MR LS HRBTENICE
Pozdravljeni,
opravila sem MR hrbtenice in vas prosim, če mi lahko razložite izvid:
Lumbalna lordoza je ohranjena.
Prikazani korpusi imajo ohranjeno višino in položaj, signal iz kostnega mozga je v mejah normalnega. Zmerna spondiloartroza proti kavdalnim nivojem.
Na tekočinsko občutljivi sekvenci je znižan signal iz diskusa L4-L5 je v zvezi z degeneracijo.
Lumbalni diskus L4-L5 ima ohranjeno višino, kontura diskusa je izbočena na celotnem obodu, malo bolj fokalno posterocentralno, pomombne stenoze spinalnega kanala ali utesnitve nevtralnih struktur ni.
Na ostalih nivojih je kontura diskusov ohranjena, stenoze spinalenga kanala ali i.v. foramnov ni.
Signal iz prikazane medule je primeren, v duralni vreči ni videti patoloških formacij.
Mnenje: I.v. hondroza in difuzno izbočenje diskusa L4-L5, pomembne zožitve spinalnega kanala ali utesnitve nevtralnih struktur ni. Zmerna spondiloartroza proti kavdalnim nivojem.
V križu me boli najbolj v mirovanju, ko stojim (na miru) oz. ko ležim na trebuhu (tudi ponoči se zbujam, ker me boli ko se obračam).
Prosila bi vas, če mi lahko razložite izvid slikanja in če mi lahko svetujete kaj naj oz. lahko naredim, da bi me manj bolelo.
Hvala in lep pozdrav,
Spoštovani!
Za dokončno oceno bi sicer moral videti MR posnetke, vendar glede na izvid imate izbočeno medvretenčno ploščico L4-L5, ki vam pa bistveno ne pritiska na živce, tako da verjetno operacija ni potrebna. Svetujem vaje za globoko trebušno muskulaturo, stabilizacijske vaje – PLANK in fizioterapijo v ZD (UZ, laser, MGT, IF, TENS). Če se stanje ne ozboljša, opravite pregled pri ortopedu.
Lep pozdrav!