Najdi forum

MR preiskava – izvid

pozdravljeni !

Danes sem dobila izvid od MR preiskave desnega gležnja.

izvid se pa takole glasi :

Preiskava je bila opravljena v standardnih rezih in sekvencah.

Preiskava pokaže večji izliv v zgornjem skočnem sklepu posteriorno.
Skelet gležnja kaže sicer osteohondralno lezijo v posteriornem delu tibije s subhondralnim edemom. Lezija meri 7mm v dolžino in 6mm v višino, merjeno v sagitalni ravnini.
S strani talusa je v zadnjem delu sklepne špranje videti neravno površino glavice talusa in stanjšan hrustanec.
Anteriorno se kaže manjši defekt tibije po operativni resekciji.
Drugih posebnosti ni videti.
Ligamentarni aparat je v normalnih mejah.
Nekaj izliva ob tetivi mišice tibialis posterior.

Zaključek : v ospredju so znaki osteohondralne lezije skeleta zgornjega skočnega sklepa.

Kaj to sedaj pomeni za moj primer?

Najlepša hvala vam.

Ally

Spoštovani,
žal izvid ni dober. Kaže, da hrustanec tega vašega gležnja ni in ni dober. Sedaj, ko sta počistila sprednji del se pa kaže užaljenost zadaj.
Kaj sedaj narediti je velik vprašaj. Pri vaši mladosti “ožuliti” še en del sklepne povšine ni mačji kašelj, če pa ne bo šlo…
Razbremenitev(lahko tudi bergle!), razgibavanja stopala, masaže z ledom, nesteroidni antirevmatik, obsevalna trapija. In seveda spet k vašem (sedaj lahko rečeva že znancu! ortopedu).Pač še en krog, ki ga že poznate.
Taka “sreča” s sklepi je redka, bi bilo pa vseeno bolje imeti jo na 3X3!
Le naprej !!
Lep pozdrav,

Pozdravljeni !

Ali Vas lahko vprašam, od kje se pa ta je izliv pojavil ?
Od česa pa to nastane?

Sicer sem se pa šla naročit na kontrolo pr mojem “znancu” ortopedu in sem dobila datum kontrole v začetku januarja 2011.

Do takrat pa tako kot ste mi svetovali.

Hvala res ste zelo prijazni.

lp Alenka E.

Spoštovani!
Izliv je običajna reakcija sklepa na draženje. V vašem primeru pač okvarjen hrustanec. Gre za to, da vaš “hustančk” ni več gladek kot asfalt ampak imate bolj makakdam. Z artroskopijo se je to poskusilo zagladiti, ampak saj poznate naše ceste. Ščasoma,upajmo, jih bo vožnja sama zgladila.
No, samo tekočino proizvaja notranji del sklepne ovojnice, t.i. sinovijalna ovojnica.Res pa je, da ko se draženje unese, teočino tudi posrka.
Bistven del pri vas je, da poskusite najti pravo razmerje med obremenitvijo in sposobnostjo vašega gležnja (ne preveč ne premalo) kar pa ni tako lahko najti in se bo tudi spreminjalo: npr. spomladi naj bi bilo težav več-ergo obremenitev manj. Poleti bi praviloma lažje tekla za Bradom Pittom a spet ne v tankih “japankah” ipd.
Kar nekaj “štrapaca”!
Lep pozdrav

New Report

Close