Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Ginekologija ABC ginekologije in porodništva MR slikanje kolena v nosečnosti

MR slikanje kolena v nosečnosti

Pozdravljeni

Trenutno sem 26t noseča. 30.4. sem nerodno stopila in si poškodovala koleno (čakam na operacijo – rekonstrukcija kolenskih vezi, ker sem imela to koleno že poškodovano v preteklosti). Do danes še vedno ne morem popolnoma iztegniti kolena, prisotno je nekaj otekline, bolečina je prisotna ob napačnem gibu ali če poskusim stegniti nogo.

Na urgenci so mi svetovali rentgen, a sem ga zaradi nosečnosti zavrnila, so mi tudi rekli da verjetno ne bo nič pokazalo, ker gre po vsej verjetnosti za ponovitev stare poškodbe (sprednje križne vezi).

V izvidu so sicer napisali, naj grem na MR v kolikor bo po 3 tednih še vedno prisotna bolečina. Osebna zdravnica mi je dala napotnico, ob naročilu na MR so me pa prestrašili, da je to nevarno, da tega ne priporočajo in da naj raje potrpim do konca nosečnosti (pdp avgust).

Vsekakor ne želim škoditi otroku, a me vseeno zelo skrbi za koleno. Dodatna teža ki se kopiči v nosečnosti, negibanje (prej sem bila dokaj aktivna, kolo, sprehodi…) in konec koncev nihče sploh točno ne ve kaj je s kolenom.

Je MR kolena res lahko tako škodljiv? Naj pač potrpim, kar bo bo?

 

Hvala za odgovor.

Lp

M

Spoštovani,

žal ne vem kako se dela MR kolena oziroma noge. Če gre v samo napravo za MR le noga, potem to za plod itak ni škodljivo, saj tako močno magnetno polje kot je v MR aparatu, deluje le na super kratke razdalje. MR sicer delamo po potrebi tudi na plodu, ampak do nekje 2 Tesla moči magnetnega polja. Če bi to bilo dovolj za sliko kolena, potem ni nobenega problema tudi če greste v MR aparat celi.

mag. Stanko Pušenjak, dr. med., specialist ginekolog in porodničar; Lepo prosim uporabljajte iskalnik! Samoplačniški UZ pregledi v nosečnosti: GSM 051 321224 nuhalna svetlina, morfologija ploda, preverjanje plodove rasti in ocena stanja pri tvegani nosečnosti, merjenje pretokov skozi različne žile ploda in popkovino, merjenje materničnega vratu, posveti v nosečnosti, npr. o porodu pri medenični vstavi, dvojčkih.

New Report

Close