Najdi forum

MR ramena -razlaga izvida

Pozdravljeni, imel sem Magnetno Resonanco desnega ramena zaradi določenih bolečin.Ter možnost, da se zadeva “popravi” zgolj z fizioterapijo. Mi lahko kdo po domače razloži kaj v izvidu piše.

Izvid:

Edem kostnine glavice humerusa v bližini narastišča rotatorne manšete.

Ni sklepnega izliva.

Mestoma zvišan signal v kiti supraspinatusa.

Preostale kite in mišice rotatorne mašnete so primerne.

Labrum je orientacijsko primeren. Je pa v posteromedialno od labruma prisoten multilokuliran ganglij oz. ganglijska cista širina 20 x 5 x 10mm.

Kita dolge glave bicepsa ima normalen potek in videz.

Degerativne spremembe v področju AC sklepa zožujeta prostor kite supraspinatusa za do 2mm.

Akromion je tip 2.

Ni znakov za subakromialno – subdeltoidni burzitis.

Blago zadebeljen korakohumeralni ligament na 4mm debeline – začetni adhezivni kapsulitis.

 

Hvala in lep pozdrav

Mitja

Samo prijavljeni uporabniki lahko vidijo priponke.

Spoštovani!

Bom odgovoril kar po alinejah.

______________________

Edem kostnine glavice humerusa v bližini narastišča rotatorne manšete. – Oteklina nadlahtnice v predelu, kjer se naraščajo tetive rotatorne manšete. Lahko govori v prid poškodbe tega predela.

Ni sklepnega izliva. – kot piše

Mestoma zvišan signal v kiti supraspinatusa. – Sprememba signala v tetivi praviloma govori v pri patologije (po domače: nekaj je narobe). Lahko gre za bodisi manjšo poškodbo (brez pretrganja tetive) bodisi za degenerativne spremembe (bolj pogosto; spremembe v strukturi tetive zaradi kroničnih obremenitev – t.i. tendinoza/tendinopatija).

Preostale kite in mišice rotatorne mašnete so primerne. – kot piše

Labrum je orientacijsko primeren. Je pa v posteromedialno od labruma prisoten multilokuliran ganglij oz. ganglijska cista širina 20 x 5 x 10mm. – Ustnica glenoida (sklepna ponvica ramenskega sklepa je obdana z vezivnim obročkom, ki povečuje stabilnost sklepa) je v splošnem primerna. V zadnjem delu sklepa se vidi ganglijska cista – mehurček sklepne tekočine opisane velikosti, kar govori, da je lahko labrum (ustnica) poškodovana in skozi poškodbo le-te sklepa tekočina prodira iz sklepa v obsklepna tkiva. V kolikor bi želeli to povezavo bolj natančno oceniti, bi predlagal MR artrografijo ramena. Sprememba je lahko simtomatska – povzroča težave, predvsem v smislu bolečin za ramenskih sklepom.

Kita dolge glave bicepsa ima normalen potek in videz. – kot piše

Degerativne spremembe v področju AC sklepa zožujeta prostor kite supraspinatusa za do 2mm. – AC sklep (med ključnico in lopatico) leži nad rotatorno manšeto. Ob njegovi degeneraciji se generirajo kostni izrastki, ki lahko “štrlijo” navzdol proti rotatorni manšeti in zmanjšujejo njen prostor za gibanje. Posledično lahko povzročajo vnetje ter obrabne spremembe tudi v tetivi. Pri Vas je opisan začetek tega procesa.

Akromion je tip 2. – Kostne izrastke lopatice nad ramenom – akromione delimo v tri tipe (glede na njihovo ukrivljenost). Višji kot je tip, bolj smo nagnjeni h kronični poškodbi rotatorne manšete iz tega naslova. Samo po sebi to ni nič strašnega, je pa občasno, v kolikor rotatorna manšeta izrazito degenerira, sprednji del tega odrastka “odpiliti” in ga tako izravnati.

Ni znakov za subakromialno – subdeltoidni burzitis. – Ni znakov draženja nad rotatorno manšeto.

Blago zadebeljen korakohumeralni ligament na 4mm debeline – začetni adhezivni kapsulitis. – Znaki, ki govorijo za začetne spremembe t.i. zamrzle rame. Rama kot sklep zahteva veliko gibljivost sklepne kapsule. Pri določenih bolezenskih stanjih in poškodbah lahko sklepna kapsula otrdi, postane boleča in omejuje gibe v ramenu. Pri Vas je opisan začetek tega procesa.

___________________

Zaključek: Nič katastrofalnega. V kolikor imate težave, bi predlagal posvet, da se oceni ali so le-te bolj na račun cistične spremembe posteriorno za sklepom ali razvijajočega adhezivnega kapsulitisa. V nobenem od primerov fizioterapije ni nezaželjena, ob zavedanju, da bo predvsem v prvem primeru njen učinek omejen.

Skratka, predlagal bi pregled, ob tem pregled posnetkov MR preiskave in opredelitev, katera sprememba povzroča težave. MR artrografija ramena bi verjetno prinesla dodatne informacije.

