MR L/S hrbtenice
nekoliko izravnana ledvena lordoza. Znižani i.v. diski v nivojih od L3-S1. Namesto i.v. diska nivoja L4-L5 je tekocina, v okolici je priležna kostnina izrazito edematozna-MR znaki spondilodiscitisa. Morebitnega epeduralnega ali paraverbralnega oz. paraspiralnega abscesa ne vidim. Natančneje opredeliteev je možna ob aplikaciji KS. V nivoju L3-L4 blaga paracentralno levostranska širokobazna protruzija i.v. diska povzroča začetno stenozo levega recesusa. V nivoju L5-S1 blaga desnostranska širokobazna protruzija i.v. diska minimalno utesnjuje desni recesus. V ostalih nivojih ledvene hrbtenice ne vidim pomembnejše stenoze spiralnega kanala ali nevroforamnov. Prosim če mi lahko razlozite ta izvid MR. In ali mi lahko z vasimi tehnikami pomagate. DAvid
Pozdravjleni,
Izravnana ledvena lordoza kaže na znake bolečinskih občutkov, gre za nepravilno ukrivljenost hrbtenice, ki nastane kot posledica, da bi zmanjšala pritisk na razdražen živec. na slikah so vidne obrabne spremembe v ledvenem delu hrbtenice od L3 do S1. V predelu L4-L5 je vidna tudi oteklina, ki se širi na kostno tkivo. Predvideno je slikanje z uporabno kontrasta. Na predelu L5-S1 je vidna protruzija, katera ni nujno, da ima klinične znake (da povzroča kakršne koli simptome). Sumim, da glavni problem povzročajo spremembe v prostoru L4-L5. V tem obdobju zdravljenje s tehnikami manualne medicine ni priporočljivo, pomembno je mirovanje, v kolikor gre dejansko za vnetje, bi bila potrebna hospitalizacija.
Lep pozdrav,
Pozdravljeni.
Moje ime je Jure, star sem 26 let in me zanima mnenje glede na izvid magnetne resosnance, ki ga pošiljam v priponki. Bolečine v spodnjem delu hrbta sem imel že večkrat, vendar manjše kot v zadnjih 3-4 tednih. Ko sem dvignil določeno breme me je zagrabilo v hrbtu…desna stegenska mišica mi je močno trzala neprestano nekaj dni. Bolečine so bile tako hude, da sem komaj prišel iz postelje na wc, tako v hrbtu kot v nogi(od kolena navzdol sem inel mravljince). Sedaj po končani fiziorterapiji(8 obiskov), nekaj obiskih masaže in obiskih kiropraktika se stanje počasi izboljšuje, vendar so bolečine še vedno prisotne. Zanima me ali je hrbtenica glede na izvid v slabem stanju, kaj bi moral poleg vaj še narediti, da bi se stanje hitreje izboljšalo in da se bolečine ne bi ponavljale? Poleg tega me zanima koliko časa ponavadi trajajo bolečine dokler povsem ne minejo in da sem zopet športno aktiven…sem namreč športnik. Kaj bi vi predlagali, da naredim na mojem mestu?
Hvala za odgovor že vnaprej.
Lp, Jure
Pozdravljeni,
izvid opisuje številne obrabne spremembe, ki pa niso kritične. Dejstvo, da vam je predhodna terapija koristila do te mere, da se je stanje (vsaj malo) izboljšalo, nakazuje na to, da je možno učinkovito konzervativno zdravljenje.
Priporočam, da ne izvajate nobenih aktivnosti v fazi bolečinskih občutkov, pa tudi sicer bi vam priporočal zgolj vaje za krepitev mišic pod strokovnim vodstvom.
S tehnikami manualne medicine uspešno zdravimo številne podobne primere. Na podlagi klinične slike in pregleda slik (poleg izvida) bi vam lahko bolj natančno svetoval glede možnosti in uspešnosti nadaljnjega zdravljenja.
Lep pozdrav,