Najdi forum

MR L/S hrbtenice

Pozdravljeni,

že dlje časa imam bolečine v križu. Nazadnje, ko sem obležala pa sem prosila, da mi naredijo MR. Prosim za obrazložitev MR L/S hrbtenice.

Standardne sekvence in ravnine.

Zravnana lordoza s premaknjeno težiščnico naprej. Ohranjen višinskega premer korpusov z začetno spondilofitozo. I. v. prostori dokaj ohranjeni razen začetno zreduciranega L5-S1 in znižan signal i. v. diskov od L3-L4 navzdol.

Konus in kavda sta primerni.

Spondilartroza je izrazita in s kavdalnim poslabšanjem.

V nivoju L1-L2 širokobazna protruzija diska posteriorno v spondilofit disk kompleksu in zadebeljen posteriorni ligament vtiskujejo duralno vrečko.

V nivoju L2-L3 le posteriorno bočenje i. v. diska.

V nivoju L3-L4 širokobazna protruzija i. v. diska posteriorno, centralno z večjo fisuro odriva in vtiskuje duralno vrečko ter relativno zožuje spinalni kanal.

V nivoju L4-L5 širokobazna protruzija diska posteriorno s tendenco ekstruzije centralno in večjo fisuro. Odrinjena in vtisnjena duralna vrečka ter vtisnjena recesusa in začetno zožena nevroforamna, bolj desni.

V nivoju L5-S1 protruzija diska posteriorno in lateralno desno z odrinjeno in vtisnjeno duralno vrečko. Vtisnjen je desni recesus vendar je nevroforamen ohranjen.

Najlepša hvala

Mojca

 

Spoštovani!
Gre za izbočene medvretenčne ploščice od L1 do S1, najbolj na nivoju L4-L5 in L5-S1, kjer vam že pritiskata na živce. Moral bi videti MR posnetke za dokončno mnenje. glede operacije, vendar glede na napisan izvid verjetno ne bo potrebna. Svetujem vaje za globoko trebušno muskulaturo – PLANK in fizzioterapijo v ZD.

Lep pozdrav!

Mitja Maechtig, dr. med., specialist ortopedske kirurgije, NCSF cpt osebni trener Naročanje za pregled: 031 719 299 (samoplačniški pregledi) Kirurški sanatorij Rožna dolina, Rožna Dolina, cesta IV 45, 1000 Ljubljana (01) 477 94 00 Železniški Zdravstveni Dom (01) 291 22 58

New Report

Close