Mr preiskava vratne hrbtenice
Preiskava je bila opravljena v standardnih T1 in T2 Sekvencah ter v STIR sekvenc v aksialni in sagitalni ravnini.
Preiskava pokaže izravnano in nakazano kifoticno angulirano vratno hrbtenico v nivoju C5-C6.
Korpusi so strukturno in morfolosko v normalnih mejah.
Degenerativne spremembe diskov z znižano intenziteto signala in nakazano
Protruzijo pod zadnji longitudialni ligament predvsem v nivoju C5-C6.
Medula je v nivoju C5-C6 odrinjena navad, kaže pa se primeren signal.
V STIR sekvenci ni znakov edema skeleta ali mehkih delov,ki bi govorili v prid akutnega patološkega dogajanja.
V aksialnih rezih v nivoju C3-C4 spinalni kanal primerno širok.
Nivo C4-C5 je minimalno zozen zaradi disk osteofit kompleks ki posteriorno oži sprednji epiduralni prostor, stenozantne spremembe pa se širijo nekoliko izraziteje v desni nevroforamen.
Nivo C5-C6 kaže podobne spremembe z disk osteofit kompleksom ki centralno stenozira sprednji epiduralni prostor. stenozantne spremembe se širijo v predel obeh nevroforamnov.
Nivo C6-C7 je v normalnih mejah.
Zakljucek:
Stenozantne spremembe spinalnega kanala nivoju C5-C6 zaradi centralne Protruzije diska,
Ki ozijo oba nevroforamna v enaki meri.
Lokaliziranih herniacij ni videti.
Prosim vas za razlago izvida.
Zanima me ali bi lahko bilo to kar je napisano na izvidu povezano z močnimi glavoboli,ki me telesno zelo oslabijo. In bolečino ki se širi v desno roko, tako da jo sploh ne morem premakniti.
Je lahko to tudi povezano z križem?
Ker me občasno tudi v križu zbada močna bolečina, takrat mi spodnese noge in padem. Izvide od kriza pa že tako imam, ker hodim po blokade v Ljubljano.
Prosim vas za vaše mnenje.. Kaj storiti… Saj se skušam sprijazniti z bolečinami, a je težko. Stara sem 35 let.
Lp.
Spoštovani!
Glede na izvid MR imate zmerno obrabo vratne hrbtenice, najbolj na nivoju C5-C6, kjer so rahlo stisnjeni živci. Zaenkrat ni indikacij za operacijo. Potrebno bi bilo pa videti tudi CD z MR posnetki. Delajte vaje za vratno hrbtenico, ramenski obroč, fizioterapijo. Zaradi tega imate lahko glavobole. Ni pa to nič povezano s križem.
Lep pozdrav!