Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Gibala/Gibalni sistem Težave in bolečine v hrbtenici MR L/S hrtbenice razlaga mnenja

MR L/S hrtbenice razlaga mnenja

Spoštovani.

 

Nekaj dni nazaj sem opravila MR ledvenega dela hrbtence.

 

Prosim za domačo obrazložitev izvida:

Opravimo MR L/S hrbtenice v standardnih sekvencah in ravninah.

Izravnana je ledvena lordoza.
V znižani i. v. prostor segmentu L5-S1, ostali i. v. prostori so primerno visoki, i.v. foramni so primerno široki.
Stanje po operaciji na segmentu L5-S1, v operativnem polju levo je še nekaj fibroze, ki pa se po KS povsem blago opacificira, precej manj kot na posnetkih iz dne 01.12.2022.
Ni pomembnih zožitev spinalnega kanala, prav tako ni zožitev i. v. foramnov.
Mali sklepi ledvene hrbtenice so blago naplasteni – spondilartroza.
Na priležnih terminalnih ploščah korpusov L5-S1 so v kostnini zmerne degenerativne spremembe tipa Modic 1. S znižani signal i. v. diskov na segmentih L4-5 ter L5-S1 – desicirana diska, signal ostalih i.v. diskov je primerne intenzitete.

 

Mnenje: Stanje po op. diskus hernije na segmentu L5-S1 z minimalno fibroze v operativnem polju. Degenerativne spremembe L/S hrbtenice brez pomembnih utesnitev nevralnih struktur.

To je stanje po že 3. operaciji hernije diska, 1. je bila 2014 (desna stran), drugi dve (leva stran) pa 2022 maja oz. julija.

Ker me še kar zelo boli po levi strani – predvsem zadnjični zunanji levi del in ker je živec še v fazi obnove (opravljen EMG), me zanima ali iz mnenja izhaja, da se je stanje glede na MR iz decembra 2022 izboljšalo ai iz mnenja izhaja, da je potreben še kak poseg na hrbtenici?

 

Kaj menite, gre na bolje in ali lahko pričakujem še kakšno izboljšanje?

 

Hvala lepa za vaš čas in odgovor, Lora

Spoštovani!
Kontrolni MR poleg manjših brazgotinskih sprememb na nivoju L5-S1 ni pokazal večjih utesnitev, tako da ponovna operacija ni potrebna. Stanje se bo še izboljševalo.

Lep pozdrav!

Mitja Maechtig, dr. med., specialist ortopedske kirurgije, NCSF cpt osebni trener Naročanje za pregled: 031 719 299 (samoplačniški pregledi) Kirurški sanatorij Rožna dolina, Rožna Dolina, cesta IV 45, 1000 Ljubljana (01) 477 94 00 Železniški Zdravstveni Dom (01) 291 22 58

Lepo prosim za razlago izvida in mnenje.                                                       Vrsta preiskave:

Napotna diagnoza:

038 Opazovanje zaradi suma na druge bolezni in stanja

Napotni klinični podatki:

Standardne sekvence in ravnine

Zravnana lumbalna lordoza

Korpusi so ohranjenega višinskega premera in primernega signala kostnine

I. v. prostori so ohranjeni razen začctno zreduciranega a eg4 L4-L>. L4-L5. Ohranjen hranjen signal signal i i. v. diskov.

Konuş in kavda sta primerna.

Spondilartroza je zmerna. Manjša paravertebralna cista v višini L2-L3 desno.

V proksimalnih nivojih zaključno z L3-L4 posteriomno bočenje i. v. diskov. V nivojih L2-L3 in L3-L4 vtisnjena duralna vrečka

s strani spondilartroze.

V nivoju L4-L5 širokobazna protruzija diska posteriorno in bolj izražena levo s fisuro v disku. Vtisnjuje duralno vrečko in levi

recesus. Začetno zožen levi nevroforamen.

    Mnenje: Začctne degenerativne spremembe hrbtenice z opisanimi zožitvami. Ovarialna cista desno velika 3 cm.

Spoštovani!
Glede na MR imate predvsem močno izbočeno medvretenčno ploščico na nivoju L4-L5 bolj v levo, ki utesnuje levi recesus in živec. Moral bi videti MR posnetke za dokončno mnenje. Zaenkrat pa svetujem vaje za globoko trebušno muskulaturo – PLANK in fizioterapijo. Če stanje ne bo boljše, kontrola pri ortopedu, da pregleda MR posnetke. Lahko pridete tudi k meni.

Lep pozdrav!

Mitja Maechtig, dr. med., specialist ortopedske kirurgije, NCSF cpt osebni trener Naročanje za pregled: 031 719 299 (samoplačniški pregledi) Kirurški sanatorij Rožna dolina, Rožna Dolina, cesta IV 45, 1000 Ljubljana (01) 477 94 00 Železniški Zdravstveni Dom (01) 291 22 58

New Report

Close