko izbočena anterolaterno, obdaja jo blaga osteofitna apozicija. Spinalni kanal je primerno širok.

Cervikalni diskus C4-5 je ventralno malo znižan. Diskalna kontura je nekoliko izbočena anterolaterno, obdaja jo blaga osteofitna apozicija. Spinalni kanal je primerno širok.

Cervikalni diskus C5-6 je znižan. Diskalna kontura je izbočena na celotnem obodu, več anterolaterno, kjer je bolj izražena robna osteofitna apozicija. Pridružene so degerativne spremembe malih sklepov, bolj so izražene desni strani. Likvorski prostori ob meduli so zmerno zoženi; močno zožanje foramnov.

Cervikalni diskus C6-7 je znižan, majhna retrolisteza C6. Diskalna kontura je izbočena na celotnem obodu, obdaja jo  robna osteofitna apozicija, anterolateralno je bolj izražena robna osteofitna apozicija.  Pridružene so degerativne spremembe malih sklepov. Likvorski prostori ob meduli so zmerno zoženi; močno zožanje foramnov.

Diskus C7-Th1 ima ohranjeno višino in konturo. Spinalni kanal je primerno širok.

V duralni vreči ni videti pataloških formacij. Medula ne kaže pataloških sprememb signala.

Mnenje: zravnana cervikalna lordoza, majhna retrolisteza C6; degerativne spremembe cervikalne hrbtenice, predvsem osteohondroza C5-6 in C6-7 z degerativnimi diskalnimi izobčenji formacije diskus-osteofit, kar povzroča zmerne zožitve likvorskih prostorov ob meduli in pomembnejše zožitve foramnov.

Hvala in lep pozdrav

Pozdravljeni,

opravičujem se za pozen odgovor. V forumu so namreč aktivirali nov vmesnik, ki omogoča najdbo “izgubljenih” vprašanj. Ali imate z vratno hrbtenico še težave?

Lep pozdrav, Iztok Pilih [b]ARTHRON, KLINIKA ZA SKLEPE, HRBTENICO IN POŠKODBE UKMARJEVA 2, 1000 LJUBLJANA[/b] [b]AMBULANTA LJUBLJANA,[/b] Ukmarjeva 2, 1000 Ljubljana [b]AMBULANTA MARIBOR,[/b] Lavričeva 1a, 2000 Maribor Naročanje na telefon: [b]041 654 330[/b] ali [b]01 601 11 70[/b] ali na elektronski naslov: [b][email protected][/b]. [b]www.arthron.si[/b] Direktor: mag. travm. Iztok Pilih, dr. med., spec. kirurg član Ameriške akademije ortopedskih kirurgov

New Report

Close