MR ledvene hrbtenice&torakalne hrbtenice
Spoštovani
Stara sem 33 let in že kar nekaj let imam bolečine v križu, ki pa so po porodu pred 2,5 leti postajale vedno hujše. Za pregled sem se odločila v začetku letošnjega leta, ko se v nekem trenutku nisem mogla premakniti. Mrtvi mi desno nogo, tako da zjutraj včasih komaj vstanem in se razmigam, da bolečina mine. Ker imam malo hčerko bi si želela z njo še veliko lepega preživeti, predvsem pa biti aktivna, kar danes ne zmorem v popolnosti. Moram povedati, da se je stanje bolečin drastično poslabšalo z začetkom moje službe februarja letos, saj v povprečju 10-12 ur na dan sedim.
Ker bi želela da mi pomagate z obrazložitvijo, vam pošiljam tudi izvide iz MR-ja.
Lepo bi prosila za obrazložitev izvidov MR hrbtenice, ki sem ga naredila prejšnji mesec v Valdoltri.
Izvid MR ledvene hrbtenice pravi:
Preiskava narejena v sagitalnih in asialnih ravninah s standardnimi sekvencami.
Spondilolisteza L5.
Intervertebralna osteohondroza v nivoju L5-S1.
Na preostalih diskusih in vretencih ni videti patoloških sprememb.
Spinalni kanal je primerno širok.
Vsebina duralne vreče ne kaže patoloških sprememb.
Mehki deli ob hrbtenici so v mejah normalnega.
Fiziološka lordoza.
Mnenje: Spondilolisteza L5
Izvid torakalne hrbtenice pa pravi:
Le nakazane degenerativne spremembe na diskusih in vretencih.
Spinalni kanal primerno širok.
Mehki deli ob hrbtenici so v mejah normalnega,
Fiziološka kifoza.
Mnenje: le nakazane degenerativne spremembe na diskusih in vretencih.
Za Vaš odgovor se že vnaprej iskreno zahvaljujem in Vam v prihodnosti želim še veliko uspehov na poslovnem področju.
Hvala
Lp
Pozdravljeni,
v prsnem delu ni zaznati pomembnih sprememb, precej kritičen pa je ledveni predel hrbtenice, kjer je prišlo do zdrsa vretenca v predelu L5. Stanje je predvsem odvisno od stopnje spondilolisteze, ki pa ni navedena. Do 5 mm gre za I. oziroma II. stopnjo, kjer še obstaja pomoč, uspešno tovrstne indikacija zdravimo tudi s tehnikami manualne medicine. V kolikor je stopnja večja, nikakršne terapije niso primerne, priporočljive so le posebne vaje, sprememba načina življenja, v skrajnem primeru pa je nujen operativni poseg.
Priporočam, da se naročite na pregled, s seboj pa prinesete tudi vse izvide in slike. Na podlagi klinične slike in primerjave z anamnezo vam lahko postavimo konkretno diagnozo, ugotovimo stopnjo spondilolisteze ter bolj natančno svetujemo glede možnosti nadaljenjega zdravljenja.
Posredujem vam kontakte ordinacij za naročilo: http://mo-gy.si/ordinacije-5/
Lep pozdrav,