Najdi forum

MR prosim za razlago

Spoštovani

5 let nazaj sem bila operirana za hernijo. Stara sem 44 let. Bolečine so še danes neznosne v ledvenem delu. Ko se bolečine hude me celo malo zvije.

Prosim za razlago izvida.

Blago izravnana fiziološka lordoza in manjša skolioza.

St.po operaciji diskus hernije iv diska l4 l5. Iv disk l4 l5 je nižji, desiciran (i.v. osteohondroza) primerjalno prost podobno protudiran, kot predhodno. Kaj pomeni, da je nižji pa desiciran? Ali se mi disk seseda?

V postoperativnem področju l4 l5 je še prisotna zmerna utesnitev lateralnega recesusa ter levega foramna s strani protudiranega diska ter degeneracije malih sklepov (spremembe so podobne, kot predhodno).

Širokobazna protuzija tudi nivoja l5 S1 (desiciran disk), foramba sta zmerno zožena. Področje lat.recesusa je videti brez utesnitev.

Modic tip 2diskretna Modic tip 1 degeneracija nivoja l4/5.

V ostalem brez prepričljive dinamike glede predhodne preiskave.

Cca 1.5 let nazaj sem imela zadnjo MR pa me zanima, saj takrat ni pisalo o skoliozi ter degeneraciio manjših sklepov. Kaj je to pa osteohondroza?

Zanima me tudi ta protuzija, imela sem jo tudi na zadnjem izvidu. Saj v službi občasno dvigujem tudi po 15kg. Ampak poredko, odvisno od dela. Ko dvignem to težo me zelo boli v križu. Je možno, da se spremeni v hernijo?

Najlepša hvala za vaš čas in odgovor.

Spoštovani,

najprej opravičilo za pozen odgovor zaradi odsotnosti.

Izvid kaže na znake bolečin, hrbtenica je nepravilno ukrivljena (izravnana lordoza in skolioza), kar je po vsej verjetnosti posledica draženja enega ali več živčnih pletežev. Gre za t.i. antalgično držo oz. poljudno temu stanju rečemo tudi protibolečinska drža.

Na mestu operacije je prišlo do zožanja hrbteničnega prostora, kar je povsem predvidljiva posledica, saj je bila medvretenčna ploščica na tem mestu bila vsaj delno ali v celoti odstranjena. Tu ne gre za posedanje vretenca temveč krajšo razdaljo med vretenci kot posledico operacije.

Osteohondroza je obrabna sprememba, ki v tem primeru simptomatsko ni pomembna.

Glede protruzije in njenega napredovanja v hernijo; pri obeh gre za spremembo medvretenčne ploščice, pri čemer je hernija za stopnjo bolj izražena od protruzije. Pa vendar je lahko v določenem primeru protruzija ravno tako kot hernija ali pa še bolj klinično pomembna od hernije, odvisno je od velikosti, predvsem pa od usmerjenosti le-te. Torej, v primeru, da je lega protruzije nevarna za vkleščenost živca, je povsem vseeno ali gre za protruzijo ali hernijo. Obstajajo pa tako protruzije kot tudi hernije, ki so zaradi svoje centralne lege povsem nenevarne in sploh ne povzročajo simptomov.

S tehnikami manualne medicine uspešno zdravimo številne podobne primere.

Za več informacij in možnosti zdravljenja se lahko obrnete na eno izmed naših ordinacij: https://www.mo-gy.si/kam-na-pregled/

Lep pozdrav,

*** Sergej Fedorov, dr. med., spec. nevrolog, spec. manualne medicine *** Ordinacije manualne medicine MO-GY: Trzin, dr. Andrej Kotov, T: 01/561 25 21 I Maribor, dr. Sergej Fedorov, dr. Vladimir Fedorov T: 02/470 24 13 I Nova Gorica, dr. Genadij Filipov, dr. Arkadij Januškevič, dr. Dimitrij Gaidukevich T: 05/300 23 77 I Koper (Ambulanta Zdravje): dr. Arkadij Januškevič, dr. Dimitrij Gaidukevich T: 05/300 23 77 I Murska Sobota (Tišina, medicinski center Živa v parku), dr. Sergej Fedorov, dr. Vladimir Fedorov T: 040 804 286 Celje I (Medicinski center Ludvigdental), dr. Roman Burdeniuk, T: 040 866 456 I Novo mesto (Očesni center Preskar), dr. Vasilij Banin, T: 040 56 56 65 I Brezplačna telefonska številka: 080 12 03 I https://www.mo-gy.si *** V kolikor boste prišli k nam na pregled, vas prosimo, da s seboj prinesete natisnjena vaša vprašanja in naše odgovore. Odgovori preko foruma ne morejo nadomestiti kliničnega pregleda. ***
Objava čaka odobritev
Objava čaka odobritev

New Report

Close