Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Arhiv Zdravje Arhiv Zdravstvo MR LUMBALNE HRBTENICE

MR LUMBALNE HRBTENICE

Spoštovani,
prejel sem izvide z MR slikanja in piše:

Preizkava je narejena v običajnih sekvencah kot ravninah.
Videti je izravnano lumbarno lordozo, nakazan pokončen sakrum. Prisotne so degenerativne spremembe lumbalne hrbtenice v smislu spondiloze na vseh segmentih. Spondilartoza kot hondroza praktično med vsemi segmenti ter iv. osteohondroza na višini L5-S1.
Med segmenti L3-L4 sta mala sklepa zmerno degenerativno spremenjena. Nevroframni so prosti, sam kanal je nekoliko ožji. Med seg. L4-L5 sta mala sklepa degenerativno spremenjena, prisotna je manjša centralna protruzija diska, ki je centralno v stiku z duralno vrečo. Sprememba sega v suprapedikularne predele obeh nevroforamnov, ki niso bistveno zoženi. Kanal je ožji.
Na višini seg. L5-S1 sta mala sklepa degenerativno spremenjena. Videti je centralno ter desno stransko protruzijo diska, ki komprimira duralno vrečo, oži kanal skoraj za polovico in izpolnjuje področje desnega nevroforamna in sega področje recesusa na desni strani.

Star se 33 let in me zanima kakšni so predlogi, športno sem zelo aktiven in mi aktivnost predstavlja del življenja. Bolečine v desni nogi se pojavljajo že več kot leto dni in so čedalje hujše.

PS: predlog os. zdravnice je operativni poseg
hvala za nasvet

Predlagam vam pregled pri ortopedu ali nevrologu, ki vam bo najbolje glede na vaše težave znal svetovati, kakšen uspeh lahko pričakujete z operacijo in kakšno je najbolj optimalno zdravljenje za vas.

lp

doc. dr. Maja Mušič, dr.med.,spec. radiologije

Preiskava je narejena v običajnih sekvencah kot ravninah.

Preiskava pokaže degenerativne spremembe lumbalne hrbtenice v smislu spondiloze na vseh segmentih. Spondiloartroza kot hondroza praktično med vsemi segmenti i.v. osteohondroza na višin L/S prehoda.
V terminalnih ploščah praktično vseh segmentov so manjše Schmorlove hernije.
Na višini segmentov L2-L3 sta mala sklepa degenerativno spremenjeno.
Prisotna protruzija degenerativno spremenjenega diska centralno komprimira duralno vrečo.
Nevroforamni so prosti , sam kanal zadovoljivo širok .
Med segmenti L3-L4 sta mala sklepa degenerativno spremenjena .
Nevroforamni so prosti.
Na višini segmentov L4-L5 sta mala sklepa degenerativno spremenjena.
Nevroforamna sta prosta , sam kanal zadovoljivo širok.
Tudi na višini L/S prehoda prizadetosti nevroforamnov ni videti , sam kanal je zadovojivo širok.

Ponovno ste mi poslali izvid MR, nimam pa nobenega dodatnega podatka, kaj se je vmes zgodilo.

Lp

doc. dr. Maja Mušič, dr.med.,spec. radiologije

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close