MR lumbalne hrbtenice
Spoštovani,
Prosim Vas za bolj “domačo” razlago naslednjega izvida, stara sem 77 let. Zanima me, kaj je po Vašem možno storiti, bi prišla npr. v poštev tudi operacija. Probleme imam s krivljenjem in se moram vsake toliko ustaviti, da se malce zravnam hrbet. Noge me ne bolijo, tudi kolki so v redu.
Hvala za Vaš odgovor in nasvet.
MR LUMBALNE HRBTENICE
Lumbalna hrbtenica ima deformirano krivino; korpusi vretenc kažejo osteofite na robovih krovnih plošč; videti je znake spondiloartroze, kar je vzrok manjših zožitev nekaterih stranskih recesov in intervertebralnih foramnov. Kostni mozeg kaže spremembe signala, ki so videti v zvezi z degenerativnim procesom. Angiolipom korpusa L1, še nekaj podobnih fokalnih sprememb signala v nekaterih korpusih, osteohondroza L2-3.
V višini diskusa L2-3 je videti ob globalnem še izrazito fokalno levo posterolateralno – foraminalno izbočenje: spremembe kažejo na degeneriran diskus z levo posterolateralno – foraminalno hernijo.
V višini diskusa L5-S1 je videti ob globalnem še izrazito fokalno levo posterolateralno izbočenje: spremembe kažejo na degeneriran diskus z levo posterolateralno hernijo.
Vsi preostali lumbalni diskusi imajo T2 hipointenziven signal in so znižani. Diskalna kontura teh diskusov je malo izbočena na celotnem obodu, vendar patoloških fokalnih izbočenj, ki bi kazala na diskus hernijo ni videti.
Vsebina duralne vreče ne kaže patoloških sprememb. Prikazani del medule ima normalen položaj, obliko, širino in strukturo.
V predelu prevertebralnih in paravertebralnih mehkih tkiv ni videti patoloških sprememb.
Glede na izvid MRI menim, da pri vas operacija hrbtenice ne pride v poštev, zagotovo pa je to možno reči le na podlagi klinične slike ob pregledu. Svetoval bi vam primerno vodeno fizikalno terapijo za ledveno hrbtenico in občasno jemanje nesteroidnih antirevmatikov. Sam izvid opisuje degenerativne spremembe na večih nivojih ledvene hrbtenice, dva izmed medvretenčnih diskov sta nekoliko izbočena, kar je lahko tudi vzrok za vaše težave.