Najdi forum

MR L in D kolka

Pozdravljeni

Na vas se obračam v zvezi z težavami v L in D kolku. Obcasne bolecine v L kolku so se mi pojavile ze kaksno leto nazaj, v zadnjih 6 mesecih se bolecine v D kolku (drugacne, mocnejse in zelo neprijetne). Bolecine se pojavijo obcasno – po zahtevnejsi vadbi (plavanje prsno, bodypump). Zaenkrat zdravil ne potrebujem. Sem pa opustila dolocene dejavnosti. Stara sem 36 let in ze vse zivljenje sportno aktivna.

Opravila sem MR s kontrastom obeh kolkov:

L: Ruptura anterosuperiornega labruma ob CAM deformaciji (konveksen prehod glavice v vrat v superiornem delu leve stegnenice; fiskula skozi bazo labruma v anterosuperiornem delu med 1 in 2 uro, dolzine 1.3cm – v tem podrocju je drobna paralabralna cista; defektov sklepnega hrustanca se ne vidi, Lig. Capitis femoris je ohranjen; signalnprikazne kostnine je normalen, v mehkih tkivih ni posebnosti)

D: vecji hrustancni defekt na glavici stegnenice gradus 3-4; drobna fisula anteriornega labruma (oblika glavice stegnenice je primerna; zelo drobna fiskula skozi bazo anteriornega labruma na 3. uri – v ostalem delu je labrum primeren; na glavici stegnenice je posterosuperiorno od femoralnega narastica ligamenza capis femoris defekt sklepnega hrustanca velikosti 16x16mm- v najglobjem delu sega skozi vecji del njegove debeline; Lig. Capitis femoris je ohranjen; signal prikazne kostnine je normalen; mehka tkiva BP)

Ortoped (ukc lj) poda mnenje, da poseg trenutno ni indiciran. V primeru ponovnih bolecin predlaga artroskopijo L sklepa in odprto operacijo D sklepa. To me je malo zbegalo, saj ko je videl izvide je takoj predlagal operacijo, sele po pogovoru okrog bolecin si je premislil in je ne priporoca. Povprasala sem kaj se lahko storim in nisem dobila nobenega odgovora – vadba po lastni presoji.

Zanima me, ce se lahko z odlasanjem operacije poskodbe povecajo?

Gre pri tej operaciji za menjavo kolka? Dr je govoril o tem, da gre za večji poseg, sklep se razsiri oz da narazen, na kost se nekaj pricvrsti..

Prav tako je povedal da je moznost za izboljsanje 50%, pa se pri teh vprašanje kako dolgo izboljsanje traja. To drzi?

Kako dolgo zivljenjsko dobo imajo ti materiali? Se lahko poseg kasneje v primeru potrebe ponovi?

Kaksna je prognoza, kje bom cez 10,20 ali 30 let?

Kako huda je dejansko ta obraba hrustanca sem sicer prebrala kaj pomedi 3-4, mi pa to ne pove veliko?

Lahko z normalnim zivljenjskim slogom in sportom poskodbe povecam?

Kaj je sploh razlog za poskodbe?

Je se kaksna druga opcija, ki se priporoca?

Kako to da se dr. ni odločil za moznost fizioterapije? Je v tem trenutku res nesmiselna in se lahko o tem pogovarjamo le ce so prisotne bolecine? Cakanje se meni zdi nesmiselno.

Kaj lahko preventivno naredim zase? Kaksna prehranska dopolnila so dejansko ucinkovita in se priporocajo?

Kako je z zdravljenjem z maticnimi celicami in ostalimi zadevami v tujini? Ker pri nas so cene brutalne.

Zanima me se, kaj bi vi storili na mojem mestu? Sem relativno mlada, z zdravim zivljenjskim slogom in ne zelim biti omejena kar se sporta tice, o morebitni nemobilnosti pa v tem trenutku niti ne zelim razmisljati. Zna pa biti, neizogibno tudi to.

Za vse odgovore se vam ze vnaprej zahvaljujem in vas lepo pozdravljam.

LP, K

 

Pozdravljeni,

Zanima me, ce se lahko z odlasanjem operacije poskodbe povecajo? – Se, kar je odvsino predvsem od obremenitev. Večje bodo, hitreje se bodo poškodbe povečevale.

Gre pri tej operaciji za menjavo kolka? Dr je govoril o tem, da gre za večji poseg, sklep se razsiri oz da narazen, na kost se nekaj pricvrsti. – Za desni kolk je imel verjetno v mislih popolno kolčno endoprotezo ali pa le kovinski vložek, ki nadomesti glavo stegnenice. Glede na omenjeno 50% možnost izboljšanja je imel najverjetneje v mislih slednjega ali pa korektivno osteotomijo začentega dela stegnenice (spremembo oblike začetnega dela stengenice).

