MR ledvene hrbtenice
Spoštovani dr. Pilih!
Lepo vas prosim za vaše mnenje glede izvida.
Naj povem, da sem stara 40 let, opravljam sedeče delo, vendar se v prostem času veliko gibam.
Od začetka meseca avgusta imam bolečine v križu, ki ‘tiščijo navzol” v zadnjico, občutek imam, da se mi bo hrbtenica v križu zlomila. Ne morem ležati na trebuhu ali na hrbtu(razen z pokrčenimi nogami) , ker je takrat bolečina nevzdržna. Prav tako me reže v levi ritnici in navzdol po stegnu leve noge. Včasih je občutek težkih nog in bolečina v obeh nogah pod koleni.
Opravila sem fizikalno terapijo, redno se trudim tudi opravljati vaje. Operirana sem bila že leta 2018. Zdaj sem opravila Mr in me zanima vaše cenjeno mnenje glede mojega stanja.
MR L/S HRBTENICE:
Blaga sinistrokonveksna deviacija ledvene hrbtenice.
Stanje po transpedikularni spondilodezi L5-S1 ter anterolisteza L5 napram S1 prve stopnje, sicer primerno oblikovana ledvena lordoza.
Kronična ter blaga aktivna i.v. osteohondroza L4-L5.
Začetna spondiloza ter spondilartroza.
Conus medule ter kavda ekvina sta v mejah normalnega.
Perinevralne ciste sakralno brez dinamike.
Paravertebralna mehka tkiva so v mejah normalnega.
V nivoju L4-L5 protrudiran disk začetno z ožuje levi recesus. Spondilofiti disk kompleks ob
spondilartrozi začetno zožuje oba nevroforamna.
V nivoju L5-S1 je spinalni kanal postop. dobro sproščen. Vidne so večje perinevralne ciste levo –
brez dinamike v primerjavi s preiskavo iz leta 2019. Kostne naplastitve ob brazgotinskih spremembah začetno zožujejo oba nevroforamna.
Hvala za odgovor in lep pozdrav, Nataša
Spoštovani,
od nepravilnosti navajajo: blako ukrivljenost ledven hrbtenice v levo, stanje po zatrditvi 5. ledvenega in 1. križničnega vretenca, majhen pomik 5. ledvenega vretenca naprej glede na 1. križničnega, okvare medvretenčne ploščice med 4. in 5. ledvenim vretence ter ob njej, začetne obrabne spremembe, prostori napolnjeni s tekočine v križničnem predelu, ki so enaki, kot na predhodnem slikanju, izbočenje medvretenčne ploščice med 4. in 5. ledvenim vretencem, ki začeno zožuje področji, skozi katera izstopata živčni korenini, večji prostori napolnjeni s tekočino ob levi živčni korenini med 5. ledvenim in 1. križničnim vretencem (enako kot na slikanju leta 2019) ter začetno zoženje področij, skozi katera izstopata živčni korenini v tej višini.
Priporočam, da opravite še EMG preiskavo spodnjih okončin in medeničnega dna, nato pa, da se oglasite pri vašem kirurgu.
Spoštovani,
Najlepša hvala za vaš odgovor.
Imela bi še vprašanje, kaj od navedenega bi mi lahko povzročalo te bolečine? Naj povem, da eno cisto na otip občutim, se premika in je boleča, je morda tudi ta kriva za bolečine?
In še glede emg medeničnega dna. Zakaj bi bilo smiselno opraviti to preiskavo?
Hvala in lep pozdrav,
Nataša
Spoštovani,
prosim.
Imela bi še vprašanje, kaj od navedenega bi mi lahko povzročalo te bolečine? Naj povem, da eno cisto na otip občutim, se premika in je boleča, je morda tudi ta kriva za bolečine? Cist v hrbteničnem kanalu ne morete otipati. Bolečine vam najverjetne povzroča pritisk na živčne korenine v spodnjem delu ledvene hrbtenice in/ali v križnici, lahko zaradi tam prisotnih cist, pooperativnih brazgotin, obrabnih sprememb in/ali pomika 5. ledvenega vretenca naprej, glede na 1. križničnega.
In še glede emg medeničnega dna. Zakaj bi bilo smiselno opraviti to preiskavo? Ta preiskava lahko pokaže morebitno prizadetost križničnih živčnih korenin.