Z lepimi pozdravi,

Klemen Aleš Pilih

Spoštovani!

 

Že nekaj let imam težave z desno ramo, ki se stopnjujejo. Naredila sem 2 MR preiskavi.

V njih je napisano:

Prva:

AC sklep je blago degenerativno spremenjen.

Akromion tip 2, humeroakromialna razdalja je ohranjena.

V SA-SD burzi je minimalna sled tekočine, glenohumeralno ni izliva.

Tetiva dolge glave bicepsa leži na svojem anatomskem mestu v sulkusu in je ohranjene kontinuitete. Lahko bi šlo za

minimalno SLAP lezijo, natančna ocena pa brez artrografije ni mogoča. Najverjetneje gre tudi za sublabralni recesus ter

foramen.

Trofika mišic rotatorne manšete je ohranjena.

Tetive rotatorne manšete so ohranjene kontinuitete. Tetiva subskapularisa je nekoliko zadebeljena v narastišču – možnost blage

tendinoze.

Labrum glenoida je primeren, tudi hrustančne površine glenohumeralno so ohranjene.

Sklepna ovojnica je primerna.

Signal prikazanega skeleta je normalen.

V aksili je več povečanih bezgavk, ki so najverjetneje reaktivne.

V ostalem ni videti posebnosti.

Mnenje:

Možnost manjše SLAP lezije.

Blaga tendinoza subskapularisa.

V ostalem ni videti posebnosti.

 

Druga:

Standardne sekvence.

Ni edema kostnine.

Ni sklepnega izliva. Zvišan signal v majhnem področju anteriornega dela kite supraspinatusa ob narastišču.

Preostale kite in mišice rotatorne manšete so primerne. Kita subskapularisa je videti še v mejah normalnega.

Labrum je orientacijsko primeren. Brez jasnih znakov za SLAP lezijo.

Kita dolge glave bicepsa ima normalen potek in videz.

Degenerativne spremembe v področju AC sklepa zožujejo prostor kite supraspinatusa za do 3 mm.

Akromion je tip 2.

Ni znakov za subakromialno – subdeltoidni burzitis.

Korakohumeralni ligament je mejne debeline oz. čisto blago zadebeljen.

Mnenje: Ob tej sliki gre lahko za čisto blag tendinitis kite supraspinatusa in čisto začetni adhezivni kapsulitis, vendar to ni čisto zagotovo – korelacija s klinično sliko.

Imela sem že par FTH prejela tudi blokado, a bolečine nosi izginile, le povečale.

Rama ima ohranjeno gibljivost a vedno z močno bolečino.

Prosila bi Vas, če mi razložite kaj je napisano na izvidih obeh MR preiskav, ter kaj bi priporočali proti bolečinam, ki so zadnje čase vedno močnejše, tako da mi tudi tablete v presledkih , kot so ( Zaldiar, Roticox, Nalgesin forte, Ipoprufen, ter Doreta ne pomagajo).

Že vnaprej se Vam zahvaljujem za odgovor.

LP

 

Spoštovani!

MR preiskavi v nobenem primeru ne pojasnjujeta hujših dolgotrajnih težav, ki bi izvirale iz ramenskega sklepa. V vsakem primeru menim, da bi bilo s kliničnim pregledom potrebno čim bolj natančno locirati težave in šele potem razmišljati dalje.

Naj vseeno poizkusim razložiti pojme, kjer MR preiskavi kažeta, da bi lahko bilo kaj narobe.

1. SLAP lezija

Je poškodba pripenjališča bicepsove tetive na hrustančno ustnico ramenskega sklepa. Lahko povzroča bolečine v ramenu in občasno občutek nestabilnosti, vendar najdba po MR preiskavi ni zelo prepričljiva.

2. Degeneracija AC sklepa

AC sklep je sklep med ključnico in lopatico in lahko povzroča bolečine pri gibanju v ramenu. Klinično ga je relativno lahko ovrednotiti, ker se nahaja direktno pod kožo. V primeru klinično potrjenih težav obstajajo tako injekcijske kot operativne terapevtske možnosti.

3. Tendinoza supraspinatusa in subskapularisa.

Obe mišici sta mišici rotatorne manšete in sodelujeta pri gibih v ramenu ter stabilizaciji sklepa. Najdbe glede njuju niso prepričljive in konsistentne, zato bi bilo potrebno klinične ter ev. še z UZ potrditi njuno prizadetost.

4. Adhezivni kapsulitis

Je stanje boleče in zmanjšane gibljivosti v ramenu, ki običajno po več mesecih izzveni. Pomaga FTH, analgezija, lahko tudi UZ vodene injekcije. Zelo redko je potrebno sklep operativno sproščati kot poizkus pridobivanja dodatne gibljivosti.

Zaključek je torej, da iz izvidov MR preiskave ni moč zanesljivo reči, kaj je vzrok Vaših težav. Bilo bi potrebno s pregledom ugotoviti, kje je verjetni vzrok in nato nadaljevati s čim bolj usmerjenim zdravljenjem.

Z lepimi pozdravi,

K A Pilih

New Report

Close