Prav tako je povedal da je moznost za izboljsanje 50%, pa se pri teh vprašanje kako dolgo izboljsanje traja. To drzi? – Glejte odgovor zgoraj. Izboljšanje lahko traja tudi več 10 let.

Kako dolgo zivljenjsko dobo imajo ti materiali? Se lahko poseg kasneje v primeru potrebe ponovi? – Življenska doba je večinoma več kot 20 let, tudi 30 let, je pa odvisna tudi od obremenitev – večje so, krajša je življenska doba.

Kaksna je prognoza, kje bom cez 10,20 ali 30 let? – Za to napoved imam premalo podatkov.

Kako huda je dejansko ta obraba hrustanca sem sicer prebrala kaj pomedi 3-4, mi pa to ne pove veliko? – Tretja stopnja pomeni poškodbe/okvare sklepnega hrustanca čez polovico debeline, 4. stopnja pa, da tam hrustanca ni.

Lahko z normalnim zivljenjskim slogom in sportom poskodbe povecam? – Vsekakor priporočam zmanjšanje obremenitev. Odsvetujem predvsem zmanjšanje teka, skokov, hoje navzdol, dvigovanja in prenašanja težjih bremen, prav tako tistim obremenitvam, ki vam povzročajo bolečine.

Kaj je sploh razlog za poskodbe? – Prirojena kvaliteta sklepnega hrustanca in oblikovanost kosti v področju kolčnih sklepov in obremenitve, ki sta jim bila kolka izpostavljena do sedaj.

Je se kaksna druga opcija, ki se priporoca? – Moral bi pregledati posnetke MR artrografij, katerih izvida ste navedli in klinično tudi vaša kolčna sklepa.

Kako to da se dr. ni odločil za moznost fizioterapije? Je v tem trenutku res nesmiselna in se lahko o tem pogovarjamo le ce so prisotne bolecine? Cakanje se meni zdi nesmiselno. – To ne morem komentirati.

Kaj lahko preventivno naredim zase? Kaksna prehranska dopolnila so dejansko ucinkovita in se priporocajo? – Edino prehransko dopolnilo, ki ima dokaze, da upočasnjuje okvarjanje sklepnega hrustanca je glukozmin (vsaj 888 mg v dnevni dozi) ali glukozamin sulfat (vsaj 1500 mg v dnevni dozi). Priporočam tudi zdravljenje z injekcijami plazme bogate s trombociti in/ali matičnih celic ter hialuronske kisline.

Kako je z zdravljenjem z maticnimi celicami in ostalimi zadevami v tujini? Ker pri nas so cene brutalne. – Cenovne možnosti zdravljenja z matičnim celicami v tujini mi niso znane. Cene zdravljenja z matičnimi celicami se pri nas (Arthron – Kirurgija Pilih) gibljejo med 2000 in 4500 EUR, odvisno od uporabljene metode.

Zanima me se, kaj bi vi storili na mojem mestu? Sem relativno mlada, z zdravim zivljenjskim slogom in ne zelim biti omejena kar se sporta tice, o morebitni nemobilnosti pa v tem trenutku niti ne zelim razmisljati. Zna pa biti, neizogibno tudi to. – Za ta odgovor imam premalo podatkov.

Lep pozdrav, Iztok Pilih [b]ARTHRON, KLINIKA ZA SKLEPE, HRBTENICO IN POŠKODBE UKMARJEVA 2, 1000 LJUBLJANA[/b] [b]AMBULANTA LJUBLJANA,[/b] Ukmarjeva 2, 1000 Ljubljana [b]AMBULANTA MARIBOR,[/b] Lavričeva 1a, 2000 Maribor Naročanje na telefon: [b]041 654 330[/b] ali [b]01 601 11 70[/b] ali na elektronski naslov: [b][email protected][/b]. [b]www.arthron.si[/b] Direktor: mag. travm. Iztok Pilih, dr. med., spec. kirurg član Ameriške akademije ortopedskih kirurgov

Najprej bi se vam zahvalila za odgovor.

Zanima me se, kam mi priporocate, da se obrnem po drugo mnenje? Ce mi lahko posredujete nekaj specialistov za kolke iz Slovenije?

 

Lp

Prosim.

Daleč največ izkušenj z artroskopskim operativnim zdravljenjem ima dr. Klemen Stražar, Ortopedska klinika, UKC Ljubljana.

