MR LUMBALNE HRBTENICE
Spoštovani,
Prejel sem izvide z MR slikanja in piše:
Preizkava je narejena v običajnih sekvencah kot ravninah.
videti je izravnano lumbarno lordozo, nakazan pokončen sakrum. Prisotne so degenerativne spremembe lumbalne hrbtenice v smislu spondiloze na vseh segmentih. Spondilartoza kot hondroza praktično med vsemi segmenti ter iv. osteohondroza na višini L5-S1.
Med segmenti L3-L4 sta mala sklepa zmerno degenerativno spremenjena. Nevroframni so prosti, sam kanal je nekoliko ožji. Med seg. L4-L5 sta mala sklepa degenerativno spremenjena, prisotna je manjša centralna protruzija diska, ki je centralno v stiku z duralno vrečo. Sprememba sega v suprapedikularne predele obeh nevroforamnov, ki niso bistveno zoženi. Kanal je ožji.
Na višini seg. L5-S1 sta mala sklepa degenerativno spremenjena. Videti je centralno ter desno stransko protruzijo diska, ki komprimira duralno vrečo, oži kanal skoraj za polovico in izpolnjuje področje desnega nevroforamna in sega področje recesusa na desni strani.
Star sem 33 let in športno aktiven, pred kratkim se doživel hud napad bolečin in je posledično pripeljalo do raziskovanja od kod bolečine.Določene bolečine se pojavljajo že leto dni , ko mi desna noga mravljiči od stopala do kolka, najhuša pekoča bolečina je v desnem kolku.
Prosim za predlog ozirama svetovanje kaj je za naredit, mnenje os. zdravnika in ortopeda je operativni poseg??
Najprej naj pohvalim radiologa za dokaj natančno in korektno mnenje, do zdaj sem opazil malo takih na forumih.
Vzrok je verjetno v segmentu L5-S1, kjer je korenina desnega živca S1 utesnjena. Tu je tudi prisotna hernija, ki se širi v smeri hrbteničnega kanala.
Z operativnim posegom ne bi hitel, ta varianta še vedno obstoja, mislim, da bi bilo prej še smiselno poizkusiti z manualno medicino, ali lahko pomagamo in v kakšni meri bi vam lahko povedal po pregledu.
Lep pozdrav,