MR LS hrbtenice
Star sem 60 let, še kar aktiven, delo, ki ga opravljam je pretežno sedeče. Se pa redno rekreiram, vsaj enkrat tedensko. Kolesarjenje, smučanje, gorništvo brez težav.
Pred mesecem dni so se mi po kolesarjenju pojavile bolečine v ledvenem delu hrbtenice. Do tega trenutka večjih bolečin v tem delu nisem imel, res pa je, da sem pred tremi leti pri dvigu večjega bremena začutil bolečino v istem delu, ki je trajala kakšne 4 tedne, po tistem težav ni bilo več. Zdravnik me je napotil na MR.
Prilagam izvid:
MRI lumbosakralne hrbtenice:
Opravljen standardni protokol.
Korpusi LSH so videti ohranjene višine. Na zgornjih dveh nivojih LSH sta diska primerna brez dorzalne protruzije. Primeren je signal konus medulliaris. Na nivoju L3-L4 je disk degenerativno izsušen, na tem nivoju je videti diskus hernijo s sekvestrom na nivoju diska ter zgornje terminalne plošče korpusa L4 dorzalno desno paracentralno na nivoju desnega lateralnega recesusa s sekvestrom debeline do 7 mm. Nekoliko ožji je tudi desni i.v. foramen na nivoju L3-L4. Na nivoju L4-L5 je disk dorzalno širokobazno protrudiran nekoliko tudi v pripadajoča i.v. foramna. Na nivoju L5-S1 pomembne dorzalne protruzije diska ni videti. Mnenje: HD v desni lateralni recesus na nivoju L3-L4.
V tem delu hrbta sedaj 4 tedne po pojavu še čutim bolečine, ki niso hude, ne potrebujem še NSAR, vseeno pa me bolečine ovirajo pri dnevnih opravilih.
Ali lahko prosim razložite izvid in kakšno terapijo bi predlagali?
Ali bi fizioterapija pomagala?
Ali je potrebna operacija, ki pa se je bojim, saj je izid lahko še slabši od sedanjega stanja?
Pozdravljeni,
Ali lahko prosim razložite izvid in kakšno terapijo bi predlagali? V izvidu navajajo izvrženje medvretenčne ploščice navzad in v desno, ki zožuje prehod živčne korenine v tem področju. Odločitev o zdravljenju je odvisna predvsem o stopnji morebitne okvare živčne korenine v tem področju, kar se da ugotoviti s kliničnim pregledom in/ali z EMG (elektromiografstko) preiskavo. Glede na stanje, ki ga navajate, operacija zelo verjetno (vsaj trenutno) ni potrebna.
Ali bi fizioterapija pomagala? Zelo verjetno da. Priporočam lokalno protivnetno in regenerativno obsevanje (Tecar in/ali magnetoterapijo) ter okrepitev obhrbteničnih mišic in mišic stabilizatorjev trupa. Pomaga lahko tudi raztezanje ledvenega dela hrbtenice.
Ali je potrebna operacija, ki pa se je bojim, saj je izid lahko še slabši od sedanjega stanja? Trenutno zelo verjetno (pregled/EMG?) ne.