Lep pozdrav, Iztok Pilih [b]ARTHRON, KLINIKA ZA SKLEPE, HRBTENICO IN POŠKODBE UKMARJEVA 2, 1000 LJUBLJANA[/b] [b]AMBULANTA LJUBLJANA,[/b] Ukmarjeva 2, 1000 Ljubljana [b]AMBULANTA MARIBOR,[/b] Lavričeva 1a, 2000 Maribor Naročanje na telefon: [b]041 654 330[/b] ali [b]01 601 11 70[/b] ali na elektronski naslov: [b][email protected][/b]. [b]www.arthron.si[/b] Direktor: mag. travm. Iztok Pilih, dr. med., spec. kirurg član Ameriške akademije ortopedskih kirurgov

Spoštovani,

na vas se obračam, ker sem pred mesecem in pol padla in si poškodovala nogo. Prvotno sem imela precejšnje težave s kolenom, za katerega sem že pred časom opravila MR, sedaj pa sem opravila MR še za kolk, saj so bolečine še precej prisotne. Lepo vas prosim za pojasnilo izvida, saj se ne spoznam na določene izraze. Predvsem me zanima, ali se bo zadeva lahko popravila s fizioterapijo?

Spodaj je besedilo prepisano iz izvida…

 

Preiskava je opravljena v standardnih ravninah in sekvencah. Minimalni izliv. Blaga CAM deformacija. V anterosuperiornem delu je na prehodu glavice v vrat tudi drobna subkortikalna cista. Tanka fisura skozi bazo labruma v anterosuperiornem delu med 1. in 2. uro, ki meri v dolžino okoli 1 cm. Poškodbe sklepnega hrustanca ne vidim. Obsklepna kostnina ima normalen signal. V obsklepnih mehkih tkivih ne vidim posebnosti. Tetive so v predelu narastišč na medenico in trohantra stegnenice v mejah normalnega. Ishiofemoralni prostor je primerne širine. Simfiza in sakroiliakalna sklepa so brez posebnosti. MNENJE: MR znaki CAM femoroacetabularne utesnitve z manjša ruptura anterosuperiornega labruma.

 

Hvala za odgovor že vnaprej in vas lepo pozdravljam.

Spoštovani,

v izvidu navajajo minimalno prekomerne tekočine v sklepu (znak draženja), blago CAM deformacijo (izbočenje vratu stegnenice), droben prostor napolnjen s tekočino pod kostno skorjo sprednjega zgornjega dela prehoda glavice v vrat stegnenice (znak dolgotrajnega draženja), tanko poko vezivno hrustančne ustnice v zgornjem sprednjem delu, med 1. in 2. uro, dolžine 1 cm.

Priporočam s kliničnim pregledom ugotoviti, ali vam navedene okvare povzročajo težave. Če da, bi jih lahko odpravilo artroskopsko operativno zdravljenje.

Lep pozdrav, Iztok Pilih [b]ARTHRON, KLINIKA ZA SKLEPE, HRBTENICO IN POŠKODBE UKMARJEVA 2, 1000 LJUBLJANA[/b] [b]AMBULANTA LJUBLJANA,[/b] Ukmarjeva 2, 1000 Ljubljana [b]AMBULANTA MARIBOR,[/b] Lavričeva 1a, 2000 Maribor Naročanje na telefon: [b]041 654 330[/b] ali [b]01 601 11 70[/b] ali na elektronski naslov: [b][email protected][/b]. [b]www.arthron.si[/b] Direktor: mag. travm. Iztok Pilih, dr. med., spec. kirurg član Ameriške akademije ortopedskih kirurgov

Najlepša hvala za odgovor.

Lep pozdrav

Prosim.

Lep pozdrav, Iztok Pilih [b]ARTHRON, KLINIKA ZA SKLEPE, HRBTENICO IN POŠKODBE UKMARJEVA 2, 1000 LJUBLJANA[/b] [b]AMBULANTA LJUBLJANA,[/b] Ukmarjeva 2, 1000 Ljubljana [b]AMBULANTA MARIBOR,[/b] Lavričeva 1a, 2000 Maribor Naročanje na telefon: [b]041 654 330[/b] ali [b]01 601 11 70[/b] ali na elektronski naslov: [b][email protected][/b]. [b]www.arthron.si[/b] Direktor: mag. travm. Iztok Pilih, dr. med., spec. kirurg član Ameriške akademije ortopedskih kirurgov

Zivjo.. imam zelo podobne tezave kot vi. Stara sem 41. Zanima me kako ste se lotili zdravljena in ce ste se pozdravili? Hvala. Lp

Zivjo. Mi se prosim javite,me zanima kako ste se lotili zdravljenja. Hvala. Lp

New Report

Close