Najdi forum

MR lumbalnosakralne hrbtenice

Pozdravljeni,

že kar nekaj časa imam težave s hrbtenico. Poskusila sem že marsikaj (fizioterapije, masaže, vadba, akupresurna blazina, razne kreme …), vendar se stanje žal nič ne izboljšuje, večkrat moram bolečine blažiti tudi s tabletami. Bolečina se premika. Prejšnji teden sem bila na MR lumbalnosakralne hrbtenice, osebni zdravnik me je na podlagi izvida napotil naprej k nevrokirurgu. Poleg mnenja osebnega zdravnika sem dobila še eno mnenje, vseeno me pa zanima še vaše in vaša razlaga izvida.

“Ohranjena ledvena lordoza.

Korpusi vretenc imajo ohranjeno višino in obliko.

I. v. diski imajo ohranjeno obliko ter so primernega signala.

Korpus vretenca L5 je po desni strani strukturno spremenjen, na T2 hiperintenziven, na T1 pa znižanega signala. Opisane strukturne spremembe zajemajo tudi desni pedikel in se širijo v mehka tkiva desnega recesusa in nevroforamna. Opisana mehkotkivna formacija blago zožuje desni nevroforamen, vsaj zmerno pa je zožen desni recesus. Ostalo: Na lokalizacijskih sekvencah je vidna povečana vranica, velikost ocenim na 16,5 x 6 cm.

Mnenje:

Videz patološke (mehkotkivne) infiltracije korpusa in desnega pedikla L5, patološki infiltrat se širi izven skeleta in zožuje desni recesus in nevroforamen.

Videz povečane vranice.

Nujna je nadaljnja diagnostična obdelava.“

Za odgovor se vam že vnaprej lepo zahvaljujem.

Lep pozdrav.

Spoštovani,

izvid kaže posebnost in sicer gre za spremembo na nivoju L5, sicer ni natančno razumljivo ali gre za prostor L4-L5 ali L5-S1. Prihaja do draženja izstopišča živčnega pleteža, kar povzroča bolečine. Glede na vaš opis simptomov, da se bolečina “premika”, je glede na to, da gre za infiltrat, ki se širi tudi izven skeleta, možno tudi draženje levostransko.

Povečana vranica ima lahko številne vzroke, imam premalo podatkov, da bi glede tega podal natančen nasvet.

Vaš izvid ne opisuje prav pogosto situacijo, priporočam vam, da se z izvidi (in slikami) naročite na pregled v eno izmed naših ordinacij:

Kam na pregled

Na podlagi kliničnega pregleda vam bomo lahko natančno svetovali glede nadaljnjega zdravljenja.

Lep pozdrav,

*** Sergej Fedorov, dr. med., spec. nevrolog, spec. manualne medicine *** Ordinacije manualne medicine MO-GY: Trzin, dr. Andrej Kotov, T: 01/561 25 21 I Maribor, dr. Sergej Fedorov, dr. Vladimir Fedorov T: 02/470 24 13 I Nova Gorica, dr. Genadij Filipov, dr. Arkadij Januškevič, dr. Dimitrij Gaidukevich T: 05/300 23 77 I Koper (Ambulanta Zdravje): dr. Arkadij Januškevič, dr. Dimitrij Gaidukevich T: 05/300 23 77 I Murska Sobota (Tišina, medicinski center Živa v parku), dr. Sergej Fedorov, dr. Vladimir Fedorov T: 040 804 286 Celje I (Medicinski center Ludvigdental), dr. Roman Burdeniuk, T: 040 866 456 I Novo mesto (Očesni center Preskar), dr. Vasilij Banin, T: 040 56 56 65 I Brezplačna telefonska številka: 080 12 03 I https://www.mo-gy.si *** V kolikor boste prišli k nam na pregled, vas prosimo, da s seboj prinesete natisnjena vaša vprašanja in naše odgovore. Odgovori preko foruma ne morejo nadomestiti kliničnega pregleda. ***

New Report

Close